Условия за климатичния феномен „Ла ниня” започнаха да се формират

...
Условия за климатичния феномен „Ла ниня” започнаха да се формират
Коментари Харесай

„Ла ниня” се събужда идва ли „снежен Арамагедон”

Условия за климатичния феномен „ Ла ниня” започнаха да се образуват в тропическите води на Тихия океан, заяви нощес Националната океанска и атмосферна администрация на Съединени американски щати. През предходната зима явлението докара до вълна от арктически мраз в Източна Европа и България през януари.

Човекът е главната причина за стоплянето на климата

Учените уплашени от метана и радиацията, CO2 връх

Учени: Светът има 3 години да спре световното стопляне

Сега се чака „ Ла ниня” да е доста по-силна. По принцип климатичният феномен би трябвало да се образува през няколко години, само че с световното стопляне цикличността на явлението се форсира.

На огромна повърхност от Тихия океан към екватора и тропиците температурата на водата към този момент е по-ниска от междинната за сезона както на повърхността, по този начин и в дълбочина.

Явлението е естественият балансьор на феномена „ Ел Ниньо”, който се отличава с повишение на температурата на водата в най-големия океан в света.

Ефектите върху световния климат, провокирани от „ Ла Ниня” през тази година, ще бъдат засилени от различен климатичен феномен – „ Тихоокеанското десетилетно колебание”, за което се чака да провокира доста изстудяване на водата на повърхността в северната част на Тихия океан.

Тази композиция накара климатолозите в Съединени американски щати да предвиждат „ снежен Армагедон” през идващата зима.

Европа пък би трябвало да се готви за внезапни захлаждания с непредсказуеми шпации. След най-топлия октомври от три години насам, ноември евентуално ще бъде с температури към междинните за този месец.

Но през декември и януари е доста допустимо югоизточната част от континента, в това число и България, да бъде сполетяна от арктически студове и смъртоносни виелици.

Досега резултатът на „ Ла Ниня” в Европа се характеризира с по-меки зими на север и доста по-студени на юг, както и нетипично значителни снеговалежи в Средиземноморския район.

For the 2nd winter in a row, #LaNina is predicted for the tropical Pacific. Likely to be weak, but don't let down your guard. Even a weak event can have an impact on US. Read more in our latest ENSO blog. https://t.co/plPpdbJH72 pic.twitter.com/S73DLCfwoR
— NOAA Climate.gov (@NOAAClimate) November 9, 2017

.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР