Условията за интензивни валежи и гръмотевици продължават и днес, напомни

...
Условията за интензивни валежи и гръмотевици продължават и днес, напомни
Коментари Харесай

Синоптичката Анастасия Стойчева с много лоша прогноза до края на седмицата

Условията за интензивни превалявания и гръмотевици не престават и през днешния ден, подсети пред Българска национална телевизия синоптикът от Националния институт за метеорология и хидрология Анастасия Стойчева. Най-силните дъждовете ще бъдат в Северна България и в горната част на Тракийската равнина. В Габрово се чака да паднат количества до 55 литра на квадратен метър.

Стойчева изясни, че мощните превалявания са типични за юни и че високите температури, съчетани с по-хладен въздух във високите пластове на атмосферата, ускоряват конвективната активност. За разлика от София, където през вчерашния ден се изсипаха сред 24 и 50 литра на квадратен метър дъжд, в крайните Югоизточни региони не вали и температурите надвишават 30 градуса.

През идващите дни се чака захлаждане, като в края на седмицата оптималните температури няма да надвишат 25-26 градуса, дъждовете ще спрат най-рано в неделя и понеделник. Изключение ще е четвъртък, когато се чака времето да е горещо и термометрите да надвишават 30 градуса.

В България обаче ще е доста по-хладно, в сравнение с в Западна Европа, където към този момент стартира гореща вълна с температури над-обичайните за сезона.

В началото на юли у нас температурите ще се покачат и валежите няма да са толкоз обилни, предвижда синоптикът Анастасия Стойчева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР