Урсула фон дер Лайен ще се наложи да почака още

...
Урсула фон дер Лайен ще се наложи да почака още
Коментари Харесай

Европарламентът отложи гласуването за новата Европейска комисия

Урсула фон дер Лайен ще се наложи да изчака още месец, преди да оглави идната Европейска комисия, защото Европейският парламент отсрочи през вчерашния ден гласуването за назначението на нейния екип, заяви " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Новата Еврокомисия трябваше да встъпи в служба на 1 ноември, само че евродепутатите отхвърлиха трима от препоръчаните претенденти за еврокомисари, което забави целия развой.

Председателят на Европарламента Давид Сасоли и водачите на обособените политически групи се срещнаха през вчерашния ден и взеха решение да не включват гласуването за одобряването на новата Европейска комисия в дневния си ред за пленарната сесия през идната седмица.

Говорител на Екологичен потенциал сподели, че евродепутатите желаят вотът да се състои в точния момент, с цел да може Европейската комисия да стартира работа на 1 декември. Той прикани за бързо лъчение на претенденти за еврокомисари от Франция, Румъния и Унгария.

Унгарецът Ласло Трочани (разширяване и съседство) и румънката Рована Плумб (транспорт) не минаха стадия на разглеждане на декларациите им за спор на ползи, а французойката Силви Гулар беше отхвърлена по етични аргументи.

" Политико " отбелязва, че Румъния и Унгария са предложили имена, само че Фон дер Лайен към момента не ги е приела. Франция следва да предложи нов претендент. И тримата номинирани ще би трябвало да преминат през инспекция на финансите от правната комисия в Европарламента, изпращане на писмени отговори на заложени въпроси по отношение на повереното им портфолио и тричасово чуване пред съответните им отраслови комисии в Екологичен потенциал

Забавянето на встъпването в служба на нова Европейска комисия не е нещо извънредно. Първата Комисия отпред с Жозе Барозу пое функционалностите си със забавяне, тъй като евродепутатите отхвърлиха италианския претендент. Втората ръководена от Барозу Комисия се забави още повече, до февруари 2010 година, тъй като беше належащо време за образуване на чуване на българката Кристалина Георгиева, заменила отхвърлената кандидатка Румяна Желева.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (522)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР