Усъвършенстване на регламента за конкурсите и атестациите на съдии, прокурори

...
Усъвършенстване на регламента за конкурсите и атестациите на съдии, прокурори
Коментари Харесай

Министерство на правосъдието: Усъвършенстват се правилата за конкурси и атестации на магистрати

Усъвършенстване на регламента за състезанията и атестациите на съдии, прокурори и следователи и прецизиране на разпоредбите за дисциплинарни производства против тях плануват промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), оповестени през днешния ден за публично разискване на уеб страницата на Министерството на правораздаването, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Законопроектът, направен от необятен кръг специалисти, цели превъзмогване на формализма при използване на редица правила и усъвършенстване на процедури.

По отношение на атестирането се предлага основаване на помощни атестационни комисии при съдилищата, избирани „ ad hoc”, съкращаване на пълномощията на настоящите магистрати в състава на комисиите по атестирането и състезанията, понижаване на типовете и съкращаване на изключителните атестации.

Внася се изясненост по отношение на критериите за установяване на санкции по отношение на дисциплинарните производства. При установяване на типа и размера на наказване за редовно неспазване на периодите в процесуалните закони, надлежно деяние или безучастие, което безпричинно забавя производството, следва да се вземат поради и самостоятелната натовареност на привлечения към дисциплинарна отговорност магистрат както и натовареността на органа на правосъдната власт, в който е осъществено нарушаването.

Прецизирани са още наредбите по отношение на давностните периоди за формиране на дисциплинарно произвеждане, както и периодите за разглеждане и изговаряне на съответните органи. Предлага се при приключване на съответните давностни периоди, дисциплинарно произвеждане да не се образува, а формираното се приключва.

Оптимизира се и регламентът за разглеждането на заявки против забавено правораздаване, както и активността по осъществяването на инспекции на имуществените заявления и на инспекции за честност и спор на ползи на съдии, прокурори и следователи

Измененията касаят още и наредбата на чл.230 от Закон за съдебната власт и отпадане на задължението за магистрати да заявяват участието си в съсловни организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР