Успехът е резултат от комплексни фактори, сред които е и

...
Успехът е резултат от комплексни фактори, сред които е и
Коментари Харесай

Високото IQ не е гаранция за успех в живота - ето защо

Успехът е резултат от сложни фактори, измежду които е и интелигентността, само че... умерената просветеност. Така най-малко твърди американският публицист и културолог Дейвид Брукс в книгата си „ Общественото животно.” Там той разказва, проучва и обобщава на какво в последна сметка се дължат персоналните и професионалните достижения.

Брукс се стопира да вземем за пример на едно известно (и много продължително) проучване, наречено на името на създателя му - „ Търман”. При него била проследена ориста на група студенти с извънредно висок коефициент на просветеност (135 и повече).

Изследователският екип желал да ревизира нещо напълно простичко – дали високият разсъдък е задоволителен да те трансформира в звезда. Повечето от следените студенти фактически съумели да си устроят добър живот – мнозина от тях станали преуспяващи юристи, шефове на компании. Но никой от тях не се откроил като същинска звезда в своята област на реализация.

Далеч по-впечатляващи триумфи реализират хората с умерено висок IQ , открива същото това проучване. Обединяващи черти при тях се оказват честолюбивостта, проявявана още от детството и спазването на етичните кодекси – в живота, на работа и така нататък

Какъв е изводът на проучването „ Търман”? Ръст на равнището на разсъдък над 120 т. не води до доста възстановяване на качеството на изпълняваната активност. Да, теоретично човек с IQ 150 e по-умен от този със 120, само че от тези спомагателни 30 точки няма никаква осезаема изгода, когато става въпрос за дълготраен и важен триумф.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР