Успехът е нещо, което постоянно трябва да се гради, не

...
Успехът е нещо, което постоянно трябва да се гради, не
Коментари Харесай

От стартираща компания за стартиращи компании

" Успехът е нещо, което непрекъснато би трябвало да се гради, не е нещо, което, като го достигнеш, даможеш да го задържиш от единствено себе си ", споделя Бранимир Парашкевов

Профил

Бранимир Парашкевов е приключил езикова гимназия в Русе, след което учи в Американския университет в България. Има и магистърска степен по маркетинг от Aston University в Англия. Започва професионалния си път, като записва промо аудио и така наречен шапки за радиото на AUBG, само че след това се отдава на маркетинга. Без никакъв опит е утвърден за работа в естонската компания Fortumo, която с годините последователно става една от водещите в света платформи за монетизация на цифрови услуги. През 2014 година дружно с финландския бизнесмен Тимо Райло и състудента си Симеон Митев стартират да създават Appzio – новаторска платформа, с която стартъпи и корпорации могат да автоматизират процеса по разработка на лично мобилно приложение. Тази година Бранимир Парашкевов се подреди измежду 11-те финалисти в състезанието за млади бизнес водачи Next Generation, проведен от " Капитал " и " Кариери ". Компанията

Компанията започва със лично финансиране от към 200 000 евро, след което притегля средства от фондове за поддръжка на стартъпи, като Eleven влага 100 000 евро в нея. Един от първите клиенти на Appzio е интернационалната корпорация Readers Digest. През 2017 година за сътрудник ги избира и най-голямата българска банка Уникредит Булбанк, за която в границите на по-малко от седмица основават бета вид за приложение за вътрешна приложимост. Днес Appzio оказва помощ на компании от целия свят да започват собствен личен app, а 70% от клиентите й са започващи компании. Още по тематиката
Бързи, смели, сръчни мобилни приложения

Българско-финландската компания " Аппзио " създава платформа, ускоряваща основаването на мобилен програмен продукт 10 пъти
17 май 2018
Дигитални модели

Бързи и мобилни; А ти какъв елмаз искаш; Ерата на ботовете
27 окт 2017
За 3 години Eleven вложи 11 млн. евро в 110 компании

Фондът за започващ бизнес показа следващите си вложения и затвори десетия си финален прозорец
4 окт 2015
Разгледах профила ви в Linkedin и ми направи усещане, че първата ви работа е продуцент в студентското радио на Американския университет в България. Разкажете малко повече за нея.

- Да, първата година в университета се захванах точно с това. Определено ми беше забавно да работя в някаква институция, която е публично комерсиално сдружение, само че правилото на работа е повече като на Неправителствени организации, тъй като никой не получава възнаграждение. В същото време работата беше доста виновна - това е първото радио в България с частен лиценз. Първоначално желаех да съм DJ там, само че ми споделиха, че гласът ми не е подобаващ. Но пък използваха техническите ми умения и по този начин започнах. След това навлязох в техническите елементи и започнах да сътворявам " промо джингли ", материали, шапки и така нататък Впоследствие пък станах част от екипа на шефовете на радиото и правех доста неща, свързани с бизнеса, което ми е повече в кръвта. Грижехме се да има непрекъснат приток от средства, университетът плащаше за лиценза на радиото, а всички останали доходи трябваше да ги търсим. Това значи директна работа с сътрудници, основаване на верни реклами, намиране на рекламодатели.

Ако се обърнем към тези, които в този момент стартират кариерата си, и въз основата на този опит до каква степен си заслужава да работиш нещо, за което не ти се заплаща?

- Със сигурност си коства, стига това, което вършиш да има някаква по-висока идея. Тоест да е нещо, което, от една страна, ти оказва помощ да се развиеш – а всеки един опит те учи, а, въпреки това, те учи по какъв начин да се мотивираш. За доста хора мотивацията са единствено парите, до момента в който в един подобен образец мотивацията би трябвало да е добре свършената работа и че можеш да застанеш с името си зад това, което си направил и че си оказал помощ на други хора да развият това предпочитание. Това е доста готино и доста ми е помогнало.

Как се насочихте към специалността си в университета?

- Завърших по едно и също време компютърни науки и бизнес администрация, а по-късно продължих повече в областта на маркетинга. Към информатиката се насочих, тъй като постоянно ми е било забавно да сътворявам решения със свои средства. В университета научих доста за това по какъв начин работи една система, по какъв начин да я създадеш. Това ми оказва помощ и до през днешния ден, тъй като сега не се занимавам с програмиране, само че множеството хора, с които работя, вършат това. Което отново ме връща на тезата, че всеки един опит може да е потребен, изключително композиция от две образования.

Но основно маркетингът е моето нещо. В университета с изключение на в радиото започнах да работя и в разнообразни други компании. Първо бях QA (контрол на качеството на програмни продукти), като желаех да схвана за себе си дали ще ми допадне създаването на програмен продукт. През втората година започнах да работя с компанията, в която бях допреди няколко години – Fortumo, която е в Естония. Там готиното беше, че се пробвах да направя повече, в сравнение с разрешават възрастта и опитът ми. Те си търсеха човек с магистърска степен по маркетинг, а аз нямах изкаран още и един курс. Само че направих доста положително пазарно проучване и започнах при тях, което в огромна степен оформи пътя ми нататък. Така започнах да се занимавам с маркетинг, набиране на клиенти и основаване на осведоменост в началото тук в България. На база на това, което вършех, в последна сметка се оказах в отдел Продажби на компанията. Харесва ми да поддържам връзка с хората и да намирам техния език и да им оказвам помощ да намерят решението, което им би трябвало. Клиентите ни бяха едни от най-големите гейминг компании в света и се занимавахме с мобилни заплащания.

Как създадохте компанията Appzio?

- Създател на самата концепция е сътрудника ми Тимо Райло, за който " Капитал " към този момент писа. Беше 2014 година, аз търсех ново предизвикателство, в предходната ми компания всичко вървеше добре, тя в това време беше пораснала от стартъп до топ 3 в света. Бях си сложил няколко цели – едната беше точно да основа отделение тук, което тогава не беше допустимо. Затова взех решение да предам опита си на компания, която е от района. Точно тогава другият ни сътрудник Симеон Митев, с който сме учили дружно, ме срещна с Тимо, който търсеше съветник за тогавашната версия на Appzio. Още след първия диалог Тимо сподели " ОК, това е индивидът ", тъй като аз му предложих тотално да променим визията на компанията и да я насочим към комерсиален артикул. Така че основано на моите рекомендации изменихме много концепцията и в края на годината стартирахме компанията. От тогава до момента също имаше доста промени, съвсем нищо общо няма с продукта, който беше тогава.

Как мина първата една година от развиването на компанията?

- Бих споделил, че това е сантименталният интервал на една компания, когато движиш напред. Това беше интервал, в който създателите се напасвахме като работа дружно. Защото всеки от нас има ясна визия какво желаеме да реализираме и в това време имаме доста опит зад тила си, което значи и малко обремененост. Видяхме, че доста от нещата, които сме виждали по какъв начин работят преди, в този момент би трябвало да бъдат изменени, което беше суперяко предизвикателство. Много от нещата естествено бяха хипотези, които не излязоха правилни, само че би трябвало да тестваш, да се проваляш бързо и да намериш отговор за какво си се провалил, с цел да го подобриш в идната версия. Хубавото беше, че втората година започнахме да работим с Eleven, откъдето в локалната среда намерихме хора, с които да съпоставяме визия. Защото когато си вътре в една компания малко ставаш като кон с капаци – би трябвало да имаш и странично мнение, някого, който да ти оказва помощ с reality check.

Що се отнася до финансирането през тази първа една година, то идваше от ресурсите на създателите. Със започването сложихме към 200 000 евро от нас, след това успяхме да осигурим и инвестиция от 100 000 евро от Eleven.

Продуктът е разработван от 2013 година и има извънредно доста часове спомагателна работа. Тоест имахме основа, на която да стъпим, плюс труда си, което разреши да преминем първата година. И естествено и продажби, тъй като от ден 1 продаваме – не сме имали интервал, в който единствено да сътворяваме. Едни от първите ни клиенти бяха Reader’s Digest, която е извънредно огромна компания и надлежно беше много забавно, че ни повярваха. А и ние не ги разочаровахме и приложенията им бяха супердобри даже и още тогава.

Какви са клиентите на компанията?

- Около 70% от клиентите ни са започващи компании. Нашият артикул е изключително подобаващ за тях, тъй като разрешава да се основават мобилни приложения в пъти по-бързо, което смъква цената, само че в същото време без компромис в качеството. Останалите 30% са корпоративни, които си имат бюджети по отдели и макар че желаят да иновират още веднъж би трябвало да са много ефикасни в това по какъв начин употребяват ресурсите. Когато виждат по какъв начин нещо, което обичайно има една година обмисляне, могат да създадат за 2-3 месеца, намират добра среда, с цел да работят с нас. Има малко места по света, в които нямаме клиенти – работим и в Европа, и в Азия, и в Северна и Южна Америка, както и в България, несъмнено, само че са по-малко.

Каква част от триумфа се дължи на добре изпипания артикул и каква – на работещ маркетинг?

- Успехът е нещо, което непрекъснато би трябвало да се гради, не е нещо, което, като го достигнеш, да го задържиш от единствено себе си. Това се случва и с продукта, и с маркетинга. Наблягаме на правилото да тестваме разнообразни хипотези и от тази позиция продуктът ни постоянно се усъвършенства. Но нещата са свързани – няма по какъв начин да кажеш, че едното или другото води, те постоянно вървят ръка за ръка и се допълват. Много е значимо клиентът да вижда това, което си му заречен да се случва в действителност. И постоянно се стремим да се учим от клиентите, за което сме променяли доста неща. Като тръгнем от вариантите, които дава, та стигнем до бизнес модела.

Колко души е екипът ви и по какъв начин координирате работния развой?

- В момента сме девет души. От тях четирима не сме програмисти, а останалите или вършат мобилната разработка, или частта, която е за развиване на бекенда. Ние се стремим да сме много гъвкави освен тъй като сме стартъп, а тъй като имаме вяра, че един човек, с цел да работи добре, би трябвало да се усеща добре на работата си. Офисът ни също е изработен с концепцията да се чувстваш у дома, тъй като действително прекарваме повече време тук, в сравнение с вкъщи. Съответно имаме опция и за работа от у дома, само че множеството избират да са тук, тъй като е хъб на информация и на хрумвания. Стремим се най-малко един път седмично да имаме обща среща и настрана всеки екип си има обособени дребни срещи, т.е. връзката е непрекъсната. Естествено използваме разнообразни принадлежности за връзка, тъй че няма потребност всички да сме физически на едно място, с цел да си вършим работата добре.

Кои бяха най-трудните решения, свързани с развиването на компанията?

- В началото мисля, че най-трудни бяха моментите, в които решаваш, че повече няма да се занимаваш с обещано нещо. Обикновено това са моментите на фокус. Например имахме артикул, който позволяваше да се основават изцяло нейтив приложения, т.е. с високо качество за мобилните устройства плюс уеб версия. Тогава трябваше да решим, че желаеме да се фокусираме единствено върху мобилните устройства. Беше мъчно, тъй като това незабавно води до въпроси от клиенти, които са употребявали тази услуга. Но тези сложни решения са и най-ценните, тъй като когато се фокусираш върху нещо, постигаш по-добри резултати. В началото се опитваш да покриваш всичко, а след това ставаш по-директен в това какво и на кого го предлагаш.

Как виждате компанията след 5 години?

- Надявам се, че тогава към този момент ще сме едно от топ решенията за основаване на мобилни приложения. Целта ни е с настоящата платформа да станем някой ден нещо сходно на Wordpress, които държат към 30% от пазара на уеб страници. Сега мобилните телефони са главните устройства, които разрешават бърза и лесна връзка сред хората и вършим приложения за тях. В бъдеще обаче не се знае дали към този момент употребяваното устройство няма да е друго.

Как оценявате средата за развиване на започваща компания у нас и мислили ли сте, че можехте да се развивате по-добре, в случай че не бяхте в България?

- Не, постоянно съм желал да донеса някаква смяна тук и имам вяра, че мога да го направя. По време на ученето си постоянно съм знаел, че ще продължа тук, без значение че след това бях и в Англия. После от естонската компания, в която работех, да допринеса всичко хубаво в България, тъй като Естония е доста прогресивна страна. В началото виждах какъв брой елементарно се основава там компания и се развиват нови хрумвания и си мислех какъв брой крепко би било да го има това и тук. Но си представях, че ще е след примерно 7-8 години, а то стана много по-бързо. Хората тук са доста отворени да работят за нещо, което има смисъл. Това в действителност е и повода моят сътрудник Тимо да пристигна в България и да отвори офис във Варна с над 100 индивида, компания, която сполучливо към този момент продаде. Човешкият капитал е добър, средата за живеене също – естествено има и минуси, само че не може да донесеш смяна, в случай че единствено си мислиш какъв брой е неприятно тука. По-добре намерения по какъв начин да го промениш. Това се стремим да вършим – да даваме нашия образец, да обучим хора, които да са удовлетворени. Обикновено който е бил при нас, продължава на по-висока позиция, с още повече благоприятни условия.

Интервюто взе Николай Нейчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР