Успехът на TikTok се корени също в засиленото потребление на

...
Успехът на TikTok се корени също в засиленото потребление на
Коментари Харесай

Реклама за тийнейджъри

Успехът на TikTok се корени също в засиленото ползване на видеосъдържание през последните години

[Shutterstock] Активните месечни консуматори в китайската обществената мрежа TikTok към този момент надвишават 800 млн. Преди малко повече от година платформата стана налична и за рекламодатели. Компании от България към момента не могат непосредствено да популяризират в приложението, само че съществуват други благоприятни условия за позициониране в TikTok. На полето на обществените мрежи има нов състезател. Китайската платформа за шерване на видеа TikTok се трансформира в обичано място на младежите, които към този момент съвсем не прекарват време във Фейсбук и имат все по-малък интерес към Instagram. Приложението за шерване на видеа е свалено над 1.65 милиарда пъти и има над 800 млн. дейни месечни консуматори.

Интересът към TikTok притегли вниманието и на рекламодателите. Едва от началото на предходната година обаче те имат опция да употребяват платформата като информационен канал. Затова фирмите я възприемат към момента като рекламен опит. Но редица експерти считат, че TikTok има огромен капацитет за постигане на може би най-трудната възрастова група - младежите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Платформата на младите

TikTok е благосъстоятелност на китайската ByteDance. Макар компанията да е учредена още през 2012 година, платформата става налична световно едвам в края на 2017 година Тогава ByteDance купува известното приложение за видео шерване Musical.ly и сплотява потребителската база и наличие с тези на TikTok. Китайската версия на обществената мрежа, също благосъстоятелност на ByteDance, е Douyin.

Именно засиленото ползване на видео наличие през последните години се корени в триумфа на TikTok. Ползващите обществената мрежа могат да разгласяват къси видеа до 60 секунди, в които танцуват, имитират пеене или разиграват комедиен скеч. С разрастването на платформата профили си направиха и редица известни персони и инфлуенсъри, които привлякоха още почитатели. Според данни, оповестени от изданието Digiday, потребителите на TikTok в Съединени американски щати прекарват приблизително 46 минути дневно в приложението и го отварят най-малко по осем пъти. Всичко това донесе на компанията 50 млн. $ доходи за последното тримесечие на 2019 година, генерирани от покупки през приложението, по данни на Apptopia.

Само за 2019 година TikTok е свалено над 738 млн. пъти, което го прави второто най-сваляно за годината след Whatsаpp. Месечните дейни потребителите наброяват над 800 млн., като 300 млн. са отвън Китай. По-голямата част от тях са младежи от така наречен потомство Z с рождена дата след 1995 година " Те са родени с новите технологии в ръцете си и съвсем не употребяват Фейсбук и даже Instаgram, имат невисок предел на преданост към марки и TikTok е идеално място, на което да ги достигнем ", разяснява пред " Капитал " Ангел Искрев, креативен шеф на организацията proof. В композиция с това представителите на поколението Z съвсем не гледат телевизия и желаят да си взаимодействат със наличието, което им се дава. " Основното, което би трябвало да знаем е логиката на психиката на потребителя в TikTok, място за хора, които желаят да се усещат като микросъздатели - микрокомици, микротанцьори, микроактьори. Това ми дава повече нужна информация за това по какъв начин да им продавам, в сравнение с какъв брой години са те ", споделя креативният шеф и съсобственик на организацията Human Константин Трендафилов. Затова и редица огромни компании, като Nike, Skittles и Pepsi, започнаха да тестват рекламните формати в TikTok, които може се да трансфорат в главен източник на доходи за китайското приложение.

Рекламни благоприятни условия

Преди малко повече от година TikTok отвори платформата си за рекламодатели. Позиционирането в мрежата обаче към момента е налично единствено за компании от някои страни, измежду които Съединени американски щати, Канада, Австралия, Англия, Франция, Германия, Италия и Испания. След подаване на поръчка към TikTok и следващо утвърждение организации и рекламодатели могат да употребяват платформата за ръководство на реклами. Към момента минималната инвестиция, която разрешава лансиране на акция, е 20 $ дневно. Социалната мрежа предлага и рекламно позициониране през директни покупко-продажби с марките. Във всички случаи фирмите могат да таргетират потребителите в TikTok по общоприетите характерности - пол, възраст, ползи, локация, употребявано устройство и други

Сред най-разпространените рекламни формати в платформата са брандираните видеа. Те могат да бъдат с дълготрайност сред 5 и 15 секунди и се появяват в главния фийд на потребителите, като при клик водят към страница в приложението или различен уебсайт. Спонсорираните видеа също имат алтернатива за мнения, лайкове и споделяния и са естествена част от наличието в TikTok. Тези реклами се купуват на аукционен принцип. Цената се пресмята на база 1000 импресии (CPM - cost per mille), която стартира от 10 $ за американския пазар. Според ценова оферта, изпратена от TikTok към английска рекламна организация, с която " Капитал " разполага, към декември 2019 година цената за хиляда импресии за европейските пазари, на които платформата оперира, е 8 $ или 7 евро.

Компаниите могат да доближат до младежката публика в приложението и посредством активации. Такава е така наречен брандирано хаштаг предизвикателство, което подтиква потребителите да основават видеа на съответна тематика, употребявайки характерна ария или танцово придвижване. Подобни акции лансираха редица музиканти, Националната футболна лига (НФЛ), Universal Pictures и други По данни на платформата 35% от потребителите са взели участие в хаштаг предизвикателство, а близо 16% от всички видеа са обвързани с такова.

Брандовете могат да си партнират с TikTok и в основаването на 2D или 3D филтри, с които младежите да споделят фотоси или видеа. Според проучване на обществената мрежа 64% от потребителите ѝ са пробвали филтрите.

" Най-агресивният " рекламен формат в TikTok е така наречен Brand takeover, при който рекламата се демонстрира непосредствено на потребителите още при отваряне на приложението. Това може да бъде фотография, видео сред 3 и 5 секунди или GIF, които водят към външен уебсайт или профил в платформата. TikTok разрешава този формат да се употребява единствено от един рекламодател дневно. Според ценовата оферта на обществената мрежа към декември цената на сходна акция варира по отношение на европейския пазар сред 16 хиляди $ и доближава 26 хиляди $. В взаимозависимост от страната TikTok подсигурява и до 3.7 млн. импресии.

В очакване и в България

Според Ангел Искрев потребителите от България в TikTok са над 300 хиляди Въпреки това приложението към момента не е непосредствено отворено за рекламодатели от страната. Системата за ръководство на рекламни акции в платформата не разрешава таргетиране на български консуматори. Затова рекламодателите възприемат TikTok по-скоро като пробен канал. " Това, което ги стопира е, че на хартия такава инвестиция звучи рискова, само че истината е, че клип, който във Фейсбук би направил 200 гледания, в TikTok може да направи 200 хиляди и то с несравнимо по-нисък бюджет ", безапелационен е Трендафилов. По думите му в платформата най-важна е концепцията, която би трябвало да бъде hитра и да носи същинско развлечение на потребителите.

Възможности за постигане от България на младежката публика в платформата и на този стадий има. Единият вид е през системата на Фейсбук за стартиране на реклами в други уеб сайтове и приложения Audience Network, от която TikTok е част. Така на инцидентен принцип рекламата може да попадне в китайската обществена мрежа, само че няма гаранция за това. Другата опция за рекламодателите е през партньорства с инфлуенсъри в TikTok. Подобно на други сходни платформи те показват продукта или услугата на марката пред почитателите си, които могат да разясняват и харесват обявата. Компаниите могат да си създадат също личен профил в приложението и да генерират наличие. " Работа на организациите е да срещнат клиентите си с новите благоприятни условия за връзка, а несъмнено TikTok е най-голямото събитие в обществените мрежи след стартирането на Instagram през 2010 година ", споделя Искрев.

Рекламните благоприятни условия в TikTok сигурно ще не престават да се усилват и платформата напълно скоро ще може да се употребява пълноценно и в България. Тогава ще можем да разберем до каква степен рекламодателите ще бъдат склонни да влагат в достигането на бъдещите най-активни консуматори - поколението Z.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР