Урду, Зулу, Южна Африка има 11 национални езика. Ройс Будаможе

...
Урду, Зулу, Южна Африка има 11 национални езика. Ройс Будаможе
Коментари Харесай

Мъжът, който е посредник между различните светове

Урду, Зулу, Южна Африка има 11 национални езика. Ройс Буда може да приказва всеки един от тях . Това е от значително значение за работата му като преводач в съда в Претория, с цел да даде опция на всички присъстващи да свидетелстват на личния си език. Но Буда прави повече от това – той работи като медиатор сред другите светове .Вижте в канала във vbox7:

Ройс Буда е преводач във Върховния съд в Претория.Това е доста характерна работа, тъй като в Южна Африка има 11 публични езика.

“Едно нещо мога да кажа, мозъкът му съумява да всмуква нещата доста елементарно. ”

Езиковият талант Ройс Буда приказва всеки един от тях: “Урду, Арабски, Свахили, Яиджа – предпочитам тези езици като си приказвам с хората по улицата. ”

Като доста други, които влизат в съда, Ройс Буда е израснал в предградие.

Черните общности са били принудени да живеят в такива региони по време на апартейда.

“От тези райони хората приказват Сотхо. В този регион езиците са всевъзможни, хората там приказват Зулу, Сотхо и Ндебеле. Аз израснах във втория район. ”

В съда законът споделя, че всеки има правото да дава показания на майчиния си език .

Работата е същинско предизвикателство: Ройс Буда превежда, изяснява и посредничи сред другите светове.

“Повечето клиенти се доверяват, че преводачът ще им каже истината. Адвокатът може да ми е споделил какво да кажа на клиента. Но клиентът постоянно ще ми каже и попита: Ти си мой брат. Кажи ми какво мислиш? ”

Също както в тази ситуация с Баба Млангени и неговият юрист.

След злополука, в която той е бил пътник, той към този момент не е кадърен да работи и подава иск за обезщетение от неговия осигурител на родния си език Зулу.

“Сега, братко, в случай че застрахователят ти заплати, тъй като ти към този момент не можеш да работиш след случая, би трябвало да кажеш тъкмо какъв брой си получил. Парите принадлежат на общността, защото ние като общество, плащаме налози. ”

Да живееш сред два свята – ежедневната мотивация на Ройс Буда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР