Усъвършенстване на регламента за конкурсите и атестациите на съдии, прокурори

...
Усъвършенстване на регламента за конкурсите и атестациите на съдии, прокурори
Коментари Харесай

Усъвършенстват се правилата за конкурси и атестации на магистрати

Усъвършенстване на регламента за състезанията и атестациите на съдии, прокурори и следователи и прецизиране на разпоредбите за дисциплинарни производства против тях плануват промени в Закона за правосъдната власт, признати от държавното управление.

Законопроектът, препоръчан от Министерството на правораздаването и направен от необятен кръг специалисти, цели превъзмогване на формализма при използване на редица правила и усъвършенстване на процедури.

По отношение на атестирането се предлага основаване на помощни атестационни комисии при съдилищата, избирани „ ad hoc “, съкращаване на пълномощията на настоящите магистрати в състава на комисиите по атестирането и състезанията, понижаване на типовете и съкращаване на изключителните атестации.

Внася се изясненост по отношение на критериите за установяване на санкции по отношение на дисциплинарните производства. При установяване на типа и размера на наказване за редовно неспазване на периодите в процесуалните закони, надлежно деяние или безучастие, което безпричинно забавя производството, следва да се вземат поради и самостоятелната натовареност на привлечения към дисциплинарна отговорност магистрат както и натовареността на органа на правосъдната власт, в който е осъществено нарушаването. Прецизирани са още наредбите по отношение на давностните периоди за формиране на дисциплинарно произвеждане, както и периодите за разглеждане и изговаряне на съответните органи. Предлага се при приключване на съответните давностни периоди, дисциплинарно произвеждане да не се образува, а формираното се приключва.

Оптимизира се и регламентът за разглеждането на заявки против забавено правораздаване, както и активността по осъществяването на инспекции на имуществените заявления и на инспекции за честност и спор на ползи на съдии, прокурори и следователи.

Измененията касаят още и наредбата на чл.230 от Закон за съдебната власт и отпадане на задължението за магистрати да заявяват участието си в съсловни организации. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР