Урук е първият велик град – скок напред за човечеството?

...
Урук е първият велик град – скок напред за човечеството?
Коментари Харесай

Урук е първият велик град – скок напред за човечеството?

Урук е първият популярен град – скок напред за човечеството? Огромните мегаполиси в човешката история постоянно са били люлката на най-великите аспекти на човечеството. Събирането на толкоз доста хора в непосредствена непосредственост непрекъснато води до подем на човешката просвета, нововъведения и обществено развиване.

Но по какъв начин се научихме да строим такива градове? Тези могъщи структури се нуждаят от селско стопанство, с цел да изхранват популацията, технологии за битка с заболяванията и ръководство на хората и военна мощ, с цел да преобладават над близките земи.

Градовете също постоянно са единственият излишък, който имаме от минали цивилизации. Те са записът, който съставляват за изгубени култури и нации. Как направихме скок от ловци събирачи, към земеделци, към градски поданици, е история, преплетена с тази на първия популярен град, който човечеството в миналото е изграждало: град Урук .

Люлката на цивилизацията

Карта на антична Месопотамия през 2-ро хилядолетие пр.н.е. От всички тези огромни градове Урук бил първият.

Със своята величествена каменна зидария и огромно градско население, Урук служи като модел за всички бъдещи градове: същинска първа стъпка за човечеството. Но с цел да разберем факторите, разрешили на човечеството да се сплоти по този метод, първо би трябвало да погледнем към района, в който се е намирал Урук. А това е люлката на цивилизацията – Месопотамия.

Урук се е намирал сред реките Ефрат и Тигър. Мястото е покрай актуалния град Самава в Ирак, страна, наречена на великия град. Според Списъка на шумерските царе град Урук е учреден от Енмеркар към 4500 година пр.н.е.. Това е две хилядолетия преди огромните пирамиди. Археологическите записи допускат, че градът може да е епохи по-стар даже от това.

Периодът в историята, обвързван с тази смяна, се назовава интервалът на Урук. Той варира от към 4000 до 3100 година пр.н.е. През този интервал и в продължение на доста епохи по-късно Месопотамия е била извънредно плодородна земя, поддържана от реките Тигър и Ефрат и дом на културата Убаид (Обейдска култура).

Напояването, захранвано от тези реки, подкрепили селскостопанския взрив в района. А опитомяването на зърнени култури от планините Загрос на север довело до бързо повишаване на популацията в региона. Достатъчното доставяне с храна и вода е основно условие за поддържане на един град. Месопотамия е осигурила това както в никакъв случай до момента.

Урук е първият популярен град

Останки от зикурата на Белия храм, 1500 години по-стар от Великите пирамиди в Гиза.

Това нарастване на популацията и лесният достъп до храна и вода довели до развиването на няколко града-държави в района. А Урук бил най-големият. Урбанизацията на града е белязана от монументално архитектурно творчество през интервала Урук.

Населението повишено до сред 50 000–80 000, подкрепено от близките земи и търговията със своите съседи. Той се развива като център на администрацията и търговията, най-големият градски център, който светът в миналото е виждал досега.

Твърди се, че самият именитият пети държател от I династия Гилгамеш е построил стените на Урук. Те покривали повърхност от към 6 квадратни километра. Управлявайки през 27-ми век пр.н.е., Гилгамеш би командвал град, който към този момент е на повече от хилядолетие.

Градът е виновен за културното и архитектурно развиване, което отеква и до през днешния ден. Известно е също, че Урук е произходът на писмеността с шумерски клинопис, а Епосът за Гилгамеш постоянно се назовава първата история на човечеството.

Интересни обстоятелства за Шумерската цивилизация – Топ 10 ранглиста

Урук построява първите пирамиди, монументални стъпаловидни зигурати, които се извисяват над околния пейзаж. Там се създава цилиндричния щемпел, употребен за подписи върху документи или за обозначаване на персонална благосъстоятелност. Първите записи на човечеството са били съхранявани тук.

Урук претърпя възхода и падението на империите в продължение на хиляди години, само че не бил вечен. Завладян дружно с Месопотамия от Акадската империя сред 2300 и 2000 година прочие н. е., Урук губи своето предимство.

Въпреки че се радвал на възобновление с възхода на Ур, колапсът на последния към 2000 година прочие н. е. оставил Урук в крах. Въпреки че не е зарязан, неговата орис е обвързвана с последвалите империи. Асирийците, вавилонците, селевкидите и партите са склонили Урук на волята си.

Накрая, след четири хилядолетия непрекъсната окупация, последните поданици напуснали град Урук след мюсюлманското завземане на Персия. Изоставен, огромният град остава заровен, до момента в който археологът Уилям Лофтъс не направил разкопки на мястото от 1850 до 1854 година

Животът в огромния град – Урук е първият популярен град

Археологическите разкопки от 1850 година разкриват доста за града. Клинописът, пресован в глинени плочки с тръстика и заради това постоянно добре непокътнат, разкрива огромна част от домашния и ежедневния живот на хората, които са живели там.

Ранните глинени плочки, открити в Урук, съдържат „ лист със общоприети специалности “, който включва лист от стотици експерти. От владетеля и свещениците на върха, посланиците, тъкачите, градинарите, готвачите, ковачите, бижутерите, каменоделците, грънчарите и надзорниците били записани по този метод.

Социалната конструкция имала дребен ръководещ и жречески хайлайф на върха. Голямата маса от хора, които живеели там, били разслоени в обществен ред като средство за организация. Писмената система наподобява е почнала като средство за следене на кози, овце и зърнени храни, които са минали през централизиран склад някъде преди 3500 година пр.н.е. Хората са правили фотоси върху мокра глина, с цел да показват разнообразни артикули.

Глинена плоча, определяща дажбите. Писмената система по-късно ще се развие в клинопис.

Това се развило през идващите 400 години. Хората в града се научили да употребяват нереални цифри и знаци, вместо да рисуват картина за артикули. След това тези маркировки били разширени, с цел да записват други аспекти на градския живот, предлагайки фаворизиран взор върху живота в античен Урук.

От надписите, които са открити в Урук, се открива, че хората от града са построили храм, отдаден на Ан, господ на небето. Те също били построили различен храм, отдаден на богинята на любовта и войната на име Инана.

Други достижения включват създаването на изтънченото облекло. Първоначално жителите на Урук носели облекла, направени от кожа на диви животни. Въпреки това, когато се научили да се занимават със земеделие, те почнали да вършат облекла както от растения, по този начин и от домашни животни.

Повечето хора носели вълнени облекла от руното на овцете. Дори и в горещите времена те носели вълнени облекла. Само елитът е имал достъп до ленени дрехи, направени от нишки от ленени растения.

Градските квартали

Град Урук бил разграничен на две секции, най-вероятно две съществуващи преди този момент селища на Убаид, които се слели, с цел да образуват града. Двете селища били селището Ану и селището Еана, като Ану било по-старото.

Районът Ану е концентриран към зигурата Ану, единична солидна тераса, отдадена на Ану, шумерския господ на небето. На върха на зигурата е издигнат Белият храм. В северозападния завършек на зигурата е открит и Каменният храм. Храмът е построен от битум и варовик върху подиум от уплътнена пръст, измазана с варов хоросан.

Квартал Еана съдържал доста монументална социална архитектура и е виновен за развиването на писмеността през интервала Урук. Благодарение на сходно развиване кварталът Еана се счита за сърцето на първия същински град в историята на човечеството.

Оцелели мозайки от храма Stone-Cone.

Храмът Stone-Cone е първата централна постройка в Еана. Неговото церемониално разрушение и погребение преди 3100 година прочие н. е. показва значимостта му и обичаите на популацията на Урук.

Поредицата от храмове, издигнати в региона на Еана, и стените, които го заобикалят, допускат по-езотерична цел за тази част на Урук, обвързвана с ритуална кремация. Този напредък на религията и потреблението на запаси за цели, разнообразни от директно практичните, е спомагателна иновация на огромния град, допустима единствено заради неговото битие.

Според историк на име Самуел Ноа Крамър, богинята Инана даже е получила частно жилище в региона на Еана. Някои даже имат вяра, че кварталът е бил ограден със стена, с цел да се ограничи мъжката свещеническа класа, доста задължение върху ресурсите, което градът явно може да поеме. Истинската причина обаче не е известна.

Шаблон за урбанизация

Писменост, монументална архитектура, градско обмисляне, обществена стратификация, проведена вяра, непрекъсната военна отбранителна мощ, правни документи, профилирани специалности и четири хилядолетия непрестанно населяване от първите моменти на градската цивилизация. Урук стои самичък като популярен град, който проправил пътя за огромна част от човешкото развиване.

Преди възхода си човечеството изкарвало прехраната си от мръсотията и праха на своите ниви и пасища. След възхода си, подхранван от селскостопанския взрив на Месопотамия, човечеството се е издигнало над всички други същества, с цел да ръководи земите за първи път.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР