Условията по жилищните кредити са станали още по-изгодни към края

...
Условията по жилищните кредити са станали още по-изгодни към края
Коментари Харесай

Банките продължават да свалят лихвите по жилищните кредити

Условията по жилищните заеми са станали още по-изгодни към края на ноември на фона на взрив в отпущането на заеми в този сегмент. Това демонстрира лихвената статистика на Българска народна банка, която бе оповестена на 29 декември. Оказва се, че и лихвените проценти, и годишният % на разноските (ГПР) при жилищните заеми бележат намаляване. При това освен на годишна, само че и на месечна база.

По-конкретно към края на ноември междинната рента по жилищните заеми е 2.64%, като за година е намаляла с 0.19%, а за месец - с 0.03 %. В същото време ГПР по тези заеми се е намалил с 0.18% на годишна база и с 0.04 % на месечна. 

През тази година жилищното кредитиране бе извънредно динамично. В края на ноември 2021 година жилищните заеми са 13.900 милиарда лева и нарастват на годишна база с 16.8 %. Този взрив в сегмента докара и до реакция от Българска народна банка. В опит да охлади растежа на заемите регулаторът на два пъти усили равнището на антицикличния финансов буфер. Нивото на буфера ще се повиши на 1% по отношение на сегашните 0.5% през октомври 2022 година. Няколко месеца по-късно - през януари 2023 година, буферът ще бъде повишен на 1.5 %.

" Кредитите за семейства нарастват с ускорени темпове, изключително в сегмента на жилищните заеми. Продължителното опазване на настоящите темпове на кредитен напредък при съществуващите равнища на действителните лихвени проценти създава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, което може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си и да докара до повишаване на необслужваните заеми и обезценките при евентуално утежняване на икономическата среда. В отговор на тези опасности на 16 септември 2021 година Управителният съвет на Българска народна банка усили равнището на антицикличния буфер, използван към локални кредитни рискови експозиции, на 1.0% в действие от 1 октомври 2022 година, като за интервала до края на третото тримесечие на 2022 година нивото на буфера остава на настоящото равнище от 0.5%... Текущата политика на банките за поддържане на кредитната интензивност в сегментите на жилищното строителство и на заемите, обезпечени с комерсиално и недвижимо имущество, въпреки и предпазена като самостоятелни кредитни решения и покрита с наличните ликвидни и финансови буфери, има общосистемна проекция, което постанова продължение на самодейната позиция за построяването на буферен потенциал против цикличните опасности. Предвид на запазващата се висока кредитна интензивност и несигурността във връзка с развиването на икономическата среда, покачването на нивото на антицикличния буфер от 1.0% на 1.5% в действие от 1 януари 2023 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките ", обясниха в известието си от Българската национална банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР