Услужливият Гугъл е запазил в историята ви всичко, което сте

...
Услужливият Гугъл е запазил в историята ви всичко, което сте
Коментари Харесай

Преброяване на дивите коронавируси

Услужливият Google е запазил в историята ви всичко, което сте правили последните месеци и там сигурно в всеобщия случай, че ще има стотици публикации, отдадени на преброяването на ковид. Да не приказваме за всекидневните визити на Worldometers, където към този момент се нижат милион след милион и сериозната маса от инфектирани към този момент мина психическите 10 милиона. Казвам психически, тъй като колкото по-висок брой инфектирани се натрупа, толкоз повече пораства безразличието към тях; наподобява повече от ясно, че коронавирусът не може да бъде удържан и ще мине през целия свят. Моделът за " равнене на кривата " целеше само продобиване на време, през което да се реорганизира всичко - опазване на здравето, бизнес, политика, пътешестване, метод на живот, метод на работа - с цел да може, когато кривата тръгне още веднъж нагоре, да има по-добра подготовка за удара ѝ. 
Цялото масирано броене има два явни казуса. Първо, по какъв начин да преброиш по-точно болест, която в 75% от случаите не демонстрира признаци, а от посочилите признаци се изследват към 10%? Затова и в Съединени американски щати, а и в доста други страни, се показва, че броят на докладваните е 10 пъти по-малък от броя на прекаралите болестта - там, настояват експерти, в действителност става дума за 20 милиона, които са се срещнали с вируса. 
И второ, и доста по-важно: воденето на статистика за ковид няма никакъв внушителен смисъл, в случай че тя не включва безбройните последици от появяването му и ограниченията против него. Малък образец: оказа се, че поради карантината броят на инсултите и инфарктите у нас има рекорден спад в първите пет месеца за страната. Всъщност, в случай че в действителност желаеме да преброяваме ковид, то става дума за гигантско, непостижимо уравнение.
Към него може да се включат десетки фактори: икономическата криза (потърсете броя на косвените жертви от рецесията 2008-2009 да вземем за пример, които скоро ще бъдат изчислявани и за сегашната), психическите последствия (ръст на деянията на душевен проблеми по време на изолацията), домашното принуждение (ръст), екологическите последици (снижаване на рисковите излъчвания във въздуха по целия свят, феномена " делфини във Венеция " ), свръхдигитализацията (двата месеца изолираност и преобръщането на борсовите пазари с успех на така и така мощния технологически сектор), обеднилия туризъм (фалити). 
Към тях, още: емиграционни промени (прибиране на мигранти от чужбина и по-малки бежански вълни), просветителни (макар по-слабо ефикасното, само че въпреки всичко допустимо образование от дистанция), трудови (доказването на производителната мощ на home office-a и даже преориентирането на доста бизнеси натам, които икономисват пари от освободените офис пространства). В цялата тази картина, класици остават единствено брокерите на парцели: оказа се, каквото и да стане, цените на парцелите порастват. Няма рецесия - порастват, тъй като няма рецесия. Има рецесия - порастват, тъй като в рецесията всеки желае да си вложи парите в парцел. Остана само да има рецесия в строителството и отново отнякъде ще се откри причина да порастват, тъй като...да кажем, че след рецесията най-вероятно ще порастват, което може да се уточни като мотив да порастват още по време на рецесията. Нищо че е настъпила, тъй като са растели прекомерно преди рецесията... 
За край: огромният политически поврат. Реалното потребление на тоталитарни законодателства, употребяващи обосновките на " изключителните положения ", бързо привързване към властническата власт, разкъсване на мегадържави с мегаорганизации (САЩ със СЗО) и така нататък и т.н. 
Как може да се мери това? Какво би представлявал точният статистически срез, който да наблюдава гигантския резултат на пеперудата, подбуден от ковид? Ще падне огромно броене; от нас единствено уравнението, повече - от математиците.

Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР