Урсула фон дер Лайен, новоизбраният председател на Европейската комисия, обеща

Урсула фон дер Лайен, новоизбраният председател на Европейската комисия, обеща ...

Заплахата за европейската интеграция идва от избирателите в ЕС.


Урсула фон дер Лайен, новоизбраният председател на Европейската комисия, обеща да инициира конференция за бъдещето на Европа, която ще започне следващото лято. Дискусията ще бъде за правата на глас на държавите-членки, бъдещото разширяване и транснационалните списъци при избори за Европейски парламент. Очаквам някои маргинални неща в еврозоната, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

Това, което ЕС почти сигурно няма да направи, е да се изправи срещу демоните от последните 10 години и да разсъждава върху това, което се е объркало – това би изисквало да се приеме, че нещо се е объркало. Познавам доста малко политици в Северна Европа и в институциите на ЕС, които разглеждат справянето с кризата в еврозоната като съвършен триумф на съюза.

Но извън тези политически кръгове перспективата е много различна. ЕС едва наскоро излезе от криза, продължила десетилетие, и сега е изправен пред икономически спад, глобална валутна война, технологичен шок в автомобилния сектор, вероятен Brexit без сделка и италианска правителствена криза.

Лихвените проценти са ниски и дори отрицателни. Фискалната политика е ограничена от правила. Очертава се пълномащабна конфронтация между Италия и ЕС след есенните избори в страната. Заплахата от италианска паралелна валута все още е реална.

ЕС е застрашен от порочен кръг по време на следващия спад или финансова криза. Тогава би било разумно избирателите и политическите партии да се огледат за национални алтернативи на европейскатата интеграция. Все още твърдя, че идеалната парична система за еврозоната е добре функциониращ валутен съюз, със силен фискален капацитет, правомощия за данъчно облагане и бюджетно харчене, както и общ дългов инструмент. Европейската интеграция обаче е най-добрият избор само ако даде резултат.

Дали съм про- или антиинтеграционист, или нито едно от двете? От много години непрекъснато пресичам тази разделителна линия. След пагубния опит за строги икономии в Южна Европа икономическият аргумент за интеграция е по-слаб. Политиките, които поради своя дизайн дават лоши икономически резултати, с право ще се борят да получат подкрепа.

Но тези, които говорят за разпадане на еврозоната, ще трябва да си зададат поне два въпроса. В кой момент да заключим, че толкова обещаваните реформи в еврозоната не идват? И как да оценим дали това е така? 
12»-->Още по темата:На фокусЕСЕвропейски съюзЕвропейска интеграция

Последни новини Шефът на Европарламента призова Италия да пусне кораб с мигрантиШефът на Европарламента призова Италия да пусне кораб с мигрантиФранция призова за незабавно спиране на боевете в сирийския град ИдлибФранция призова за незабавно спиране на боевете в сирийския град ИдлибСпециалният пратеник на САЩ за Северна Корея ще посети Япония и Южна КореяСпециалният пратеник на САЩ за Северна Корея ще посети Япония и Южна КореяДве агенции понижиха рейтинга на Аржентина в края на една драматична седмицаДве агенции понижиха рейтинга на Аржентина в края на една драматична седмицаСанкциите на Тръмп направиха руските износители на петрол по-богатиСанкциите на Тръмп направиха руските износители на петрол по-богатиСАЩ издадоха заповед за задържане на иранския танкер САЩ издадоха заповед за задържане на иранския танкер "Грейс 1"Пазарът на бизнес имоти в София предлага най-висока доходност в рамките на ЕСПазарът на бизнес имоти в София предлага най-висока доходност в рамките на ЕСТръмп не може да спечели валутната войнаТръмп не може да спечели валутната война2ИПИ: Глобални облаци са надвиснали над европейската и българската икономикаИПИ: Глобални облаци са надвиснали над европейската и българската икономика2графика Още по тематаЛондон не очаква ЕС да промени позицията си за Brexit поне още месецЛондон не очаква ЕС да промени позицията си за Brexit поне още месецЗаслужил ли е Европейският съюз популярността си?Заслужил ли е Европейският съюз популярността си?5Инфлацията в еврозоната се ускорява леко през юниИнфлацията в еврозоната се ускорява леко през юниграфикаВсичко или нищо за Фон дер ЛайенВсичко или нищо за Фон дер Лайен5Европа открива политическата воля, необходима за нейното единствоЕвропа открива политическата воля, необходима за нейното единство1Има ли криза в Европейския съюз и какви са предизвикателствата пред общността?Има ли криза в Европейския съюз и какви са предизвикателствата пред общността?1ЕК ще препоръча започване на преговори със Скопие и Тирана до лятото ЕК ще препоръча започване на преговори със Скопие и Тирана до лятото Албания призна съществуването на българско малцинствоАлбания призна съществуването на българско малцинство1Северозападът в България с най-голям дял неработещи и неучещи млади в ЕССеверозападът в България с най-голям дял неработещи и неучещи млади в ЕС5графика Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментар
Моля, въведете следни

Източник: investor.bg