Уран е небесната черна овца от нашето малко космическо семейство.

...
Уран е небесната черна овца от нашето малко космическо семейство.
Коментари Харесай

Как древната система от пръстени е направила Уран доста по-различен

Уран е небесната черна овца от нашето малко галактическо семейство. Повечето от планетите на Слънчевата система се въртят назад на часовниковата стрелка, когато се гледат от горната страна и имат отвесни полюси, които са подравнени със слънчевите. Не и Уран. Полюсите на планетата са наклонени на 98 градуса и тя се върти по посока на часовниковата стрелка.

Астрономите от дълго време се чудят за какво странната ориентировка на седмата планета не съответствува с тази на нейните планетни съседи. Една преобладаваща доктрина счита, че великански обект, който е два пъти по-голям от Земята, се е сблъскал с планетата, като я е „ съборил “ от отвесната й ос. Проблемът с тази доктрина е, че влияние от тази големина би изпарило леда върху луните на Уран, оставяйки орбита, цялостна със скални люспи, за които няма доказателства. Освен това Уран и Нептун имат сходни интервали на въртене, което значи, че те са се образували почти едновременно.

Но астрономите Зив Рогошински и Дъглас Хамилтън от университета в Мериленд излязоха с друга догадка. По принцип, когато орбиталната прецесия на планетата или изместването на орбитата й към Слънцето, съответствува с нейната ротационна прецесия или разклащането на планетата при въртене, тя стартира да се накланя.

Те допускат, че в миналото Уран е имал по-голяма и по-здрава система от пръстени, което би довело до още повече съмнения при въртенето на планетата. Всъщност Уран и до през днешния ден има пръстени, само че те са необикновено тънки в съпоставяне със светещите пръстени на Сатурн. Докато планетата натрупва от ден на ден и повече материал от тези пръстени, тя пораства и се уголемява до момента в който в последна сметка се прекатурва, допускат астрономите.

Но при тази доктрина има доста неразбираеми неща. Когато Рогозински и Хамилтън основават модел, употребявайки тази доктрина, той разкрива, че Уран, би бил накривен единствено на 70 градуса при подобен удар. Какво би могло да му даде спомагателния подтик с цел да доближи до надолнище от 98 градуса?

„ Следващ конфликт с обект с маса към половината от масата на Земята може да наклони Уран от 70 до 98 градуса “, пишат създателите в публикация, оповестена в The Astrophysical Journal.

Засега това е просто доктрина. Все още има доста неща, които не знаем за Уран. Има единствено един метод да ги научим … Да отидем там.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР