Усилията на Теленор за по-отговорно използване на природните ресурси доведоха

...
Усилията на Теленор за по-отговорно използване на природните ресурси доведоха
Коментари Харесай

Теленор използва 113% повече зелена енергия

Усилията на Теленор за по-отговорно потребление на естествените запаси доведоха до 113% растеж в потреблението на зелена сила от компанията през 2017 година Това излиза наяве от Доклада за стабилно развиване на Теленор за 2017, който телекомът разгласява за седма поредна година.

Към момента, 21 от базовите станции на Теленор са хибридни и при положителни условия употребяват слънчева или вятърна сила.

За поредна година понижава и потреблението на хартия за фактури и се усилва броят на клиентите, избрали да получават сметките си в електронен формат. Благодарение на този избор, през 2017 година са спестени 135.28 тона хартия за фактури, като общото ползване на хартия в Теленор понижа до 38.72 тона. В допълнение към напъните за понижаване използването на хартия, през тази година, Докладът за стабилно развиване на Теленор България ще се популяризира в електронен вид, за понижаване на използването на скъпи естествени запаси.

През 2017 година в магазините на Теленор бяха събрани 310 кг. мобилни телефони за преработване, 737.5 кг. елементарни акумулатори, 535 кг. акумулатори от мобилни телефони и 223 кг. аксесоари, които съставляват рисков боклук, и ще бъдат рециклирани.

Теленор разгласява своите Доклади за стабилно развиване от 2010 година насам, с което извършва уговорката си от време на време да регистрира напредъка си в посока стабилно развиване. В тазгодишния отчет е включена информация за дейностите и резултатите от тях в четири съществени посоки - отговорност към чиновниците, отговорност към пазара, грижа за обществото и отговорност към природата.

В своята активност Теленор се ангажира с осъществяването на Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации, като главният фокус е цел №10: Намаляване на неравенствата. От всички чиновници на Теленор България, 64% са дами, дами заемат и 44% от управителните позиции в компанията. Стъпка към постигането на тази цел е програмата Open Mind за професионално развиване и обществена интеграция на хора с увреждания, която компанията осъществя за трета поредна година.

Важна част от достиженията на Теленор са дългогодишните старания на компанията за обезпечаване на безвредна онлайн среда измежду подрастващите, в партньорство с Националния център за безвреден интернет. Част от самодейностите в тази област е програмата „ Киберскаут “, която употребява метода „ връстници образоват връстници “ за дейно разпространение на главните опасности в интернет пространството и съответните способи за справяне с тях измежду децата сред 9 и 15-годишна възраст. В рамките на програмата през 2017 година са подготвени над 1200 деца.

Част от отчета са и резултатите от изследването на потребителската задоволеност, като 89% от запитаните консуматори на центъра за обслужване на клиенти са декларирали, че са удовлетворени или извънредно удовлетворени от услугите и обслужването на Теленор, а 80% от запитванията са позволени единствено с едно позвъняване.

Можете да се запознаете в елементи с Доклада тук.

Теленор е водеща телекомуникационна компания с над 3,1 милиона дейни консуматори в България. От 1 август 2018 година Теленор България, дружно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия и Черна Гора, са част от PPF Group.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР