US Open започва след броени часове, а с него и

...
US Open започва след броени часове, а с него и
Коментари Харесай

US Open при жените: Анализ на жребия и прогнози на „Тенискафе“


US Open стартира след броени часове, а с него и последният шампионат в популярната кариера на Серина Уилямс.

Няма по какъв начин това да не е главният фокус на идната конкуренция от Големия шлем, само че с изключение на него ни следва и борба за трофея, в която, както всекидневно след края на мощния интервал на американката, вземат участие доста имена.

Време е да погледнем към жребия четвъртина по четвъртина и да дадем своите прогнози:

Първа четвъртина на схемата

Ига Швьонтек изглеждаше непобедима през по-голямата част от сезона. Сега обаче част от магията ѝ изчезна, откакто на последните си три шампионата доближи единствено до един четвъртфинал.

Световната №1 сподели съмнения по време на американското лято, само че най-важната конкуренция занапред следва и няма да бъде изненада да я забележим в най-хубавата ѝ светлина точно там.

Пътят на полякинята наподобява относително лек най-малко до осминафиналите, където се крият рискови съпернички – Аманда Анисимова излиза на напред във времето, само че не трябва да подценяваме и Йелана Остапенко, която постоянно е способна на непредвиден пробив в схемата на огромните шампионати. Факт е, че и двете не могат да се похвалят с най-хубавите си резултати в последно време, само че при едната ще има домакинската аудитория зад себе си, а при другата по този начин или другояче рядко може да се приказва за неизменност.

В отсрещната половина на четвъртината има по-интересен сюжет. Бернарда Пера е същински фактор в Тура през 2022, а идва в Ню Йорк като непоставена.

27-годишната американка, родена в Хърватия, завоюва два трофея и има цели 27 победи на сметката си през сегашния сезон. Тук тя стартира против Калинина, а още във втори кръг може да срещне Петра Квитова. В трети победителката от дуела най-вероятно ще играе против Гарбине Мугуруса.

Другата осминафиналистка от тази страна най-вероятно ще се дефинира от дуел сред Мертенс и Пегула, въпреки Саснович също да се намира в добра форма.

Прогнози на „ ТенисКафе “ за 1/4 край:

Момчил Русев: Швьонтек – Пера

Осминафинал сред Швьонтек и Анисимова би се трансформирал в представление пред американската аудитория. И двете обичат да играят нападателно и въпреки лидерката в класирането да е потвърдила, че господства по-константно разиграванията, Аманда ще бъде окрилена от сънародниците си по трибуните. Пътят на Бернарда Пера е още по-труден, само че в дамския тенис ранкингът не всеки път е определящ и поради представянето ѝ през последните месеци, в моите очи тя е любимец в нейната част от схемата. Разбира се, Петра Квитова също е потвърден войник на тенис корта и може спре рано пробива ѝ.

Емил Евтимов: Швьонтек – Пегула

Швьонтек не е толкоз безапелационна, колкото бе в първата половина от сезона, само че все пак и макар недоволството ѝ от топките чакам да доближи до топ 8. За Пегула не се приказва толкоз, само че тя е измежду най-постоянните през 2022-а и чакам огромни неща от нея на домашния ѝ шампионат от Шлема. И въпреки всичко – Петра Квитова би могла да има друго мнение по въпроса.

Втора четвъртина на схемата

Паула Бадоса се намира в ужасна форма след Уимбълдън, като в трите си шампионата на хард е с баланс 2-3.

Въпреки това до осминафинала схемата ѝ не наподобява чак толкоз сложна. Марта Костюк би могла да ѝ сътвори проблеми, само че травма извади украинката от полуфиналите в Гранби и това не покачва възможностите ѝ.

Ако въпреки всичко доближи до осминафинал, Бадоса може да срещне някоя сред Плишкова и Бенчич. Те също не се намират в най-силните интервали от кариерите си, само че чехкинята изигра порядъчен шампионат в Монреал, където отстрани Крейчикова, Анисимова и Сакари, преди да отстъпи на Хадад Мая.

В другата половина на тази четвъртина стои и настоящата шампионка Ема Радукану. Тя обаче изтегли къса съчка с жребия и още в първи кръг ще се изправи против Ализе Корне – ветеранката победи Швьонтек на Уимбълдън и ще опита да вземе нов огромен скалп на шампионат от Големия шлем. Французойката сподели добра форма в Кливланд, като малко не ѝ доближи за край.

Самата Радукану сподели, че към този момент играе по-освободено и е преодоляла дългия интервал, в който натиска на упованията ѝ е оказвал отрицателен резултат. В същото време обаче резултатите ѝ не престават да са надалеч от безапелационни и чудото от 2021 наподобява доста малко евентуално.

Тук са още Наоми Осака, Даниеле Колинс, Елена Рибакина и Арина Сабаленка. Винъс Уилямс стартира против Алисън Ван Уйтванк своя 23-ия US Open.

Прогнози на „ ТенисКафе “ за 1/4 край:

Момчил Русев: Плишкова – Елена Рибакина

Началният удар на Плишкова всекидневно е оръжие, което е способно да я изведе до победа даже и останалите съставни елементи от играта ѝ да не спорят. Проблемите на Сабаленка точно на сервис пък са нещото, което чакам да я спре рано в шампионата. В моите очи Рибакина е най-възможната ѝ заместничка на четвътфинала.

Емил Евтимов: Бузкова – Сабаленка

Мари Бузкова е смелата ми прогноза в тази четвъртина, в която има задоволително изявени имена, само че нито една от тях не смятам за изключително непрекъсната сега. Сабаленка не е в лесна част, само че ми се коства като най-вероятният победител от нея.

Трета четвъртина на схемата

Четвъртината на Мария Сакари. Гъркинята не съумя да запише поредни победи в нито един от трите си подготвителни шампионата и е мъчно да я сложим измежду любимците тук.

Въпреки това не виждам кой би я спрял до осминафиналите. Там обаче опозицията би могла да бъде сериозна. За място в дуела ще се борят състезателки като Каролин Гарсия, Беатрис Хадад-Мая и Бианка Андрееску, като французойката сигурно наподобява в най-хубава форма от изброените.

В другата половина на тази част от схемата ще бъде любопитно да проследим пътя на Коко Гоф. Представителката на домакините към този момент не е дотам под прожекторите, само че идва в Ню Йорк, като една от състезателките, от които се чака мощна серия. Още във втори кръг обаче тя се изправя против финалистката от Гранби Дария Савил, а в трети е доста евентуално да срещне Мадисън Кийс, която в последно време възстановява положителната си форма.

Ако преодолее и това предизвикателство, логиката сочи към мач със Симона Халеп. Предвид натоварената ѝ стратегия, не трябва да забравяме, че по-рано през месеца тя се отхвърли от шампионата в Синсинати заради контузия в глезена.

Прогнози на „ ТенисКафе “ за 1/4 край:

Момчил Русев: Халеп – Гарсия

Съгласявам се с Емо, че мач сред Гоф и Гарсия би бил оптималното шоу тук, само че съгласно мен Халеп ще се възползва от по-лекия чоп и физическите проблеми на американката и ще заеме мястото ѝ на четвъртфиналите. Гарсия наподобява преродена и няма по какъв начин да не бъде любимец най-малко за място на този стадий от шампионата.

Емил Евтимов: Гоф – Гарсия

Ето това е мач, който доста ми се желае да стане факт. Сякаш идва времето за пробив на Гоф и в Големия шлем, а какво по-добро място от Ню Йорк? При Гарсия пък формата е такава, че ме задължава да заложа на нея, въпреки и да има доста случаи на състезатели във форма, които се провалят в най-важния миг.

Четвърта четвъртина от схемата

Четвъртината на Анет Контавейт? Не, четвъртината на Серина Уилямс. Всички погледи ще бъдат втренчени в последния танц на носителката на 23 трофеи от Големия шлем в Ню Йорк.

Мачът в първи кръг против Данка Ковинич наподобява реализуем за нея макар компликациите, които изпитва, само че по-късно е доста евентуално да я забележим на корта точно против Контавейт. Серина ще би трябвало да вдигне доста равнището, в случай че желае да отстрани толкоз сериозна съперничка, даже естонката да не бе изключително безапелационна в Прага, Торонто и Синсинати.

Тази осмина на схемата е отворена за изненади, защото Фернандес и Крейчикова също не са в най-хубавия миг от сезона си. Предстои да забележим дали Уилямс ще бъде тази, която ще грабне опцията. А набере ли един път скорост на най-голямата сцена, тя ни е показвала, че може да стига до финали даже привидно да не впечатлява.

Касаткина, Кудерметова, Роджърс и Онс Жабур са другите сложени в четвъртината. Обикновено елементарно бихме могли да разпознаваем името на тунизийката, само че след финала си на Уимбълдън тя не е нормалната опасност, а Касатикана още веднъж стартира да натрупа триумфи.

Прогнози на „ ТенисКафе “ за 1/4 край:

Момчил Русев: Касаткина – Уилямс

Да, да, наясно съм, че шансът Серина да доближи до този стадий е най-малък, само че в схемата няма по-удобна осмина за тази цел. Мачът с Контавейт ще бъде летвата, която ще уточни дали това е допустимо. Присъствието на Людмила Самсонова също не трябва да бъде подценявано. В същото време Касаткина наподобява в най-хубава форма от другата страна на четвъртината и чакам да излезе като победител.

Емил Евтимов: Жабур – Фернандес

Изглежда прекомерно холивудски Серина Уилямс да се отдръпна с купа, а и формата ѝ не ни дава особена убеденост за нещо сходно. Очаквам американката да се раздаде безусловно като за последно и да зарадва почитателите с още няколко мача. Все отново планувам Лейла Фернандес да излезе от нейната осмина и да срещне Онс Жабур на четвъртфинал.


Момчил Русев:

Изненади: Бернарда Пера, Людмила Самсонова

След Уимбълдън Пера е с баланс 19-3, като включително попадат и две следващи трофеи. Макар да е непоставена, американката разполага с всичко нужно, с цел да навлезе надълбоко в шампионата. Самсонова е във превъзходна форма – трофеят във Вашингтон може да бъде допълнен от нов подобен в Кливланд в събота вечер. Тя попада точно в една от най-отворените четвъртини, където място за изненади сигурно има.

Шампионка: Ига Швьонтек

Полякинята не е в най-хубавата си форма, само че душeвността ѝ е една от най-хубавите в Тура, а насъбраните триумфи ѝ донесоха и опит на огромната сцена. Макар в схемата да има няколко млади американки, които биха могли да дебютират с купа от Шлема, Швьонтек е най-сигурният избор.

Емил Евтимов:

Изненади: Елизабет Мандлик, Даян Пари

Много евентуално е огромните изненади да дойдат от квалификантки, тъй че тук прогнозите са комплицирани. Все отново бих обърнал внимание към Мандлик и Пари. Французойката направи усещане още на Ролан Гарос, а в Ню Йорк може да затвърди усещането, че е бъдеща звезда. Мандлик е щерка на легендата Хана Мандликова и също има страховит капацитет.

Шампион: Кори Гоф

При дамите както постоянно да определиш първенеца в шампионат от Шлема е като да уцелиш най-малко четворка от тотото. Опциите са доста, само че въпреки всичко залагам на американски успех посредством Кори Гоф.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР