Ускоряване на инфлацията в еврозоната през следващите месеци прогнозират анализатори

...
Ускоряване на инфлацията в еврозоната през следващите месеци прогнозират анализатори
Коментари Харесай

Анализатори очакват ускоряване на инфлацията в еврозоната

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през идващите месеци предвиждат анализатори в изследване на европейската централна банка (ЕЦБ). Анкетата е оповестена на уеб страницата на институцията.

Според упованията на специалистите показателят на потребителските цени в страните от валутния съюз ще доближи равнище от 1,7% през 2018, 2019 и 2020 година. Това е завишение от 0,2 процентни пункта по отношение на предходната прогноза за 2018 година и от 0,1 пр.п. по отношение на прогнозата за 2019 година.

За 2020 година няма смяна в упованията на специалистите, само че ускоряването на инфлацията в еврозоната ще сложи на дневен ред и потребността от понижаване на тласъците и смяната на политиката на ЕЦБ.

Анализаторите ревизират, само че към този момент в посока надолу, упованията си за растежа на европейската стопанска система. Според тях през 2018 година брутният вътрешен артикул на еврозоната ще се увеличи с 2,2%, което е промяна от 0,2 пр.п. За 2019 година стопанската система ще пораства с 1,9 на 100, или с 0,1 пр.п. по-ниско по отношение на миналата прогноза.

Няма смяна в упованията за 2020 година - тогава стопанската система на еврозоната ще запише растеж от 1,6%. Безработицата ще доближи 8,3 на 100 през 2018 година и ще продължи да понижава през идващите две години - до 7,9% през 2019 година и до 7,6% през 2020 година.

Всяко тримесечие ЕЦБ интервюира анализатори от финансови и нефинансови институции от целия Европейски съюз за упованията им за инфлацията, Брутният вътрешен продукт и безработицата в еврозоната. Данните от това изследване не е обвързано с вижданията на институцията по отношение на паричната политика на валутния съюз, показват от банката.

В четвъртък Борда на ЕЦБ реши да остави без смяна лихвите в еврозоната на фона на растящата неустановеност на стопанската система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР