Ураганът Лесли, който удари централната и северната част на Португалия,

...
Ураганът Лесли, който удари централната и северната част на Португалия,
Коментари Харесай

Лесли удари най-силно около столицата на Португалия

Ураганът Лесли, който удари централната и северната част на Португалия, остави близо 300 000 семейства без ток, оповестява Би Би Си. Буреносните пориви напразно на моменти доближиха до близо 180 километра в час. Според Гражданска отбрана 27 души са получили леки пострадвания. Проливните дъждове са провокирали наводнения, а вятърът е изкоренил стотици дървета. Заради неприятното време са били анулирани и полети.
Най-тежко наранени от бурята региони са към столицата Лисабон – Коимбра и Лейрия. Авейро, Висеу и Порто на север също са понесли вреди. Около хиляда дървета са изкоренени, а централната автомагистрала А1 остава краткотрайно затворена. Службите за незабавна помощ са се отзовали на 1900 сигнала за помощ, макар че командирът от Гражданска отбрана Луис Бело Коста бе безапелационен, че „ Най-голямата заплаха е преминала”.
Стотици хора останаха блокирани след концерт в центъра по изкуствата във Фугуейра да Фоз, поради буреносните ветрове. Очевидец описа пред локална телевизия: „ Не съм виждал сходно нещо досега. Градът изглеждаше като че ли е претърпял война – имаше смачкани от дърветата коли. Хората бяха доста разтревожени.”
Вятърът отнесе покрив на стадион – хазаин на европейския край по хокей на ролери за дами, което отсрочи събитието, цитира БГНЕС.
Изключително рядко събитие е вихър от Атлантическия океан да доближи до Иберийския полуостров, като досега историята помни едвам пет сходни случая. Ураганът Лесли се заформи на 23 септември, само че бе намален до тропическа стихия преди да удари сушата. Въпреки това стихията резервира силата на ветровете си, присъщи за вихър най-малко от първа категория.
Стихията, което е една от най-мощните, които в миналото са достигали страната, се насочи към северните елементи на Испания. Метеорологичната работа на Мадрид съобщи, че Лесли се придвижва в посока североизток, като край град Замора ветровете й доближават съвсем 100 километра в час.
Издаден е червен код за заплаха от неприятно време в региона на Астурия, Кастилия и Леон и Кантабрия. В четири департамента във Франция също е оповестена паника за стихии и наводнения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР