Усещах, че тази любов ще ме погуби. Знаех, че краят

...
Усещах, че тази любов ще ме погуби. Знаех, че краят
Коментари Харесай

Усещах, че тази любов ще ме погуби, но все пак я допуснах в живота си и сега търпя последствията

Усещах, че тази обич ще ме погуби. Знаех, че краят няма да бъде благополучен и все пак я позволих в живота си. Заради нея намразих есента, може би тъй като тогава я видях за първи път. Беше краят на септември. Стоях изправен пред черната дъска и с разучаващ взор следих шумните възпитаници. Чувах ги по какъв начин ме разискват и от разстройване лицето ми аленееше. Вместо те да се засрамят, аз – техният нов преподавател, изпитвах чувството, че земята потъва под краката ми. Току-що бях навършил 27 години и като множеството млади преподаватели, ми липсваше опит и суровост, каквато имат сътрудниците с дълъг стаж. За да привлека вниманието им, мощно се изкашлях и строго споделих: „ Аз съм Иван Иванов – новият ви преподавател по история. За вас обаче съм господин Иванов. Сега да преминем към урока. “ Шумът постепенно стихна. Така мина първата среща с поверените ми ученици от 11 а клас.

Забелязах я едвам на третия ми урок. Слаба, симпатична госпожица, късо подстригана, по-скоро приличаше на момче, в сравнение с момиче. Подпряла глава с лакти, тя слушаше деликатно. Поласкан от усърдието й, продължих да я следя. Не смеех да я изпитам, неизвестно за какво се смущавах от нея. Много скоро Ваня, по този начин се споделяше, стана първият човек, който търсех с взор, щом вляза в клас. Вълнувах се като младеж, виждайки тънките й пръсти, отпуснати над учебниците. Пишех й отлични оценки, без да съм ревизирал знанията й. В подмяна Ваня ме награждаваше със срамежлива усмивка. Полудях, нощем я сънувах и в сънищата ми тя беше гола и покорна. Укорявах се за възприятията си, самообвинявах се, че си разреших да се влюбя в своя ученичка. И тъкмо тогава ме реалокираха – изпратиха ме в регионалния град, където още веднъж започнах да работя като преподавател.

Този път имах шанс и възпитаниците ми бяха от началните класове. Привидно водех честен и спокоен живот, само че постоянно, оставайки уединено, в спомените ми се завръщаше слабата симпатична госпожица. Изминаха пет години. Веднъж шефът ме извика, с цел да ме предизвести, че в учебното заведение идва нова колежка – ще преподава британски. Същия ден, до момента в който я посрещах, тя усмихнато попита: „ Здравейте, господин Иванов. Познахте ли ме? “ Сърцето ми заби бясно. Това беше моето прелъщение, моят идеал и несбъдната обич. Опитвайки се да сдържа страстите си, поех протегната ръка и малко отговорих: „ Здравей, Ваня. “ Питах се какво ли желае да ми каже ориста с тази среща. Същата вечер с другите сътрудници седнахме да се почерпим в близкия ресторант. Компанията беше радостна, настроението приповдигнато, единствено мен не ме свърташе на едно място. Имах чувството, че под краката ми гори огън.

Час по-късно се сбогувах и си потеглих. Исках да остана уединено с мислите и фантазиите си. Очакваше ме тежка нощ. Вглъбен в случилото се, не разбрах по какъв начин е минало среднощ. Стресна ме безшумно почукване по вратата. Когато отворих, на прага си видях Ваня. Тя влезе безмълвно, огледа се, като че ли очакваше да откри още някого в стаята, и откакто се увери, че сме сами, сподели: „ Няма ли да ме почерпиш с чаша вино, Иван? “ Нарече ме Иван! Не господин Иванов, а Иван. Като пийнал залитнах към шкафа, където държах няколко бутилки за посетители. Налях две чаши бяло вино и след леко съмнение се обърнах към непредвидената си гостенка. Ваня направи крачка към мен, взе чашите от ръцете ми и ги остави на масата. „ Знаете ли, аз в действителност пристигнах за друго. “ Нямах време да попитам защо: пръстите й се впиха в раменете ми и тя се притисна към мен. В идващия миг обгърна врата ми и притегли главата ми към себе си, а устните й мощно се впиха в моите. Бяха горещи и сухи, все едно я тресеше. Вече не бях неин някогашен преподавател.

Сега, вплетени в буйна прегръдка, ние бяхме просто Иван и Ваня. През идващите дни опознах тялото й сантиметър по сантиметър. Онази скромна и незабележима ученичка някъде изчезна и на нейно място се появи огнена и всеотдайна жена. Ваня остана с мен. Понякога, до момента в който лежахме в леглото и слушах неравномерното й дишане, се питах за какво ме избра. Защо не се влюби в някой от връстниците си, а в отегчителен вид, който не можеше да й обезпечи нищо. Кого и какво остави зад тила си, избирайки нашата обич? Но като се осмелявах да й задам въпрос, тя не отговаряше. Вместо това лицето й помръкваше и очите й отразяваха странна пустош. Обичах я, само че ни разделяше океан от безмълвие и недоразумения. Предчувствах, че няма да бъде вечно моя, и все пак се оставих в ръцете й. Изминаха шест месеца. По този мотив взех решение да й подаря алена орхидея, Ваня обожаваше цветята.

Под грижите й орхидеята разцъфтя и в стаята се усещаше невероятният й мирис. Връзката ми с някогашната ми ученичка и сегашна колежка не продължи дълго. Няколко месеца по-късно, прибирайки се вкъщи, открих, че я няма. Дрехите и сакът й липсваха. Беше отпътувала, а на масата лежеше записка с късото: „ Благодаря ти за последния урок. “ Изведнъж ми стана тъмно и студено. После си помислих, че в случай че тя не беше пристигнала в живота ми, в никакъв случай нямаше да позная безкористната и чиста обич. По-добре изживени, въпреки и мъчително, любовни мигове, в сравнение с безконечен идеал. Същата вечер взех решение да полея орхидеята. Но когато застанах до нея с кана вода, видях, че цветето ненадейно беше увехнало, като че ли някаква мистериозна болест за часове прекърши живота му по този начин, както и моя. Сега, след години, към момента не преставам да се запитвам за какво постъпи по този начин и ме остави да пострадвам. Вероятно таеше в себе си дълбока тъга, която не пожела да показа.
Иван
Инфо: Лична драма

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР