Усилията на България за пазене на границата, плюс работещото споразумение

...
Усилията на България за пазене на границата, плюс работещото споразумение
Коментари Харесай

Борисов: Усилията на България гарантираха границата на ЕС

Усилията на България за бранене на границата, плюс работещото съглашение с Турция подсигуряваха границата на Европейски Съюз - това е солидарността, сподели Борисов пред публицисти на летище София, откакто се върна от Австрия.

Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа и че последното десетилетие канцлерът на Германия Ангела Меркел е съдействала за просперитета на цяла Европа, сподели още Борисов. Ние сме солидарни, само че аз солидарността я разбирам по различен метод - всяка външна на Европейски Съюз страна да носи отговорността за границите си, уточни той.

Когато пристигна бежанската вълна всички бяха неподготвени, само че две държавни управления на България направиха над 230 - 240 километра защитно оборудване на границата, инвестирахме в полиция и жандармерия, пратихме и армията на границата, получихме и финансова помощ от Европейски Съюз и можем да кажем, че миграционния напън е редуциран до нула, сподели Борисов. Дадохме и добър образец със Срещата на Върха във Варна сред Европейски Съюз и турския президент Реджеп Ердоган, добави той.

От 2015 година до през вчерашния ден ние сме защитавали една и съща позиция, работеща съгласно мен за всички в Европейски Съюз, сподели Борисов. А тя е: по едно и също време да се задействат три ограничения. Те са: обезпечаване на външните граници на ЕС; да се договаря с страни отвън Европа за така наречен хотспот-ове, където да се разделят бягащите от войната от икономическите имигранти. И трето - да се приказва за вторичното преразпределение за влезлите към този момент законно имигранти, добави той. Борисов уточни, че е предложил да се спре достъпа на емигранти до Европейски Съюз, до момента в който се решат умерено всички проблеми.

Ако някой има потребност от тези емигранти и ги съобщи, да ги вземе, в случай че не - за какво ние би трябвало да бъдем осъдени, сподели Борисов. Парите не са проблем - биха дали милиарди на този, който се съгласи да ги вземе. Проблем е политическата рецесия в Европа на тази тематика, сподели Борисов. Видяхме в какъв брой страни пристигнаха на власт хора, които изрично споделят, че не желаят тези имигранти, добави той. Не мога да си разреша да поема този дълготраен риск с вероятни тежки последствия, уточни Борисов.

Винаги съм се прекланял пред хуманността на Ангела Меркел, тъй като тя пое тежестта на всички. И на Виктор Орбан обществено съм казвал че през България са минали 60 хиляди души - 20 хиляди по времето на Българска социалистическа партия и 40 хиляди по наше време. През Унгария несъмнено са минали двойно повече и Германия ги взе, сподели Борисов.



Европейски Съюз още не платил е на Турция парите по съглашението за бежанците и в този момент те ги държат единствено на благосклонност към България, сподели още министър председателят. Неслучайно всички ни дават за образец, по тази причина споделих на останалите да създадат същото - да си пазят границите с цел да подсигуряваме на европейците сигурност. Много съм европеец, само че преди всичко са ми българите, добави той.

Мисля, че би трябвало да се откри общоевропейско решение, тъй като не става дума за незаконните емигранти, а за тези, които публично са пристигнали на границата и са регистрирани. Тук са регистрирани по този начин 700 души. Затова и написахме че страните могат да одобряват тези емигранти непринудено и държим на тази позиция. Тя регистрира и мнението на доста от страните - като тези от Вишеградската четворка и Балканските страни, уточни Борисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР