Усещането, че богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни,

...
Усещането, че богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни,
Коментари Харесай

Расте ли неравенството по света или намалява?

Усещането, че богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни, не е ново. Дебатите по тематиката са чести, само че постоянно имат една обща характерност: рядко се цитират точни данни.

Къде неравенството е най-изразено? По-неравен ли става светът или противоположното? Екип икономисти и специалисти разгласиха през днешния ден отчета World Inequality Report 2018, в който може да намерим някои от отговорите.

Докладът събира данни за редица страни и се концентрира върху това какъв дял от приходите се получават от най-богатите 10 %, 1 % и 0.1 % от популацията на обособените страни. За България към момента липсват данни, само че датабазата се обновява.

Регионът с най-голямо неравноправие е Близкият изток. Там най-богатите 10 % от популацията получават 61 % от всички доходи. Индия, Бразилия и Субсахарска Африка не са надалеч.

 Снимка 329007
Източник:

Обратното - районът с минимум неравноправие е Европа, където това число е 37 %. На втора позиция е Китай - 41 %. В Австралия делът е 32%.

Увеличава ли се неравенството по света? През последното десетилетие ножицата се затваря - или най-малко ситуацията се стабилизира, най-малко в по-голямата част от света. Но отчетът демонстрира, че в доста от страните равнищата на неравноправие остават много над тези от 70-те години на предишния век.

Във Англия този знак растеше най-бързо през 80-те години на предишния век, а в Русия през 90-те след рухването на комунистическия режим. В Съединени американски щати през 80-те също се вижда изключително огромен растеж.Но за какво в Съединени американски щати неравенството пораства, в Европа по-скоро не? Съединени американски щати и Западна Европа имаха сходни равнища на неравноправие през 1980 година Най-богатият един % на Стария континент е получавал към 10 % от приходите, а в Съединени американски щати - 11%. Междувременно по-бедната половина от популацията е получавала 24 % от приходите в Западна Европа, а в Съединени американски щати - 21 %.

В Западна Европа тези цифри не са изключително разнообразни през днешния ден. В Съединени американски щати обаче най-богатите 1% са почнали да получават двойно, а най-бедните 50% - двойно по-малко.

Според създателите на отчета, които работят в Paris School of Economics и University of California Berkeley, повода е в разликата в образованието и данъчната политика.

Но какво демонстрират данните за неравенството в благосъстоянието? Данните за неравенството постоянно се концентрират единствено за разликата при приходите, тъй като е по-лесно, в сравнение с да се пресмята цялото благосъстояние. А и множеството от хората имат тъкмо това поради, когато приказват по тематиката.

Данните сочат, че делът благосъстояние, владеене на най-богатия 1% в Съединени американски щати е бил 27 % при започване на 90-те години, а през 2014 година процентът е 37. Но отчетът демонстрира, че равнищата към момента са надалеч от тези при започване на 20 век. Във Англия през 1913 година най-богатият 1% е имал две трети от цялото благосъстояние в страната. През 1988 година делът е понижен до 15%. А една от аргументите по тази причина е растежът на владеене на жилища.

 Снимка 329006
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР