Урсула фон дер Лайен ще бъде първата жена, оглавила Европейската

...
Урсула фон дер Лайен ще бъде първата жена, оглавила Европейската
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен ще бъде първата жена, оглавила Еврокомисията

Урсула фон дер Лайен ще бъде първата жена, оглавила Европейската комисия, откакто преди малко бе утвърдена от Европарламента.

Фон дер Лайен завоюва позицията с 383 гласа " за " при належащо болшинство от 374. Против нея са дали своят вот 327 души.

Номинацията ѝ пристигна след няколко дни на инфарктни договаряния в Брюксел, а резултатите демонстрират един остро разграничен Европарламент.

След като държавните и държавни ръководители не съумяха да се договорят за няколко други компромисни покупко-продажби, изненадващо се сплотиха към 60-годишната майка на седем деца. Поддръжник е на мощните евроатлантически връзки и е признавала нуждата от по-големи разноски за защита в Германия. На интернационалната сцена пази дипломацията и многостранния метод.

Коя е тя

Родена е в Брюксел през 1958 година, където татко й Ернст Албрехт управлява офиса на един от двамата немски членове на новосъздадената Европейска комисия. Албрехт е министър председател на провинция Долна Саксония от 1976 година до 1990 година Фон дер Лайен учи в Лондонското висше учебно заведение по стопанска система от 1977 година до 1980 година После се захваща с медицина и приключва Хановерския медицински университет, отбелязва " Ройтерс ". Влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината като гинеколог. Дългогодишен съдружник на канцлера Ангела Меркел, тя е член на консервативния Християндемократически съюз от 1990 година

За красноречивата и изглеждаща добре по малкия екран Фон дер Лайен, която владее британски и френски език, постът като министър по фамилните въпроси се оказа трамплин за кариера, почнала от локални държавни позиции в региона на Хановер, минала през управление на министерството на труда и стигнала до едно от най-важните министерства в Германия. Обвинения в плагиатство на докторската й дисертация не доведоха до нищо – Хановерският университет през 2016 година реши да не й лишава степента макар " очевидни недостатъци " в работата й.

Критикувана, че й липсва тежест, тя стана първата жена министър на защитата в страната. През първите й 100 дни на поста трябваше да се оправи с наследени проблеми като неналичието на личен състав и минусите в процесите на обмисляне в министерството. Междувременно бе считана за възможен правоприемник на Меркел, само че й липсваше действителна мощ и въздействие в ХДС, с цел да събере поддръжка.

Дните й като министър на защитата бяха белязани от вътрешни кавги и неуспехи в планирането, последваха серия от произшествия и спекулация, включваща външни министерски съветници. В момента Фон дер Лайен е разследвана от Народното събрание за метода, по който министерството е раздавало апетитни поръчки. Фон дер Лайен бе остро подложена на критика, че е пренебрегнала крайнодесните трендове в немската войска.

" Убеден европеец " и корав покровител на интеграцията, Фон дер Лайен е измежду най-видните последователи на по-настъпателната роля за немската външна политика и политиката за сигурност в границите на Европейски Съюз. Изказвала се е в интерес на по-тясното военно съдействие в блока.

Повече за възгледите на Фон дер Лайен четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР