Ураганът Мария, второто голямо природно бедствие на Карибите този месец,

...
Ураганът Мария, второто голямо природно бедствие на Карибите този месец,
Коментари Харесай

Ураганът "Мария" връхлита Сейнт Кроа и Пуерто Рико

Ураганът " Мария ", второто огромно естествено злополучие на Карибите този месец, вършее през остров Сейнт Кроа, който е част от Американските Вирджински острови и се насочва към Пуерто Рико с пагубни пориви напразно, оповестява Ройтерс.

До момента ураганът е лишил живота на минимум един човек в Гваделупа. Природното злополучие нанесе съществени провали на дребната островна страна Доминика.

Ураганът породи няколко дни, откакто " Ирма ", един от най-силните урагани в Атлантическия океан, унищожи няколко карибски острова и лиши живота на повече от 80 души на Карибите и в Съединени американски щати.

Националният център за наблюдаване на ураганите на Съединени американски щати заяви, че " Мария ", който е най-високата пета категория по скалата Сафир-Симпсън, е с оптимални пориви напразно от над 270 километра в час.

Впоследствие стана ясно, че е измършавял до четвърта категория с пориви напразно под 250 километра в час.

Намира се на към 32 километра югозападно от Сейнт Кроа към тази заран, като поривите напразно на острова доближават 145 километра в час, разясняват от центъра.

Прогнозира се това да е най-мощният вихър, удрял Сейнт Кроа след " Хюго " през 1989 година, който беше четвърта степен. На острова живеят 103 000 души.

Много от жителите на Американските Вирджински острови са се преместили в укрития.

Очаква се през днешния ден по-късно ураганът да премине през Пуерто Рико и да се насочи към североизточното крайбрежие на Доминиканската република в сряда вечерта и четвъртък.

Не се знае дали естественото злополучие ще се насочи към континенталната част на Съединени американски щати.

" Мария " се чака да бъде най-силният вихър, връхлитал Пуерто Рико за близо 90 години.

Очакват се проливни дъждове и наводнения. Около 150 полета са анулирани на главното интернационално летище в Пуерто Рико.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР