Успех е това, че в Зеления пакт за въглероден неутралитет,

...
Успех е това, че в Зеления пакт за въглероден неутралитет,
Коментари Харесай

Европа трябва да защити енергийния микс и миньорите, настоя Борисов

Успех е това, че в Зеления пакт за въглероден неутралитет, който значи нулеви излъчвания до 2050 година, всяка страна сама дефинира енергийния си микс. Това сподели министър председателят Бойко Борисов в Брюксел, където в границите на Европейския съвет водачите разискват изменението на климата.

„ Промените в климата са факт, случват се с такава скорост, че рискът и заплахата за човечеството са огромни “, съобщи Борисов и акцентира, че Европа е твърдо решена да бъде водеща в оправянето с този проблем.

„ Ние постоянно сме поставяли здравето и чистотата на въздуха преди всичко в своите стратегии, би трябвало да кажем какво е бъдещето на въглищата и какво ще се случи след 30 години “, добави министър-председателят.

Бойко Борисов посочи, че е значимо да бъде обещано нужното време, тъй че процесите да протекат гладко и да не пострада нито енергийния микс, нито миньорите и другите работещи в бранша. Борисов обърна внимание, че е належащо Европа да помогне на страните да отрегулират тези процеси.

Премиерът посочи, че е срещнал ръководителя на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен с енергийното произвеждане в България и с проектите за идващите години. Министър-председателят означи мястото на нуклеарната сила в енергийния ни микс, както и подхванатите ограничения за гарантиране сигурността на доставките на природен газ. Той подчертава върху построяването на интерконектора с Гърция и реализацията на плана „ Балкански поток “.

Попитан от медиите по отношение на Пакета Мобилност, министър председателят Бойко Борисов съобщи, че се водят диалози и се работи по завеждането на дело. Той беше безапелационен, че полемиката по тематиката не е завършила. Министър-председателят обърна внимание, че пътуването на тежкотоварни машини нагоре-надолу в Европа освен ще натовари транспортните артерии в допълнение, само че и ще повлияе върху излъчванията.

„ Тук също има доста още елементи, доста още съставни елементи, които би трябвало да се имат поради. Защото се оказва, че доста от страните, които най-вече натискат и това са богатите страни за зелените покупко-продажби, са аутсорсвали своите нездравословни производства в Китай, Виетнам или други места. Тук концепцията да се постави налог на тези излъчвания, на вноса на сходни артикули, също не е без смисъл. Защото в действителност, в случай че произвеждаш нещо, което замърсява въздуха в Китай, Индия или която и да е страна, и по-късно си внасяш продукта, ти ни се преборил с проблемите в климата “, съобщи още министър-председателят.

Бойко Борисов изрази още един път поздравленията си към Борис Джонсън за изборната победа в Обединеното кралство. „ Провели сме договаряния, знаем како би трябвало да се случи до 31 януари и идната година ще бъде времето, през което ще се отрегулират взаимоотношенията с Англия. Това е добра вест “, разяснява министър-председателят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР