Уранът е тежък, силно токсичен, радиоактивен метал с блясък. Означава

...
Уранът е тежък, силно токсичен, радиоактивен метал с блясък. Означава
Коментари Харесай

В Колумбийския университет е разделен атомът на урана

Уранът е тежък, мощно отровен, радиоактивен метал с искра. Означава се с U и е 92-ят детайл в периодическата система, принадлежащ на групата на актинидите. Има компактност 19,1 g/cm3, топи се при 1132,2 °C и кипи при 4131 °C. Уранът се среща в дребни количества в природата и живите организми (включително и хората). Ядрото на неговият изотоп уран-235 (235 92U) е „ четно-нечетен “, което го характеризира като неустойчив, дели се непринудено. Концентрацията на 235
92U в естественият уран е 0,711 %, централизация прекомерно незадоволителна за произвеждане на нуклеарно гориво (с изключение на нуклеарното гориво за някои реактори които употребяват естествен уран като гориво). Повишаване на концентрацията на 235 92U се прави в така наречен „ радиохимични фабрики “ в „ разграничителни каскади “. Работата на „ разграничителните каскади “ е учредена на физическите свойства на изотопа (изотопите на даден химичен детайл имат едни и същи химически свойства), а точно тежестта (респ. атомната маса). Продуктите, които излизат от разграничителната каскада са „ обогатен “ уран и „ обеднен “ уран. Концентрацията на 235
92U в „ обогатения “ е по-висока от тази на естествения, а в „ обеднения “ е под тази на естествения. Чрез просто уравнение може да се дефинира количеството на материала (0,741 % 235 92U) на входа и броя на стъпалата на каскадата, нужни за приемане на несъмнено количество материал на изхода от каскадата с авансово заложена централизация на 235 92U.
Обикновено уранът се среща с 4 и 6 валентност. Среща се в кисела и алкална среда. При първата следим 1-ви вид залежи, а при 2-рия – надлежно втори вид. В България има и от двата вида залежи, само че доминират киселите. Окислението на урана посредством ферийоните се прави с доста висока скорост. Разтворимата фаза на урана се назовава уранил сулфат. Уранът поддържа хемолитотрофен метаболизъм. Той служи като източник на сила от химичен генезис. В кисела среда се разтваря посредством индиректен и директен механизъм. Пречистването на водите от този химичен детайл става посредством сорбцията му от органични и неорганични сорбенти. Биологичното разтваряне на урана е от огромно значение, то не се употребява за рандеман на U, а за филтриране на води и почви.
Най-големите прозиводители на уран в света са Казахстан (41 % от международното производство), Канада, Австралия, Нигер, Намибия и Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР