Усилена подготовка кипи на германския ледоразбивач Поларщерн за едногодишната мисия,

...
Усилена подготовка кипи на германския ледоразбивач Поларщерн за едногодишната мисия,
Коментари Харесай

Уникален експеримент: Учени ще изследват климата, „уловени“ в арктически лед

Усилена подготовка кипи на немския ледоразбивач " Поларщерн " за едногодишната задача, в границите на която учени от 17 страни ще прекарат " уловени " в арктическия лед, с цел да изследват по какъв начин климатичните промени в отдалечения студен район въздействат върху останалата част от света, съобщи Асошиейтед прес.

Корабът ще отплава към Арктика през есента, оборудван с хранителни запаси и научна инсталация. Маркус Рекс от института " Алфред Вегенер " в Германия, ръководителят на задачата на стойност 140 милиона евро (158 милиона долара), я дефинира като невиждана по мащаб и упоритост.
Учените възнамеряват да доближат с кораба до Северния ледовит океан, да го закотвят в голям пай воден лед и да разрешат на водата да замръзне към тях, на процедура " улавяйки се " в обширната ледена бяла завивка, която се образува над северния полюс всяка зима.

Заради спадането на температурите и скъсяването на дните учените ще се съревновават с времето, с цел да изградят зимен проучвателен лагер, където ще вършат проби, невъзможни по друго време на годината.

Десетки експерти от разнообразни научни области, измежду които физици, химици, биолози, ще пребиват на борда на " Поларщерн " във всеки един миг, като ще се сменят на всеки два месеца. Други ледоразбивачи ще обезпечават свежи хранителни запаси и нова " порция " горящи от неспокойствие откриватели.
Мисията се смята за опция, каквато са дава един път в живота за мнозина учени, даже и за ветерани в многочислените арктически експедиции.
Комбинирайки измервания върху леда със сателитни данни, учените се надяват да подобрят комплицираните компютърни модели, които употребяват, с цел да предвиждат времето и климата.

В експедицията ще вземат участие откриватели от 17 страни, измежду които Съединени американски щати, Китай, Русия. Заради всеобхватната цел на задачата - да отговори на основни въпроси по отношение на световното стопляне, няма да има време за национално съревнование, отбелязва Маркус Рекс.

Сътрудничеството и обсегът на задачата постоянно пораждат съпоставения с Международната галактическа станция (МКС) - най-скъпата и далечна база, построена от човечеството.
" В реалност ние ще бъдем по-отдалечени от цивилизацията, защото галактическата станция се намира в орбита на височина единствено 400-500 километра ", споделя Рекс.

Арктическата задача MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) ще бъде осъществена към 125 години откакто норвежкият откривател Фритьоф Нансен пръв съумява да " запечата " кораба си " Фрам " в леда по време на 3-годишна експедиция до Северния полюс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР