Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия

Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия ...

Сър Уилям Хершел открива планетата Уран.

Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия по размер планетарен радиус и четвърта по големина планетарна маса в Слънчевата система.
Въпреки че е видима с невъоръжено око, подобно на петте класически планети, Уран не е наблюдавана от древните астрономи заради мъжделивостта около планетата. Сър Уилям Хершел оповестява откритието на планетата на 13 март 1781 година, с което разширява границите на познатата Слънчева система за пръв път в модерната история. Това е първата открита планета с помощта на телескоп.
Уран и Нептун имат сходна структура и химичен състав, които се различават от тези при големите газови гиганти Сатурн и Юпитер. Поради тази причина учените често ги поставят в различен клас, наречен „ледени гиганти“. Атмосферата на Уран е подобна на Юпитер и Сатурн в нейния първичен състав – основно водород и хелий, но съдържа повече вода, амоняк и метан както и следи от други въглеводороди. Това е най-студената планетарна атмосфера в Слънчевата система, с минимална температура от 49 К (-224 °С) и има сложна слоеста облачна структура, съдържаща основно вода в най-ниските облаци и метан в най-горния слой облаци.[2] Вътрешността на Уран е съставена главно от лед и скала. 
Подобно на другите гигантски планети, Уран има пръстенна система, магнитосфера и многобройни луни. Системата има уникална конфигурация, защото нейната ос на въртене е наклонена настрани, почти в равнината на неговата слънчева орбита. Следователно северният и южният му полюс лежат там, където повечето други планети имат своя екватор. През 1986 г. изображенията от Voyager 2 показват Уран като почти безлична планета във видимата светлина, без облаците или бурите, свързани с другите гигантски планети. Наблюденията от Земята показват сезонна промяна и повишена метеорологична активност, когато Уран достигна равноденствието си през 2007 г. Скоростите на вятъра могат да достигнат 250 m/s (900 km/h).
Уран е единствената планета, чието име произлиза пряко от фигура от древногръцката митология, от латинизираната версия на гръцкия бог на небето Уран (Αρανός). 

Източник: actualno.com