Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия.

...
Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия.
Коментари Харесай

Решено: За първи път жена оглави Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия. 60-годишната германка стана първата жена на този пост, откакто получи поддръжката на 383 от присъстващите 733 евродепутати, оповестиха Българска телеграфна агенция и Българска национална телевизия.

Гласуването бе осъществено скрито, с хартиени бюлетини. 327 евродепутати бяха срещу, 22-ма се въздържаха, а един глас беше разгласен за недействителен. Урсула фон дер Лайен ще встъпи в служба на 1 ноември. Тя ще смени на поста Жан-Клод Юнкер.

В първите си думи пред Екологичен потенциал Урсула фон дер Лайен прикани за обединяване и работа в дух на съзидание.

Гласувахте за Европа, изправени сме пред провокации, с които би трябвало да се оправим дружно, съобщи новата председателка на Европейската комисия. Очаква се тя да назначи за свои първи заместници неуспелите предварителни претенденти за ръководител на Европейска комисия Франс Тимерманс (социалисти) и Маргрете Вестагер (либерали).

По-рано денем в прочувствена тирада в Европейския парламент в Страсбург, дер Лайен показа целите си в пленарна зала и даде обещание половината еврокомисари, както и половината ръководители на отдели в комисията, също да бъдат дами.

Новият ръководител на Европейска комисия се разгласи твърдо в интерес на Истанбулската спогодба, повтори тезата си за минимална работна заплата в границите на Европейски Съюз, застана зад концепцията за заслужено данъчно облагане, включително и на огромните цифрови корпорации и даде обещание, че ще показа първия европейски закон за климата, чиято цел ще бъде реализиране на въглероден неутралитет до 2050 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР