Усмивката е важна част от живота, не само като начин

...
Усмивката е важна част от живота, не само като начин
Коментари Харесай

Д-р Б. Кирилов отговаря как да постигнем перфектна усмивка с минимална намеса

Усмивката е значима част от живота, освен като метод да изразим страстите си, само че и като метод да изградим взаимоотношения и да създадем трайни първи усещания. За благополучие, актуалните технологии доведоха до голям брой решения за хората, на които им липсва убеденост в усмивката. С толкоз доста благоприятни условия и информация обаче може да е мъчно да се ориентираме какви са най-подходящите за нас способи на лекуване. Разговаряме с доктор Бранимир Кирилов, експерт с дълготраен и интернационален опит, притежател на една от водещите дентални клиники на българския пазар, за някои от по-често срещаните въпроси за естетичната стоматология.

Вече 17 години Medical Dent предлага на своите пациенти концепцията „ всичко под едни покрив “. Какво включва това, когато приказваме за естетична стоматология?

включва доста дисциплини и друг вид операции. Това да осигуряваме всички нужни експерти и услуги под един покрив, дава опцията да вършим доста по-прецизна и бърза диагностиката на всички здравословни проблеми на пациентите и да им предложим най-точния метод за работа, съгласуван с самостоятелните им потребности. Например в случай че се постанова да бъде извършено ортодонтско лекуване, имаме ортодонти с интернационален опит, в случай че пациентът се нуждае от основаване на план за усмивката му посредством системата Smile Design, имаме експерти, които са тясно профилирани в това. В понятието красива усмивка, не би трябвало да изключваме и венеца, значима част от общата визия. Когато той е здрав и с добър силует, това значи, че всички стъпки от планирането на красивата усмивка са изпълнени. В Medical Dent се гордеем с изключителни експерти в областта на пародонтологията и хирургията, които могат да предложат лекуване и промяна на формата на венечната рамка. Имаме и лична лаборатория и лично фотостудио, макар че работим редом и с няколко външни според от съответния случай.

Не на последно място, концепцията „ всичко под едни покрив “, разрешава екипът да има централно ръководство на работния развой, улеснява пациентите и редуцира времето на лекуването.

Какви качества би трябвало да има един добър дентален експерт избрал за свое предопределение естетичната стоматология?

Разбира се, би трябвало да има доста добре развито възприятие за хармония. Трябва да има чувство за естетика, да е умел, да има вътрешната нужда за точност и да вниква в детайла, защото той е извънредно значим за крайния резултат и задоволеност на пациента. Важна роля играе и умеенето за работа в екип, защото екипната работа на експерта по естетична стоматология е огромна част от работния му развой.

Винаги съм се стремял лекарите в Medical Dent да са с изключение на чисто механически готови на най-високо равнище, да имат чисто човешките качества, които да им разрешат да имат самостоятелен метод и изцяло отношение към пациента и неговия случай. Това включва нужната емпатия и схващане, с които да предразположиш индивида против теб, с цел да е спокоен и сигурен, по време на целия лековит развой.

Разбрахме, че вие сте едни от дребното експерти в България, които поправят венечната рамка, значима част от естетиката на усмивката? Разкажете ни какво съставлява процедурата?

Процедурата по промяна на венеца може да бъде друга според от самостоятелния случай и се дефинира при правенето на предварителния дизайн на усмивката. Спрямо размера, в който би трябвало да се направи корекцията, има разнообразни техники за това. Може да е задоволителна единствено чисто протетична интервенция и корекцията да стане посредством коронката или фасетата, само че може да се наложи и хирургична промяна. Розовата хармония е не по-малко значима от бялата хармония - зъбите. Венецът може да бъде оттеглен или доближен от зъбите по отношение на съответния проблем, само че и в двата случая операцията, може да се извърши единствено от умел хирург. Как ще бъде планувана и осъществена процедурата, дефинира значително положителния краен резултат при построяването на една добре изглеждаща усмивка.

Много хора, които желаят да подобрят визията на усмивката си, се опасяват от съществуващото разбиране, че естетичните процедури като слагане на фасети повреждат естествените зъби? Кажете ни къде е истината за това изказване?

Естетична промяна на зъбите, която е добре планувана и изпълнена, не поврежда зъбите и съставлява продължително решение за всеки. Важно е обаче фасетите да се създадат в границите на опазване на емайла на зъба, тъй че да се сътвори нужната добра химическа връзка сред порцелана, от който са построени фасетите, цимента, с който се лепят, и емайла на зъба. Усложненията, които се получават като чупене и рухване на фасети, нормално се получават когато при изпилването се махне емайла на зъба и се влезе в по-дълбокия пласт наименуван дентин. Там казусът идва от това, че циментът не може да направи химическа връзка и по този начин фасетата сигурно ще падне. Често пациентът упорства да има красива усмивка незабавно и това води до непрофесионални практики. Когато се постанова първична промяна на позицията на зъба, само че вместо това зъбите се изпилят и се слагат фасети, постоянно резултатите не са положителни. Винаги изяснявам на моите пациенти, че фасетите ще им служат приблизително 15-20 години и на този декор ортодонтско лекуване от 6 месеца е нужния компромис в името на положителния резултат. Когато корекцията не може да стане с брекети, заради естеството на работното всекидневие и обществени контакти на човек, това може да стане с транспарантни алайнери, които да бъдат слагани в тъкмо несъмнено време, комфортно за пациента.

Това, което вършим в Medical Dent, е да мотивираме и разбираем задоволително добре на своите пациенти, потребността от съблюдаване на всички стъпки по пътя към красивата усмивка, с цел да се радват по-късно на дългогодишен резултат без взаимни отстъпки от наша или тяхна страна. За мен това е въпрос на професионална нравственос.



Мит ли е това, че фасетите не са продължително решение и могат да паднат елементарно и от къде идва той?

Не би трябвало да забравяме, че постоянно когато чуваме оценката на някой за нещо, без значение дали става дума за дентално лекуване или друго, в действителност това е неговото персонално прекарване. Генерализацията е подвеждаща, води до подозрения и основава легенди. Когато някой ни показа неприятния си опит с фасети, да вземем за пример, не знаем за какво този човек в действителност не е останал удовлетворен от процедурата. В множеството случаи става дума за непрофесионална процедура, при която по гледище на пациента се прави операция, която не е подобаваща в съответния случай.

При положително обмисляне и техническо осъществяване, фасетите са съпоставимо здрави с естествения зъб. В в никакъв случай не забраняваме на своите пациенти с сложени фасети да отхапват ябълка или да пазят зъбите си от по твърди храни, тъй като имаме вяра в качеството на свършена от нас работа. Другото би означавало, че още в стадия на обмисляне сме позволили неточност.

Естетичните процедури на зъбите и венците усъвършенстват ли оралното здраве?

Тук е значимо да разграничим нещата. Винаги, когато беседвам с пациентите си, изхождам от три фактора. Идвайки при мен, те желаят да си тръгнат здрави и с възобновена функционалност на зъбите. Дали обаче желаят естетични корекции това е въпрос на персонален избор. Естетичната промяна няма отношение към здравето на зъба, а единствено към това да наподобява по-добре. Единствено когато емайлът е изхабен, тогава корекцията има отношение и към здравословния аспект.

Разбира се, при днешните критерии и условия, механически благоприятни условия, достижения, материали и насъбран опит от зъболекари и зъботехници, да приемем, че съществува неестетична стоматология, би било несериозно. Цялата стоматология е естетична, само че пациентът дефинира дали желае с изключение на здрави и функционални, зъбите му да са и естетически поправени или желае да резервира естествените си дадености.

Има ли бърз и елементарен метод да поправяме дистанцията сред зъбите?

Разстояние сред зъбите може да бъде поправено по няколко метода. Единият е посредством брекети, само че той изисква най-вече самообладание. По-бързо можете да скриете празнината посредством по този начин наречения дентален бондинг, който разрешава посредством материал с цвета на зъбите ви, да коригирате това несъвършенство. Друг способ за промяна на дистанцията сред зъбите е посредством слагане на фасети.

Процедурите за избелване на зъби повреждат ли емайла?

Избелването е естетична процедура, за която хората имат доста въпроси и спорни отзиви. Категоричното ми мнение на експерт, практикуващ към този момент 27 години, е че избелването на зъби не води до повреждането им, без значение дали то е осъществено със закупен от денталната клиника комплект за домашно избелване или направено на място в клиниката. За да бъде то прелестно преживяване, каквато е всяка козметична процедура,създадох независим център на име, където опитни експерти се грижат за красивата ви усмивка. Предлагаме избелващи процедури, разчистване и гланциране на зъбите с най-съвременните способи, инсталация и материали.

Могат ли фасети или коронки да се оцветят?

Ако са добре направени, фасетите са един от методите да поправяме трайно цвета на зъбите си и не би трябвало да се оцветяват. Ако има позволена неравност обаче и не са добре полирани, могат да трансформират отчасти цвета си. Това зависи напълно от гладкостта им.

Можете ли да бъде възобновен строшен зъб?

Счупеният зъб може да бъде възобновен с най-различни техники и материали, казусът е дали има останали задоволително зъбни тъкани, към които да задържим бъдещото възобновяване. Ако са останало най-малко 2 мм. от зъба, за които да захванем коронката, този зъб е възстановим. Ако обаче той е строшен наедно с костта, единственият метод да го възстановим е посредством имплант или автотрансплантация според от случая.

Много хора се тормозят от резултата на изкуствената усмивка. Може ли естетиката на зъбите да бъде направена по този начин, че смяната да не е забележима, а единствено естетически издържана?

Когато ми задават този въпрос, постоянно обръщам внимание на това, че тези фасети, които хората виждат, са персоналният избор на индивида против тях. Важно е, преди да извършите умозаключение за нечия усмивка да попитате дали този резултат е бил стремежи. От моя персонален опит знам, че да вземем за пример искрящо белите фасети постоянно са съобразени с персоналното възприятие за хармония на пациента, който ги е поискал.

Разбира се, когато приказваме за форма и съразмерност, всичко в красивата усмивка с помощта на системата е сведено до математически калкулации, които се базират на златното сечение. Колко би трябвало да е необятен и дълъг зъбът, какво да бъде съотношението на зъбите едно към друго и така нататък Тоест, когато дойдете при нас и желаете мечтаната от вас усмивка, ние изхождаме първо от тези калкулации и ви предлагаме най-хубавото решение за вашето лично лице в прелиминарен план. Тук към този момент, по отношение на вашите персонални показа за хармония решаваме до какъв брой и къде може да променим нещо от този първичен план.

Моят зов към хората е да се грижат за здравето на зъбите си, а когато приказваме за хармония, тя е въпрос на персонални желания.

Какво мислите, че е бъдещето на естетична стоматология?

Има изрично прекосяване към минимално инвазивното лекуване. Важно е, когато един човек с криви зъби, желае да усъвършенства усмивката си да направи ортодонтско лекуване. Това се постанова, с цел да е минимално инвазивно по-късно слагането на фасетите. Ако има възпалени венци, то те би трябвало да бъдат лекувани преди този момент. А в случай че зъбите са леко къси, може да се направи бондинг.

Всичко това е основано на минимално инвазивното лекуване. Тук е мястото да кажа, че в основата на оралното здраве и минимално инвазивния метод, стои навременната профилактика и постоянни прегледи, с цел да може проблемите да бъдат диагностицирани и отстранявани в точния момент, тогава те се лекуват бързо и елементарно.

Кой е най-удовлетворяващият аспект в работа с хора, които желаят да се снабдят с мечтаната усмивка?

Разбира се, способността да трансформираш усмивката на някого, е нещо, с което се гордееш и е удовлетворяващо единствено по себе си. Най-голямото самопризнание, обаче, е да видиш усмивката на пациента най-после и благодарността в очите му. Усещането, че си оказал помощ на човек да бъде по-лесно обществено приспособен и да се усеща добре в средата, в която живее, е незаменимо. Често слушам от наши пациенти, че сме осъществили фантазиите им, давайки им убеденост и ново самочувствие, и това на края на деня е задоволително. Стоматологията е предопределение, постоянно съм вярвал в това.

, може да получи всеки записал час в седмицата на отворените порти в от 11 до 16 април.

Тел. за записване на час: 02/4738798

Местата са лимитирани.

За повече информация: www.medicaldent.bg

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР