Уран в питейната вода на София не се наблюдава. Това

...
Уран в питейната вода на София не се наблюдава. Това
Коментари Харесай

ЛИК: Няма уран, тежки метали и радиация във водата на София

Уран в питейната вода на София не се следи . Това сподели пред медии в Пречиствателна станция за питейни води „ Бистрица " старши управител в Лабораторно-изпитвателния комплекс (ЛИК) Весела Стефанова.
„ Лабораторията има инструментална инсталация. Използваме и класическа инсталация, разнообразни нагревателни уреди, автомобилни и лабораторни хладилници. В лабораторията работят общо 36 чиновници. Имаме 4 зони на водоснабдяване. На месец взимаме 700 проби и организираме към 12 000 разбора единствено за надзор на качеството на водите за питейно-битови цели. Минимално се изискват 1300 проби, само че ние взимаме сред 1700 и 2000, с цел да бъдем сигурни в качеството на питейната вода “, изясни Стефанова.
Тя посочи, че имат създадена процедура за осъществяване на коригиращи дейности. „ Годишно се организират над 18 000 полеви измервания . Използваме най-различни съдове, транспортираме пробите със профилирани коли, снабдени с автомобилни хладилници. Уран в питейната вода не се следи. За да покрием изцяло мониторинга на питейната вода, анализите които не вършим, ги разпореждаме на външна акредитирана лаборатория “, добави тя.
„ Един резултат, едно число – зад него стои доста труд, работа и доказателство, че то е точното. Методите ни са тествани, прилагаме най-новите такива. Провеждаме непрестанен изчерпателен надзор на качеството. Нашите резултати са прецизни и достоверни “, акцентира Стефанова и посочи, че „ Софийска вода “ е почнала да работи по тематиката за оценка и ръководство на риска. „ Оценяваме риска на доста равнища “, уточни тя, представена от Фокус.
Стефанова изясни за какво да пием вода от чешмата, като уточни, че водата е мека и не оставя съвсем никакви останки от минерални наслагвания по електроуреди.
„ Не е наложителна използването на соли. Магнезият е доста значим детайл за битката със напрежението. Калций и магнезий се съдържат в точна композиция във водата, която тече от чешмата ни “, изясни тя. По думите ѝ хлоридите са 20 пъти под нормата .
„ Няма заплаха дребните деца да пият вода от чешмата. Не се откриват уран, тежки метали и радиоактивни субстанции. Водата е обеззаразена. Когато забележим, че водата е бяла, не значи, че е хлорирана, а че има мехурчета, които след секунди изхвърчат. Питейната вода в София има ниско солево наличие “, сподели още Весела Стефанова и добави, че в границите на 15 дни могат да отговорят на клиент дали вода на несъмнено място е годна за пиянство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР