Условието да се получи помощта е работниците да останат на

...
Условието да се получи помощта е работниците да останат на
Коментари Харесай

Всяка компания със спад от 25% в приходите може да участва в схемата 60/40

Условието да се получи помощта е служащите да останат на работа и откакто изплащането на обезщетенията по схемата 60/40 завърши.

© Анелия Николова Документ
Постановление на Министерски съвет за обезщетения 60/40
Фирмите, чиито доходи са намаляли с повече от 25% през март, по отношение на сердното за януари и февруари ще могат да получат обезщетения от страната за заплатите на чиновниците си в размер на 60% от брутните им заплати. Това е записано в последния към този момент вид на държавното разпореждане, с което се урежда скица за подкрепяне на бизнеса.

Промяната е вследствие на настояванията на работодателските организации, които през вчерашния ден бяха показани публично по време на тристранния съвет. Първоначално държавното управление оферираше лист с стопански действия, които са наранени от рестриктивните мерки поради коронавирусът, само че това се оказа мощно рестриктивно и доста бизнеси показаха рецензии, че не са взето под внимание, а действително не могат да действат в сегашната обстановка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новото предписание ще бъде разисквано през днешния ден на нов тристранен съвет и в случай че бъде признато, още идната седмица фирмите ще могат да аплайват за помощта. По информация на " Капитал " всички обществени сътрудници са склонни да поддържат новите текстове, като известни разногласия към момента има към заплащането на осигуровки за служащите в предприятия със усложнения.

Междувременно икономическия министър Емил Караниколов разгласи пред Нова телевизия, че държавното управление е поискало от Европейска комисия позволение да се вкара ваучерна система за самонаети физически лица, както и за микро и дребни предприятия, които в по-голямата си част не могат да се възползват от схемата 60/40. Критерият за даването на ваучерите, явно в разнообразни размери, ще е спада на приходите до 50% или над 75%.

Кой може да взе участие

Според предложните разпореждания (виж прикачения файл) всеки шеф, който съ своя заповд е прекратил работата на предприятието, на част от него или на обособени служащи и чиновници или е открил ненапълно работно време, ще може да подаде искане за обезщетения. За задачата би трябвало да потвърди спад на приходите от продажби през настоящия месец с не по-малко от 25 % по отношение на усреднените доходи за месец януари и февруари 2020 година Това беше едно от главните претенции на бизнеса, защото доста фабрики да вземем за пример са спрели активността си или са намалели фрапантно производството поради анулираните интернационалните поръчки, а не поради заповед на държавен орган, както се предвиждаше по-рано.

Изглежда обаче, че с цел да одобри това изискване държавното управление, а може би и синдикатите, са наложили връщането на едно от първичните условия, които по-късно бяха махнати - запазването на заетостта на служащите и чиновниците, за които е получена
отплата, за интервал не по-малък от интервала, за който е изплатена въпросната отплата. В случая оптимално това може да е 3 месеца.

Без доказване на спад в приходите

Директно заявление за погашение на обезщетения за служащи и чиновници, без нужда да се потвърждава спад на приходите, могат да подават работодатели от следните секторите и икономическите действия: Търговците на дребно отвън моловете, без търговците на хранителни артикули, питиета, цигари и такива, които работят отвън търговски обект, на открити щандове и пазари Търговци на дребно в молове, само че без търговците на хранителни артикули, питиета и цигари Различни типове пътнически превоз Хотели и други сходни места за настаняване Туристическо и друго краткосрочно настаняване Ресторанти и заведения за бързо обслужване Питейни заведения Прожектиране на филми Туристическа агентска и операторска дейност; други действия свързани с пътувания и резервации Артистична и креативна активност Други действия в региона на културата Спортни и други действия, свързани с развлечения и отдих Поддържане на положително физическо положение. Организиране на конгреси и търговски изложби Частни детски градини и занимални.
Всички без последните две липсваха в предходните разновидности на листата с стопански действия. Конкретно уредниците на конгреси и изложби изпратиха в петък отворено писмо до властта за това, че активността им е блокирана на 100% и би трябвало да бъдат включени в схемата за обезщетения. Частното предучилищно занятие пък също е неразрешено със заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, само че бе пропуснато в първоначлните описи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР