Успехът на сериала "Чернобил" доведе до невиждан бум на туризма

...
Успехът на сериала "Чернобил" доведе до невиждан бум на туризма
Коментари Харесай

Злополучната история на българския Припят в Белене

Успехът на сериала "Чернобил " докара до невъобразим взрив на туризма в Припят, Украйна. В последните години призрачното градче, издигнато за чиновниците на злощастната АЕЦ, бе станало притегателно място за феновете на изоставените здания от целия свят. След последния епизод на НВО бе регистриран 40-процентов скок в резервациите за посещаване на Припят. Градчето към този момент не е толкоз пусто, а цените за визитата му са доближават 500 евро.

Малко прочут факт е, че Припят има самобитен двойник в България. "Българският Припят " също е строен за служащите на една злощастна АЕЦ. Злополучна не поради повреда, а тъй като погълна милиарди, без да проработи. Работническото градче "Димум " в Белене стои запустяло от близо 30 години, само че за разлика от Припят, призрачността му не се дължи на радиацията, написа dir.bg .

Как стартира всичко?
През 1986 година започва градеж на жилищен комплекс "Димум " в Белене. Той е наименуван на антична римската цитадела, извисявала се в миналото над крайбрежията на Дунав в региона.



Целта му е да приюти всички служащи в бъдещата "Втора атомна " в Белене. Капацитетът на квартала надвишава 4000 души - повече от жителите на градове като Батак и Ивайловград.



Разположението на "Димум " не е инцидентно. Блоковете са издигнати в източния завършек на Белене, а от тях се открива директна панорама към крановете на неслучилата се атомна централа.



3 години след първата копка са издигнати към 10 панелни блока с друга величина. Част от тях даже са обзаведени. Стаите им са облепени с тапети, инсталирани са порти, баните са с плочки, а кухните - с балатум.



Строителството на АЕЦ "Белене " е замразено при започване на 1990 година, а дружно с него е "замразен " и съвсем приключеният "Димум ". Липсата на вложения, а не радиацията, води до превръщането на квартала в дребен "близнак " на Припят.



Днес, 30 години след изоставянето му, "Димум " е високомерен от гъста растителност. Контурите на улиците са изцяло изчезнали, като за съществуването им припомня линия от електрически стълбове.



Междувременно бетонните блокове постепенно, само че несъмнено стават жертва на влагата и климатичните условия.



Жителите на Белене, в това число децата, подминават изоставения квартал и в него не могат да се срещнат хора. Един от страховете на локалните е обвързван с опцията в блоковете да се настанят бежанци. Това наподобява нереалистично, поради неприятното положение на постройките и нуждата от безценен ремонт.



Нереалистично наподобява и в квартала да се заселят служащите на АЕЦ "Белене ", в случай че планът въпреки всичко бъде приключен. Съдбата на "Димум " наподобява е да потъне в давност.

Снимки: Стоян Гогов, Dir.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР