Ускоряването на растежа през тази година ще дойде от инвестициите

...
Ускоряването на растежа през тази година ще дойде от инвестициите
Коментари Харесай

УниКредит за икономиката на ЦИЕ: Износът ще се засили, вътрешното търсене леко ще загуби инерция

Ускоряването на растежа през тази година ще пристигна от вложенията и износа. Така в края на годината брутният вътрешен артикул на страната ще нарасне с 3.3%, а през 2020 – с 3.1%, показват икономистите на УниКредит в последния тримесечен разбор за стопанската система на ЦИЕ. Експертите на банката резервират непроменени прогнозите си за растеж, само че чакат известно ребалансиране на факторите, които го задвижват.

Частното ползване ще остане главният фактор за растежа през тази и идната година, подкрепенo освен от увеличението на заплатите и заетостта, само че и от спомагателния растеж кредитирането на семействата. Независимо от това, частното ползване се предвижда да нарасне с малко по-слаби темпове, по отношение на прогнозата ни преди три месеца, защото траекторията му на напредък ще се въздейства от ден на ден от неподходящите демографски трендове.

Основният фактор за компенсиране на по-слабото частно ползване ще бъде по-силното възобновяване на износа (виж графиката). Това се дължи на първо място на отслабването на някои от факторите, които ограничиха растежа на износа през предходната година, в това число по-слаба от предстоящата годишна продукция за някои селскостопански артикули заради лятната суша и краткотрайното преустановяването на работата на най-голямата компания за преправка на мед и медни сплави Аурубис и на рафинерията на петрол и нефтопродукти Нефтохим Бургас, които дружно образуват към 15% от общия стоков експорт на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР