Успение /заспиване/ на пресвета Богородица е един от 12-те велики

...
Успение /заспиване/ на пресвета Богородица е един от 12-те велики
Коментари Харесай

15-ти август - Успение Богородично

Успение /заспиване/ на пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуща земния живот и отива при сина си.

Според националната традиция празникът се назовава Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рожденият ден на Христовата майка. Характерно за празника е, че никой нищо не работи, вършат се курбани, а болните нощуват на „ свети места " за здраве.

На Богородица мелят от новото жито. От него подготвят обредни хлябове за празника и имат вяра, че в случай че на този ден вали дъжд, ще има огромно изобилие в идната година. За празничната софра колят агне, като авансово го зареждат и прекадяват, както на Гергьовден.

Стари поверия поучават в този ден да се заобикаля пипането на всичко, което е алено, с цел да не стават ялови младите булки.

Вярва се, че Богородица оказва помощ на бездетни дами да се снабдят с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят блага - домашно направени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги слагат под иконата на светицата.

На този ден имен ден честват: Mария, Mариaнa, Mариянa, Mариo, Деспинa.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР