Усложнената обстановка, предизвикана от пожарите в Турция и България, както

...
Усложнената обстановка, предизвикана от пожарите в Турция и България, както
Коментари Харесай

Радев обсъди с Ердоган миграционния натиск към България

Усложнената конюнктура, провокирана от пожарите в Турция и България, както и намаляването на миграционния напън, разискаха в телефонен диалог през днешния ден президентът Румен Радев и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган.

Българският държавен глава изрече съболезнования във връзка жертвите, които пожарите взеха, и изрази взаимност към напъните за справяне с бедственото състояние.

" Следим със угриженост ситуацията в Турция и се надяваме на бързото й преодоляване ", съобщи Румен Радев и добави, че страната ни също е изправена пред комплицирана конюнктура и е заела всички сили и техника за справяне с пожарите.

България показва подготвеност държавните управления на двете страни да обсъдят при нужда подпомагане от българска страна за справяне с вредите от бедствието.

 Десет пожара не престават да бушуват в Турция, има жертви (снимки) Виж още

България прави оценка високо напъните на Турция за преодоляване на засиления миграционен напън на границата си с Иран , съобщи българският държавен глава. България също регистрира усложняване на миграционната конюнктура, уточни президентът.

По думите му страната ни чака Турция да продължи, както до момента, да извършва споразуменията с Европейски Съюз, контрактувани през 2016 година в региона на противозаконната миграция.

Президентите Радев и Ердоган обявиха подготвеност за продължение на двустранния политически разговор и задълбочаване на икономическото и комерсиално съдействие.

 Снимка: AP/БТА

Миналата седмица служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че миграционният напън по границите на България се ускорява, само че ситуацията е под надзор и обстановката се следи съществено. Командировани са в допълнение чиновници на жандармерията по границите, както и с техника навътре в страната. Ако се наложи, ще бъдат включени и сили на Министерството на защитата.

Натискът е подбуден е от споровете в Близкия изток и Централна Азия, регистрират от Министерство на вътрешните работи. Миграцията от Афганистан към Иран и Турция се ускорява и се чака в допълнение покачване на този напън по една политическа причина - изтеглянето на контингентите на НАТО от района, което автоматизирано провокира вътрешнополитически проблеми, съобщи още Рашков.

Данните демонстрират, че от началото на годината до 27 юли са регистрирани общо 17 621 опити мигранти да преминат територията на България , като 16 900 души са били върнати към вътрешността на прилежащите страни.

България продължава да е страна пренос, а не последна цел на мигрантите. Най-много мигранти има от Афганистан. Центровете за настаняване поемат огромна част от хората, само че към този момент потенциалът им не е напълнен.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР