Урсула фон дер Лайен все още не е станала председател

...
Урсула фон дер Лайен все още не е станала председател
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен уволнява „Брюкселския Распутин”, ако стане шеф на ЕК

Урсула фон дер Лайен към момента не е станала ръководител на Европейската комисия, само че е подготвена да уволнява, или минимум един човек: Мартин Зелмайер, написа " Политико ".

Зелмайер, авторитетният общоприет секретар на Европейската комисия, ще бъде отхвърлен, в случай че кандидатурата на Фон дер Лайен бъде доказана от Европейския парламент. Самият немски боен министър е съобщил това пред евродепутатите от Европейската национална партия в понеделник.

Фон дер Лайен не е загатнала Зелмайер по име. Тя подчертала пред ЕНП, че има място единствено за един немец на върха на Комисията. Изразила вяра да бъде самата тя.

Зелмайер се счита за " дясната ръка " на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той управлява предизборната акция на Юнкер през 2014 година След това беше шеф на щаба на Юнкер. Наричан е " Чудовището " или " Брюкселският Распутин ". Преди Юнкер е разкривал, че назовава Зелмайер " Чудовището " поради опциите си да поема доста работа и да работи дълги часове, само че съгласно критици епитетът приказва за праволинеен управнически жанр от страна на Зелмайер.

След като Зелмайер пое поста на общоприет секретар на Европейската комисия, доста евродепутати показаха недоволството си и даже Народното събрание одобри резолюция с апел да подаде оставка.

Фон дер Лайен се нуждае от поддръжката на 374 депутати в 747-местния парламент, с цел да поеме Европейската комисия. Тайното гласоподаване ще стартира през днешния ден в 19,00 часа българско време. На евроизборите бяха определени 751 евродепутати, само че трима каталунски сепаратисти отсъстват, както и един народен представител от социалдемократите, който е назначен за министър в Дания и към момента няма заместител.

До момента Фон дер Лайен може да разчита единствено на Европейската национална партия, която има 182 места в Народното събрание, както и най-вероятно на либералите, които имат 108 депутати. Но тя се нуждае от повече гласове, някои може да дойдат от социалистите, които са втората най-голяма група в Народното събрание.

Зелените, крайнолевите и някои крайнодесни в Европейския парламент няма да поддържат Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР