Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия

...
Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия
Коментари Харесай

Сър Уилям Хершел открива планетата Уран

Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия по мярка планетарен радиус и четвърта по величина планетарна маса в Слънчевата система.
Въпреки че е забележима с невъоръжено око, сходно на петте типичен планети, Уран не е следена от античните астрономи поради мъжделивостта към планетата. Сър Уилям Хершел оповестява откритието на планетата на 13 март 1781 година, с което уголемява границите на познатата Слънчева система за пръв път в модерната история. Това е първата открита планета благодарение на телескоп.
Уран и Нептун имат сходна конструкция и химичен състав, които се разграничават от тези при огромните газови колоси Сатурн и Юпитер. Поради тази причина учените постоянно ги слагат в друг клас, наименуван „ ледени колоси “. Атмосферата на Уран е сходна на Юпитер и Сатурн в нейния примитивен състав – главно водород и хелий, само че съдържа повече вода, амоняк и метан както и следи от други въглеводороди. Това е най-студената планетарна атмосфера в Слънчевата система, с минимална температура от 49 К (-224 °С) и има комплицирана слоеста облачна конструкция, съдържаща главно вода в най-ниските облаци и метан в най-горния пласт облаци.[2] Вътрешността на Уран е формирана основно от лед и канара. 
Подобно на другите великански планети, Уран има пръстенна система, магнитосфера и многочислени луни. Системата има неповторима настройка, тъй като нейната ос на въртене е наклонена встрани, съвсем в равнината на неговата слънчева орбита. Следователно северният и южният му полюс лежат там, където множеството други планети имат своя екватор. През 1986 година изображенията от Voyager 2 демонстрират Уран като съвсем безлична планета във забележимата светлина, без облаците или бурите, свързани с другите великански планети. Наблюденията от Земята демонстрират сезонна смяна и нараснала метеорологична интензивност, когато Уран доближи равноденствието си през 2007 година Скоростите напразно могат да доближат 250 m/s (900 km/h).
Уран е единствената планета, чието име произлиза директно от фигура от древногръцката митология, от латинизираната версия на гръцкия господ на небето Уран (Αρανός). 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР