Усложнената епидемична обстановка в страната налага въвеждането на пропускателен режим

...
Усложнената епидемична обстановка в страната налага въвеждането на пропускателен режим
Коментари Харесай

Община Асеновград въвежда пропускателен режим заради коронавируса

Усложнената епидемиологична конюнктура в страната постанова въвеждането на пропускателен режим за посещаване на жители в община Асеновград. Ограничението ще влезе в действие от този понеделник (16.03.20 г.). Хората ще бъдат допускани единствено до втория етаж на общинска администрация, където са ситуирани Информационният център, данъчната работа, каси, Групово дело ГРАО и други звена, обслужващи клиенти. Мярката се постанова за недопускане разпространяване на вируси и ще бъде в действие до второ разпореждане с анулация.
Междувременно следва стерилизация и дезакаризация на постройката на община Асеновград. Това ще бъде осъществено в границите на утрешния ден (13.03.20 г.) и няма да попречва работата с жители, твърдят от локалната администрация. Дезинфекцията ще стартира от тавана и ще премине през всички етажи поредно надолу. Информационният център, касите и другите звена, в които има достъп на жители ще бъдат дезинфекцирани след 17:00 ч. по този начин, че обслужването на популацията да бе бъде прекратено през целия работен ден.
Общината ще бъде затворена за достъп за 48 часа, т. е. през идните почивни дни, с оглед ефикасното деяние на употребените препарати. Към момента общинска администрация се е снабдила с 90 броя гелове дезинфектанти, както и алкохол, които са предоставени на всяка една от канцелариите. Заявени са още 500 броя от същите препарати и се изчаква доставка, защото липсват в комерсиалната мрежа. Закупени са и антибактериални кърпички. Медицински маски и ръкавици на този стадий не се употребяват от чиновниците в звената, в които се работи най-вече с жители, защото гишетата са оборудвани със стъклена бариера. При нужда, община Асеновград има подготвеност да обезпечи такива.
Част от ограниченията за недопускане на разпространяване на ковид са наставления, изпратени до общинските звена и структури в цялата община. Те следва да извършат стерилизация по избрана скица, според рекомендациите от Министерството на здравеопазването и Регионална здравна ревизия (РЗИ) - Пловдив. Препоръчано и на ръководители на читалища, библиотеки, учебни заведения, кметствата в кварталите " Долни Воден " и " Горни Воден ", както и кметовете и кметските наместници по обитаемоте места в Асеновградско да дезинфекцират постройките, в които се обитават. " Засега не са постъпили сигнали за неспазване или нарушение на карантината, от страна на 35-мата карантинирани асеновградчани, заради което нямаме наблюдаване дали съблюдават възбраната забраната за излизане ", разясняват от градската администрация.
И прецизират, че Оперативният щаб за предварителна защита и битка с разпространяването на ковид към този момент заседава един път и ще бъде призован още веднъж при нужда или зародили изключителни обстановки. В него са включени кметът на Асеновград лекар Христо Грудев, който е и ръководител, инженер Петър Петров и Тамер Бейсимов – заместник-кметове на общината, лекар Иван Червенков – шеф на „ МБАЛ-Асеновград ”, лекар Петър Аргиров – шеф на „ Медицински център І-Асеновград ”, Христо Андонов – шеф на ОУ „ Петко Каравелов ” – Асеновград, Йордан Диков – шеф на ПГ „ Цар Иван Асен ІІ ” – Асеновград, основен контрольор Петър Бабугеров – шеф на Районно ръководство – Асеновград, Росица Райчева – здравен контрольор ПЕК в РЗИ – Асеновград, подполковник Ташев – заместник-командир на ІV Артилерийски полк-Асеновград, заместващ полковник Лъчезар Мишев – пълководец на формированието. По време на съвещанието Росица Райчева уточни, че е целесъобразно всички притежатели на търговски обекти, здравни заведения и различен тип публични здания да дезинфекцират пространствата с дезинфектанти на спиртна основа, в които има 70% етанол.
Към момента в болничното заведение не се позволява рандеву. От лежащо болните в белодробното поделение са взети 3 проби и за изпратени за проучване за съществуване на ковид. Заболелите, които са изследвани, са с белодробна зараза. Проби с назофарингеален секрет са направени и на деца, постъпили в Детско поделение, страдащи пневмовия. " Болницата в града разполага с още 17 хранителни среди за взимане на проби, само че при потребност ще бъдат декларирани още ", увери лекар Червенков. От Оперативния общински щаб приканват жителите да не се събират по заведения и затворени пространства. От Регионална здравна ревизия (РЗИ) – Пловдив предлагат да се употребява дезинфектант, на чийто етикет е изписано „ с позволение на Министерството на здравеопазването “ (МЗ). Община Асеновград е упълномощила на сметопочистващата компания да извърши стерилизация на съдовете за боклуци и пространството към тях. Отправени са и наставления до превозвачите от публичния превоз и до таксиметровите компании също да дезинфекцират транспортните средства, с които транспортират жители. Карантинираните в община Асеновград жители са пристигнали от Италия – екскурзианти, интернационалните водачи и студенти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР