Успение на свети равноапостол Методий, Учител и Просветител славянобългарски Свети

...
Успение на свети равноапостол Методий, Учител и Просветител славянобългарски Свети
Коментари Харесай

Успение на св. Методий Славянобългарски. Св. Евтихий, патр. Константинополски. Св. мчци Тимотей и Диоген

Успение на свети равноапостол Методий, Учител и Просветител славянобългарски

Свети Методий бил роден брат на равноапостолния Кирил. В ранната си младост той бил боен и в продължение на 10 години управлявал една славянска област.
Когато почувствал Божието предопределение, се отказал от високия си пост и постъпил в манастир, намиращ се на планината Олимп в Мала Азия. След време при него пристигнал и Константин.
Князете на Моравия и Панония - Ростислав, Светополк и Коцел, поискали от византийския император Михаил III проповедници, които да коментират Христовото обучение на славянски език. В техните земи християнството било публикувано от дълго време, само че проповедниците били немци, служели и проповядвали на латински, и Христовото слово и Божието Евангелие не било разбирано от народа.
Император Михаил и патриарх Фотий определили за това дело Константин Философ и брат му Методий. Но преди този момент двамата братя изнамерили богодадената славянска писменост - глаголицата, превели на славянски Новия Завет и нужните богослужебни книги, и отпътували за Моравия.
По време на апостолската си активност в Панония Методий бил ръкоположен от папа Адриан и станал архиепископ на Панония и Моравия.
Той потърпевш доста от немските свещеници. Бил оклеветяван по разнообразни способи: пред локалния княз, че намерено говорел за неговия мръсен живот; пред Римския папа, че желал да откъсне Панония и Моравия от неговия диоцез; пред Цариградския патриарх, че доста се е сближил с папата.
В напреднала възраст трябвало на всички места да се явява персонално и да изобличава клеветите. Накрая неговите клеветници съумели и той бил затворен за две години и половина. Бил пуснат от пандиза след строго разпореждане на папа Йоан VIII.
След всички скърби, като упълномощил цялата си тъга на Бога, свети Методий с двама свои възпитаници свещеници почнал да превежда тези книги, които не съумял да довърши с брат си.
Заедно с учениците си той превел целия Стар Завет без Макавеевите книги, Номоканона (Правила на Светите отци) и светоотеческите книги (Патерик). Свети Методий почнал превода през месец март и го приключил на 26 октомври. Завършвайки превода, той въздал почтена хвалба и популярност на Бога и на свети Димитър Солунски, в деня на който приключил труда си.
Когато наближило времето да получи покой от страданията и премия за многото писания, го запитали:
- Честни отче, кого ще посочиш за собствен правоприемник?
Посочвайки Горазд, светителят споделил:
- Ето мъж от вашата земя, право набожен и добре компетентен латинските книги. Ако има Божия воля за това и обич от ваша страна, дано той да бъде моят правоприемник.
През Светлата седмица свети Методий пристигнал в църквата, само че от уязвимост не можел да служи, а единствено се помолил за гръцкия император, за славянските князе, за клириците и за народа и споделил:
- Гледайте ме, деца, до третия ден.
На третия ден призори блаженият умрял в Господа, в духовнически ръце с думите: " В Твоите ръце, Господи, предавам духа си. " Това станало на 6 април 885 година.
Отслужили на латински, гръцки и славянски и положили тялото в съборния храм във Велеград. За погребението се събрало огромно голям брой народ. Всички със сълзи изпращали своя добър преподавател и овчар, станал всичко за всички.
" Свети и почтени отче! Споменавай в своите молебствия и нас, които те призоваваме, и избавяй от всички напасти твоите възпитаници, разпространяващи Христовото обучение и изобличаващи ересите, с цел да можем, като осъществим почтено своето звание в този живот, да застанем дружно с теб и твоето стадо от дясната страна на Христа, нашия Бог, и да получим от Него безконечен живот. Защото на Него прилича популярност и чест във безконечни епохи.
Амин. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР