Усложнената ситуация в Турция - заради сирийския конфликт, и мигрантският

...
Усложнената ситуация в Турция - заради сирийския конфликт, и мигрантският
Коментари Харесай

ЕК е готова да ни помага за опазване на границите, коронавирусът – не по-опасен от грипа, 37 университета приемат с оценки от матурите…

Усложнената обстановка в Турция - поради сирийския спор, и мигрантският поток са измежду водещите тематики на съботните вестници.

" За по-малко от 24 часа диалогът за обстановката в Сирия мина от вяра, че две главните въвлечени в спора външни сили - Турция и Русия - ще се схванат, както става постоянно при ескалация, към терзания за открит спор.

Какво се обърка, с цел да стане сирийската провинция Идлиб още веднъж водеща тематика в международните медии? " Дневник " обобщава най-важното, което докара до поврата:

- Въздушен удар, нанесен от силите на президента Башар ал Асад, лиши живота на 33-ма турски бойци. Между Турция, която поддържа бунтовници в провинцията, и Русия, която поддържа Асад, стартира замяна на обвинявания. Битката за Идлиб се ожесточаваше от седмици, с все по-чести офанзиви против турски патрули и убити бойци в регион, който се смяташе за зона на деескалация сред враждуващите сили. Президентът Реджеп Тайип Ердоган бе отправил " последно предизвестие ", откакто изиска от силите на Асад да се изтеглят от регионите, където турските патрули са разположили наблюдателни пунктове според руско-турска договорка, а от Русия - да упражни въздействие върху Асад, с цел да може това да се случи. Срокът бе до края на февруари.

- Турция реши да разгласи, че отваря границите си за сирийци, опитващи да стигнат до Европа. След спешно съвещание, управлявано от Ердоган, страната обаче направи това импровизирано. Източници от правителстото споделиха за " Ройтерс ", " Ал Джазира " и други медии, че сирийците ще имат 72 часа както да преминат от Сирия в Турция, по този начин и да влязат в Европа, обратно на договорката с Турция, която би трябвало да ограничи мигрантския приток през границата и която е в действие от 2016 година Връзката сред офанзивата против турски бойци в Идлиб (последвана от обвинявания сред Русия и Турция) и мигрантите бе, че ескалацията в Идлиб докара до разселването на стотици хиляди сирийци в северна посока, към турската граница. Анкара неведнъж е предупреждавала, че няма да устои на натиска, а с всяка последваща офанзива на режима на Башар ал Асад броят на избягалите от домовете си набъбваше.

- Турски медии демонстрираха фрагменти с мигранти, запътили се към границите с България и Турция, някои - близо до нея. Представители на Анкара предизвестиха, че в случай че не помогне в тази обстановка, Европа я чака нова бежанска вълна. Това принуди България и Гърция да подсилят защитата на границите си. Анкара в това време отхвърли да е променяла мигрантската си политика, а Турският червен кръст заяви, че границата сред Турция и Сирия остава затворена.

- Русия изпрати самолетоносачи в Средиземно море поради рецесията в Идлиб, до момента в който нейна делегация продължи диалозите за сирийската рецесия с турски сътрудници в Анкара. НАТО изиска Русия и Сирия да спрат офанзивата в Идлиб.

- Сирийци в Турция започнаха да провеждат транспорта си до границите и анализатори позволяват, че натискът по тях ще нарасне.

Очакват се нови договаряния сред съветски и турски делегати, допустима е и среща на Ердоган с съветския му сътрудник Владимир Путин при започване на другия месец. Среща на българския министър председател Бойко Борисов с турския водач ще има още в понеделник. " - в. " Днвеник ".

" Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разискаха ситуацията в Сирия и обстановката с мигрантите. В хода на диалога е изяснено, че все още няма директна опасност за България. Премиерът Борисов и президента Ердоган се схванаха двамата да проведат среща в понеделник. Това оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет. Министър-председателят Борисов означи, че страната ни високо прави оценка приноса на Турция по въпросите с миграцията и демонстрираме схващане към големите компликации, които нашата съседка изпитва от години. Премиерът Борисов беше безапелационен, че в тази обстановка нито Турция, нито която и друга страна не би следвало да бъде оставена да се оправя независимо и би трябвало да се окаже поддръжка. Българският министър-председател изрази убеденост, че България и Турция ще продължат и отсега нататък да работят дружно в полза на оправянето с рецесията в Сирия и на прекъсването на мигрантския поток и натиска. Българският министър председател изрази дълбоки съболезнования за починалите турски бойци в сирийската провинция Идлиб. Премиерът Борисов акцентира, че рецесията в Сирия има единствено спокойно политическо решение. Премиерът Бойко Борисов дефинира като основно използването на съглашението Европейски Съюз - Турция. Според българския министър-председател е от извънредно значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Борисов съобщи, че ще осведоми ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и водачите от Европейски Съюз за диалога с президента Ердоган и ще моли Европейски Съюз още по-сериозно да се заеме с решаването на рецесията по дипломатически път. " - в. " 24 часа ".

" Обстановката в Турция не е спокойна. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг на граничния пункт " Капитан Андреево ", оповестява БНР. Той уточни, че обстановката на пункта е спокойна и увери, че турските управляващи съблюдават съглашението с Европейски Съюз. Изказването му е във връзка скупчването на мигранти край Одрин, заради което страната ни ускори с жандармерия контрола по границата с Турция. По думи на Маринов на границата с южната ни съседка са съсредоточени задоволително сили, а при потребност могат да се включат и спомагателни сили от армията. " - в. " Стандарт ".

" Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това оповестиха от държавната осведомителна работа. В рамките на диалога, състоял се по искане на българския министър председател, Борисов осведоми ръководителя на Комисията за разискваните по-рано през днешния ден въпроси сред него и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Премиерът Бойко Борисов моли за това Европейски Съюз да поддържа отворени каналите за връзка с Турция и за повече разговор по проблемите, чиито решения могат да бъдат открити със взаимни старания и посредством разговор. Премиерът Борисов съобщи, че от ден на ден се ускорява чувството на нашата съседка, че би трябвало сама да се оправя с големия мигрантски проблем, което по думите му не е в полза на никой. Българският министър-председател акцентира, че високо цени добросъседските връзки с Турция и посочи съдействието, което страната ни има с Турция по отношение на опазването на нашата граница, която е и външна граница на Европейски Съюз.

Сигурността на външните граници има директно отношение към общото равнище на сигурност на Европейския съюз, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонния си диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, допълват от държавната пресслужба. Премиерът Борисов посочи, че опазването на границите е измежду главните цели на България и страната ни прецизно извършва своите задължения в тази посока. Българският министър ръководител открои съдействието с турските ни сътрудници, които носят сериозна тежест във връзка с мигрантите. Премиерът Бойко Борисов означи, че Турция се намира в сложна обстановка и е добре когато тази страна, а също по този начин и целият район усещат поддръжката на Европейски Съюз. Министър-председателят уточни, че България е за използването на общ европейски метод към ръководството на миграцията. По думите на премиера е основно да има постоянен баланс сред взаимност и отговорност. " - в. " 24 часа ".

" Европейската комисия изрази през днешния ден подготвеност да помогне, в случай че България изиска спомагателна поддръжка за опазването на границите. Говорител на еврокомисията означи, че сега в страната са към 70 граничари от " Фронтекс ", съобщи Българска телеграфна агенция. От 2015 година насам сме обезпечили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и защита на границите, добави представителят. България умерено може да изиска спомагателна помощ, уточни той. По неговите думи най-вероятно помощта, която може да се обезпечи на страната, е финансова или с изпращането на още европейски граничари. Знаем за изказванията, че мигранти се движат от Турция към границата с Европейски Съюз, само че имаме потребност от лични данни, уточни представителят. Той добави, че съглашението Европейски Съюз - Турция за миграцията продължава да работи. Очакваме Турция да продължи да извършва отговорностите си по съглашението, съобщи представителят. По неговите думи до момента няма публично известие от турската страна за смяна на политиката във връзка с бежанците и мигрантите. Може да се чака Европейски Съюз да продължи да обезпечава жизненоважна помощ за бежанците, подслонени в Турция. Рано е да се каже тъкмо по какъв начин, до момента в който не са завършили договарянията за европейския бюджет до 2027 година, разясни представителят. Той дефинира ситуацията към Идлиб като доста рискова. Според оценката на комисията съществува опасност от интернационален конфликт в Сирия. Това става в миг на възходящо напрежение поради контрола върху сирийската провинция Идлиб. Десетки турски бойци починаха, а представители на Анкара оповестиха, че отварят границите - и южната, и северната - с цел да могат сирийци, които влизат в страната, и тези, които към този момент са в Турция, да минават към Европа. " - в. " Дневник ".

" Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Това оповестиха от държавната пресслужба. Двамата разискаха ситуацията в Сирия, обстановката с мигрантите, както и сигурността на външните граници на Европейски Съюз в подтекста на заложените цели от актуалното Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В хода на диалога българският министър-председател означи, че единствено с непрекъснат разговор и общи старания може да бъде реализиран мир и сигурност в регионите, изправени през днешния ден пред съществени тествания и компликации. Премиерът Борисов акцентира пред хърватския си сътрудник, че от години Турция всеки ден среща големи компликации поради обстановката, в която се намира. " Турция е наш комшия, съдружник в НАТО и наш основен сътрудник в региона на миграцията, сигурността и битката с тероризма, не би трябвало да бъде оставяна сама и без поддръжка ", означи министър-председателят Бойко Борисов пред премиера на Хърватия. Борисов акцентира, че дипломацията и мирът би трябвало да останат водещи при решаването на проблемите в района. " Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на непоклатимост, сигурност и разцвет ", посочи още Бориков пред Пленкович. " - в. " 24 часа ".

" Европейската комисия изрази през днешния ден подготвеност да помогне, в случай че България изиска спомагателна поддръжка за опазването на границите. Говорител на еврокомисията означи, че сега в страната са към 70 граничари от " Фронтекс ", съобщи Българска телеграфна агенция. От 2015 година насам сме обезпечили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и защита на границите, добави представителят. България умерено може да изиска спомагателна помощ, уточни той. По неговите думи най-вероятно помощта, която може да се обезпечи на страната, е финансова или с изпращането на още европейски граничари. Знаем за изказванията, че мигранти се движат от Турция към границата с Европейски Съюз, само че имаме потребност от лични данни, уточни представителят. Той добави, че съглашението Европейски Съюз - Турция за миграцията продължава да работи. Очакваме Турция да продължи да извършва отговорностите си по съглашението, съобщи представителят. По неговите думи до момента няма публично известие от турската страна за смяна на политиката във връзка с бежанците и мигрантите. Може да се чака Европейски Съюз да продължи да обезпечава жизненоважна помощ за бежанците, подслонени в Турция. Рано е да се каже тъкмо по какъв начин, до момента в който не са завършили договарянията за европейския бюджет до 2027 година, разясни представителят. Той дефинира ситуацията към Идлиб като доста рискова. Според оценката на комисията съществува опасност от интернационален конфликт в Сирия. Това става в миг на възходящо напрежение поради контрола върху сирийската провинция Идлиб. Десетки турски бойци починаха, а представители на Анкара оповестиха, че отварят границите - и южната, и северната - с цел да могат сирийци, които влизат в страната, и тези, които към този момент са в Турция, да минават към Европа. " - в. " Дневник ".

Разпространението на ковид също е топ тематика за всекидневниците.

" Да поуспокоим хората, никой не слуша какво горим и настъпва безпорядък. В сезонен грип в България няколко хиляди души умират, основно възрастни. Това съобщи в студиото на " Панорама " по Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и част от оперативния щаб за ковид. " Положението не е толкоз трагично, не е толкоз рисково. Бременните раждат здрави деца. Не боледуват или е доста едва при деца до 1-годишна възраст. Майки, не се опасявайте за децата си от ковид, колкото от сезонния грип ", изясни Кантарджиев. По думите на проф. Кантарджиев коронавирусът ще пристигна и в България, тъй като го има съвсем на всички места по Европа. " 15% са тежките случаи, от тях смъртността е към 3%. Това са възрастни хора, които боледуват към месец. На сезонния грип смъртността е 0,5%. Чак толкоз не е рисково. През 2002 година смъртността беше 10-15%, този, който беше 2012 година - 40% смъртност. Започнахме - ще купуваме олио и фасул, да ни граняса! Достатъчно е да се покажат празни магазини от Гърция и Италия по тв приемника и айде, и нашите магазини ", добави още той. " - в. " Труд ".

" Процентът на умряли хора от новия китайски вирус е като при останалите варианти, съобщи доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето по Нова телевизия. " Даже някои от предходните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха доста по-опасни, само че нямаше такава суматоха ", разясни Кацаров. Според него няма по какъв начин у нас да няма инфектиран с ковид. Вероятно просто до този миг не е потвърден. В прилежащите ни страни към този момент има първи случаи на вируса, също така непрекъснато идват българи от Милано ", разясни докторът в ефира на " Плюс-минус ". По думите му маските не правят работа. " Важно е, в случай че избухне зараза у нас, да бъдат обезпечени задоволително благоприятни условия хората да се лекуват. Здравната каса би трябвало да освободи запас за проучване и съвещания ", счита той. Кацаров е безапелационен, че хората би трябвало да са наясно какво би трябвало да вършат. " Миене на ръце, ограничение на контакти - нищо повече не е нужно. Запасяването с брашно и сол е ненужно ". " - в. " Стандарт ".

" Заради презапасяването към ковид и последвалото привършване на дезинфектанти от складовете следва да бъдат деблокирани 100 хиляди литра алкохол от запаса. Това се разбра на изключителното съвещание на Министерския съвет през днешния ден, отдадено на ограниченията против разпространяването на COVID-19. В момента в запаса има над 400 хиляди л алкохол, сподели министър председателят Бойко Борисов. Той акцентира, че съвещанието се привиква не тъй като има открит инфектиран в България, а " поради жълтите, хейтърски и подправени вести ", че има случай на новия вирус, само че това се крие. " Към днешна дата нямаме потвърден случай на български жител или на задграничен жител, пребиваващ в България, с коронавирусна зараза ", увери ръководителят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Премиерът Борисов указа на министъра на стопанската система Емил Караниколов да предложения българските производители на дезинфектанти и да им се обезпечи достъп до алкохол. " Свързваш се с производители на маски или в случай че има такива, които могат да си трансформират производството, да го създадат, тъй че да няма дефицит ", отсече Борисов. Премиерът уточни, че във Фонда за бедствия и повреди има 77 млн. лв., които могат да се употребяват, в случай че се наложи, за ограничения против ковид. " 50 млн. лв. сме подготвени да сложим още ", добави той.

Болници закриват отделения, с цел да обезпечат кревати

Проф. Венцислав Мутафчийски увери, че все още има задоволително кревати в страната, които могат да се употребяват при потребност за настаняване на хора със подозрения или с позитивни проби за COVID-19. В София има най-хубаво застраховане с болнични кревати, сподели Мутафчийски. Посочи, че незабавната болница " Пирогов " ще отдели цяла постройка с над 40 кревати. Александровска болница ще закрие краткотрайно кожната си клиника и по този начин ще обезпечи 70 кревати, Военномедицинската академия - 50 кревати, като краткотрайно ще закрие психиатрията си. Днес се разбра, че и в Стара Загора ще може да се вършат проби за ковид. Така лабораториите, в които ще се вършат проучванията, стават четири - Националната референтна лаборатория, лабораторията на ВМА и на варненската болница " Света Марина ". " - в. " Дневник ".

Вестниците осведомят също за подаването на данъчните заявления.

" Предварително попълнените данъчни заявления за облагане на приходи за 2019 година ще бъдат налични на уеб страницата на Национална агенция за приходите на 10 март 2020 година, оповестиха от приходната организация. Тази година за първи път данъкоплатците, които имат личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф, ще получат електронните формуляри попълнени с приходите от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, отдадени на юридически лица и дотации, изплатени на аграрни производители. Данъкоплатците би трябвало да прегледат наличните данни и в случай че има изчезнали приходи, да ги прибавят. Такива може да са да вземем за пример приходи от наем от физически лица. В случай на несъответствия първо може да се извърнат към работодателите си, с цел да изяснят разликите, а по-късно и към Национална агенция за приходите. Въпреки че използването на служебни бележки за приходите към този момент не се изисква, работодателите не може да откажат да издадат удостоверенията при поискване. Данните, които работодателите изпращат за платените от тях през предходната година заплати, възнаграждения и други приходи на физически лица би трябвало да бъдат изпратени по електронен път в Национална агенция за приходите до среднощ на 28.02.2020 година До момента в Национална агенция за приходите са подадени над 400 000 информации за изплатени приходи. При отхвърлени данни заради открити неточности в информацията работодателите имат 7 дневен период за промяна. Крайният период за подаване на данъчните заявления е 30 април. Хартиените формуляри остават и могат да се намерят във всеки офис на приходната организация. Издаването на ПИК е гратис и може да бъде поискано от всеки офис на Национална агенция за приходите в страната. До момента са издадени над 700 000 лични кода, допълват от приходната администрация. Данъчна отстъпка от 5% може да употребяват единствено данъкоплатците, подали електронна декларация и платили данъка до 31 март. " - в. " Сега ".

" От на следващия ден (днес - б.р.) данъчните ни заявления ще бъдат попълнени автоматизирано на уеб страницата на приходната организация. Това ще стане с новата услуга на Националната организация по приходите (НАП). Тя ще бъде налична от 1 март. За автоматизирано попълнени данни всеки жител би трябвало да има личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф. Изваждането на ПИК лишава минути като за задачата би трябвало да се подаде заявление, което може да се изпрати и по пощата до даден офис на Национална агенция за приходите. В онлайн декларациите е значимо всеки да ревизира въведените данни, защото не е изключено да има неточности. Към документа може да се прибавят и други приходи, постъпили от физически лица, или от чужбина. Ако има доходи от наем, те се показват категорично от данъкоплатеца. Самоосигурявалите се през 2019 година са задължени да подадат електронно данни. Ако подадем декларация до 31 март 2020 година, ще можем да се възползваме от отстъпка до 5 на 100 или до 500 лева от налога за довнасяне. Освен отстъпка, жителите могат да се възползват и от данъчни облекчения. Това са облекчения за понижена продуктивност, за деца, за деца с увреждания, за млади фамилии, за безкасови заплащания, персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране и други. Облекченията се употребяват, като се приспадат от сумата от годишните данъчни основи за всеки тип приход. Ако обаче приходите се таксуват с финален налог, то данъчни облекчения не могат да се употребяват. Така да вземем за пример са постъпленията от дивиденти и ликвидационни дялове в интерес на локално или задгранично физическо лице от източник в България, локално физическо лице с източник чужбина и други. За да се употребяват облекчения, жителите не би трябвало да имат останали обществени отговорности. Напомняме, че към декларацията не се изискват копие от решение за понижена продуктивност, копие от решение за ТЕЛК/НЕЛК и копия на платежни документи, които удостоверяват направените вноски за закупуване на застрахователен стаж при пенсиониране. " - в. " Монитор ".

Приемът във висшите учебни заведения с оценки от матурите също е измежду тематичните акценти.

" Кандидат-студентите ще могат да употребяват оценките си от матурите по съществени предмети в 37 висши образователни заведения за образователната 2020-2021, оповестяват от МОН. Става дума за оценките по български език и литература, математика, история и цивилизации, по география и стопанска система, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, по непознат език и по някои от останалите матуритетни предмети. В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности. Такива са Софийският университет " Св. Климент Охридски ", Великотърновският университет " Св. Кирил и Методий, Пловдивският университет " Паисий Хилендарски ", Русенският университет " Ангел Кънчев ", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет " Епископ Константин Преславски " и Югозападният университет " Неофит Рилски " в Благоевград. В Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити ще може да се кандидатства за всички специалности. В ХТМУ в София с резултатите от изпитите по химия и запазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия и по български език и литература зрелостниците ще може да аплайват за 25 разнообразни специалности, допълват от просветното министерство... " - в. " Монитор ".

" Матурите по български език и литература, по математика, по история и цивилизации, по география и стопанска система, по биология и здравно обучение, по химия и запазване на околната среда, по непознат език и по някои от останалите матуритетни предмети ще могат да се употребяват за вход в 37 висши учебни заведения за образователната 2020/2021 година. Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката. В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности. Такива са Софийският университет " Св. Климент Охридски ", Великотърновският университет " Св.св. Кирил и Методий, Пловдивският университет " Паисий Хилендарски ", Русенският университет " Ангел Кънчев ", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет " Епископ Константин Преславски " и Югозападният университет " Неофит Рилски " в Благоевград. В Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити ще може да се кандидатства за всички специалности. В Химико-технологичния и металургичен университет в София с резултатите от изпитите по химия и запазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия, и по български език и литература зрелостниците ще могат да аплайват за по 25 разнообразни специалности. Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще одобряват студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в множеството от своите специалности. Изключение вършат специалностите " Индустриален дизайн ", " Електрообзавеждане на кораби ", " Корабни машини и механизми " и " Корабоводене " в ТУ - Варна, за които матурите не заменя конкурсния изпит, само че вземат участие в балообразуването. В Техническия университет в София, изключение вършат специалностите " Инженерен дизайн ", " Приложна математика и информатика " и " Компютърно и софтуерно инженерство ". Софийският университет разжалва от трофеи четирима германци, свързани с нацизма.

Няма да може да се кандидатства единствено с резултатите от държавните изпити в останалите 14 от 51 упълномощени висши учебни заведения, заради характерни условия към приема в тях. Такива са Националната академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов ", Националната художествена академия, Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ", Театралният лицей " Любен Гройс " в София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев " в Пловдив. Не се употребяват за банкет оценките от матурите и за Академията на Министерство на вътрешните работи, Военната академия " Георги Стойков Раковски ", Американския университет в Благоевград, Нов български университет, Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт в Пловдив, Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и за Европейския политехнически университет в Перник.

Кандидат-студентите в медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и София поставят наложителни изпити по биология и химия за специалностите " Медицина ", " Дентална медицина " и " Фармация ". Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология се употребяват при образуване на спортния бал при специалностите " Здравен мениджмънт ", " Логопедия " и " Медицински оптик " в Медицинския университет във Варна. В Медицинския университет в Плевен в балообразуването с избран коефициент взе участие оценката по биология от матурата, само че единствено за избрани специалности. Това са " Медицинска рехабилитация и ерготерапия ", " Опазване и надзор на публичното здраве ", " Социални действия в опазването на здравето ", " Медицинска сестра ", " Акушерка ", " Медицински лаборант ", " Рентгенов лаборант ", " Помощник фармацевт ", " Медицински козметик " и " Социални действия ".

Информация за признаването на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидатстудентската акция за 2020 година в упълномощените държавни и частни висши учебни заведения е оповестена в страницата на МОН по висши учебни заведения и по специалности на адреса: https://www.mon.bg/bg/100459. Начините на балообразуване за специалностите се дават от съответното висше учебно заведение. " - в. " Стандарт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР