Уронване на престижа на съдебната власт имаме от момента, в

...
Уронване на престижа на съдебната власт имаме от момента, в
Коментари Харесай

Емануил Йорданов подканя Иван Гешев да си събере трупчетата от прокуратурата и да си ходи

Уронване на престижа на правосъдната власт имаме от момента, в който Гешев се е появил в общественото пространство. Това съобщи пред БНР Емануил Йорданов, юрист и някогашен министър на вътрешните работи.

По повод отстраняването на основния прокурор от Висшия правосъден съвет заради уронване на престижа на правосъдната власт чрез израза " политически отпадък "  той уточни, че това е била капката, преляла кофата на търпението.

Според Йорданов президентът би трябвало да подпише указа за отстраняването на Гешев в къси периоди. Той предизвести, че ако президентът забави доста нещата, това ще повреди престижа му.

Относно тезата за нарушеното право на отбрана поради отсъствието на обвинител номер едно от процедурата по отстраняването му от поста, Йорданов акцентира, че  " в случай че Гешев е решил да върви в европейските институции да клепа Бойко Борисов, това е негов избор ". Той означи, че всеки от заместниците му би могъл да отиде вместо него в Страсбург.

Относно оспорването от страна на основния прокурор на легитимността на органа, който гласоподава за отстраняването му, Йорданов изрази мнение, че изтеклият мандат няма значение при съществуването на решение на Конституционния съд за Инспектората на Висш съдебен съвет, чийто мандат е изминал още по-отдавна.

Решенията на Конституционния съд имат деяние единствено отсега нататък, уточни той по отношение на друго от настояванията на Гешев - съдът да се произнесе за противоконституционност на променените текстове в закона, с които бе свалено болшинството за премахване на основния прокурор.

Йорданов съпостави държанието на основния прокурор с това на децата в детската градина по време на социализма с репликата " Моля, другарко, тоя се бие! ".

" Гешев е хубаво да си събере трупчетата от прокуратурата, върху които е държал другите каузи, и да си върви у дома. Животът е подобен. Очевидно тази служба не му е по размер ", заключи той и напомни " как беше изпратен башибозук в президентството, как бяха изнасяни записи ".

Не знам основен прокурор ли беше, или диско жокер, изрази неразбиране Йорданов по отношение на дейностите на Гешев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР