Урсула фон дер Лайен точно преди последния Европейски съвет революционна

...
Урсула фон дер Лайен точно преди последния Европейски съвет революционна
Коментари Харесай

Последното вето на България в ЕС

Урсула фон дер Лайен тъкмо преди последния Европейски съвет революционна концепция: да се анулира правото на несъгласие на страните, с цел да не затрудняват вземането на групови решения в ЕС поне по въпросите на външната политика и приемането на нови членове. Инициативата е толкоз радикална, че надали ще получи бързо развиване, в случай че изобщо бъде импортирана за разискване на високо ниво.

Осмислянето ѝ ще бъде мудно заради предстоящата опозиция на доста страни и не се знае какъв брой пъти ще можем да употребим още правото си на решителен глас, преди да бъде анулирано. Но към този момент знаем кое ще бъде последното несъгласие на България в Европейски Съюз. То няма да е за кандидатурата на Северна Македония, а за собственото ѝ участие. 

България продължава да се пита добре ли е, зле ли е в Европейски Съюз

Лидерът на възходящата в публичните изследвания партия " Възраждане ", който е новобранец в парламентарната политика, безстрашно сложи под въпрос смисъла на българското присъединяване в Европейски Съюз. На 16 юни той написа в профила си във Facebook: " Новите избори ще дадат опция на българския народ най-сетне да се произнесе по тематики, по които до момента му беше отказвано право на глас - за и срещу еврото, за и срещу глобите против Русия, за и срещу американските бази у нас, за и срещу Европейски Съюз и НАТО, за и срещу концесиите на потребни изкопаеми и така нататък Днес битката продължава и ще я водим до тогава, докато " Възраждане " не почне да ръководи. Скоро и независимо. "

За благополучие социологическите прогнози не чертаят такъв националистически пробив. Но друго, че една четвърт от българите утвърждават войната на Путин. Това автоматизирано ги праща на антиевропейски позиции, тъй като ЕС постави Русия в изолираност точно поради експанзията ѝ в Украйна. Днес не може да си по едно и също време с Европейски Съюз и Русия. Две страни в Европа поставят старания да седят и на двата стола - Сърбия и Унгария, които са надлежно претендент и член на Европейски Съюз, - само че не могат да се похвалят с огромен триумф, като се пробват да изтъргуват европейската взаимност за съветски природен газ. Сърбия първа се увери, че прагът на търпимост в Европейски Съюз не е безпределно висок, тъй като в средата на юни получи плесница от Брюксел, който ѝ да отвори нова група преговорни глави (клъстър) за участие в Европейски Съюз. Така договарянията ѝ стопираха и не се знае по кое време ще се възобновят. Ако Белград изиска изясненост по въпроса, ще бъде пратен да се съветва с Турция, която има дълготраен опит в безсрочното преустановяване на договаряния с Европейски Съюз.

С Унгария процедурата е по-сложна,

тъй като като член на Европейски Съюз има право на несъгласие. Тя сподели, че няма задръжки да го употребява, с цел да изнудва Европейски Съюз в сгода на Путин. Докато защитаваше личните си егоистични ползи за по-евтин природен газ и неспирни доставки на съветски нефт, ненапълно срещаше схващане измежду останалите страни в Европейски Съюз. Но когато заплаши да наложи несъгласие над Шестия пакет наказания против Русия, тъй като в него попада името на един от основните пропагандисти на Кремъл - патриарх Кирил, промосковската игра на премиера Виктор Орбан стана напълно транспарантна. В Унгария единствено 0,1% от религиозните жители са православни, а останалите са католици и протестанти. Никакъв значителен народен интерес не може да стои зад това изнудване на Европейски Съюз. Но пък ясно проличава, че Орбан прокарва ползите на Путин.

Това бе абсурдът, който предизвика нервната самодейност на Фон дер Лайен да призове за отвод от правилото на единодушие по въпросите на външната политика и разширението на Съюза. Според нея съпротивата на една страна не трябва да е спънка на останалите да изработят с болшинство обща позиция по значими въпроси. Разбира се,

тематиката е извънредно деликатна

Няма по какъв начин Гърция и Кипър да се откажат от правото си на несъгласие, когато става дума за приемането на Турция в Европейски Съюз. Нидерландия няма да вдигне ветото си над приемането на България в шенгенската зона макар осъществяването на техническите критерии за участие, тъй като вижда, че върховенството на закона е единствено декларативно. Балтийските страни и Полша биха наложили несъгласие на всяко заиграване на Франция, Германия и Италия с Русия, каквато податливост посочваха техните водачи. Неслучайно френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц и италианският министър председател Марио Драги, с цел да разсеят съмненията, че имат проруски кроежи зад тила на Украйна и останалите страни в Европейски Съюз. 

Настроенията в Европейски Съюз против злоупотребата с правото на несъгласие от Унгария могат да се насочат и към България, в случай че тя не успее да притегли европейска поддръжка за своите възражения срещу започването на присъединителни договаряния с районен съд Македония. Досега разногласието изглеждаше междудържавен и по тази причина България се поставяше

в европейска изолираност

Франция направи предложение, което за първи път призна, че казусът не е двустранен, а е сред Европейски Съюз и Северна Македония. Така България получи късмет да излезе от изолацията си и да отстъпи европейския ъгъл  на РСМ. Затова президентът Румен Радев " предложенията на Френското председателство като най-хубавите и обективни досега, които все по-ясно регистрират европейските правила и правила, както и позицията на България ". 

Преходът от едно положение към друго може да стане доста бързо и България не трябва да затъва в шовинизъм, в случай че иска да се чува гласът ѝ в европейската многостранна дипломация. Ветото постоянно е определяно като " нуклеарна алтернатива ", т.е. последна мярка, която заплашва всички. Други го оприличават на ръчна граната, която, в случай че не бъде хвърлена в точния момент, взривява първо преносителя ѝ. И в двата случая трябва да се ползва рационално.

Повдигането на въпроса има ли смисъл да членуваме в Европейски Съюз ни изправя пред идващия въпрос: добре ли ще е да сменяем Европа с конструираните от Сърбия Отворени Балкани? Това ще ни върне към концепцията от XIX в. за Балканска федерация, която би трябвало от дълго време да сме оставили на историците.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР