Условията за живот на стотици човешки същества в импровизирания лагер

...
Условията за живот на стотици човешки същества в импровизирания лагер
Коментари Харесай

Еврокомисар: Незабавно да се затвори лагера Вучак в Босна

Условията за живот на стотици човешки същества в спонтанния лагер Вучак са срамни. Този лагер в никакъв случай не е трябвало да бъде отварян. Спешно е належащо тези хора да бъдат преместени и да им се обезпечи обичайно настаняване. Това съобщи на конференция през днешния ден комисарят за човешки права на Съвета на Европа Дуня Миятович, приключвайки четиридневната си аудиенция в Босна и Херцеговина, заяви за Българска телеграфна агенция пресцентърът на Съвета на Европа.

Условията за живот в лагера Вучак са били ужасни преди студеното време и са станали още по-нечовешки, откакто температурите паднаха под нулата. Човешки същества, в това число няколко малолетни, са събрани в калта на някогашно бунище, намиращо се до миниран регион. Те нямат течаща вода и санитарните и хигиеничните условия са ужасни. Много от хората нямат съответно облекло и обувки. Нечовешко и недопустимо е хора да са държани в такива условия, съобщи Миятович, представен от Българска телеграфна агенция.

Тя изрази угриженост за ситуацията на мигранти и търсещи леговище, които спят навън или в изоставени здания в Бихач и в други елементи на страната.

Комисарят акцентира, че както Федерацията Босна и Херцеговина, по този начин и Република Сръбска би трябвало да се ангажират за възстановяване на обстановката и равноправно да споделят отговорността за настаняването на мигранти и търсещи леговище. Миятович изрази страдание, че Република Сръбска и няколко кантона във Федерацията до момента отхвърлят да поемат отговорност за бежанците.

Комисарят изрази дълбока угриженост по отношение на информациите за връщане на мигранти от хърватската полиция. Тя е особенно разтревожена от разкази на мигранти, че са били бити и са им били отнемани движимости, в това число обувки, и са били заставяни да вървят по неравномерен терен, с цел да се върнат в Босна и Херцеговина. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР