Ураганът Ирма удари вчера северното крайбрежие на Куба и са

...
Ураганът Ирма удари вчера северното крайбрежие на Куба и са
Коментари Харесай

Флорида чака Апокалипсис, Ирма удари Куба и продължи към САЩ

Ураганът Ирма удари през вчерашния ден северното крайбрежие на Куба и са насочи към US щата Флорида, където бе подредена евакуацията на 5,6 млн. души – една от най-големите в историята на Съединени американски щати. Преди това стихията погуби 22-ма души в Карибите, като остави след себе си разрушения за милиарди евро.

Ирма връхлетя през вчерашния ден сутринта Острова на свободата като вихър от 5-а категория, само че леко отслабна, до момента в който вилнееше по северното крайбрежие, където поваляше електрически стълбове, извиваше палми и засилваше големи талази към брега. Максималната скорост на ветровете на урагана понижа до 215 км/ч. към 15 ч в събота, което съответстваше на буря от 4-та категория. Но Националния център за ураганите на Съединени американски щати предизвести, че Ирма ще набере мощ след Куба и се чака да остане мощен вихър, когато през днешния ден удари Флорида.

 03-100

Агенцията за изключителни обстановки на Съединени американски щати предизвести да се чакат огромни вреди. Очаква се без ток да останат към 9 млн. поданици на четвъртия по население щат на Съединени американски щати.
Разрухата след Ирма по северното крайбрежие на Куба е сходна на оставената по други карибски острови. Държавните медии оповестиха, че за първи път след 1932 година око на вихър от 5-а категория (над 250 км/ч) връхлита острова. По брега на провинция Сиего де Авила вълните бяха 7-метрови, а наводнения се чакаха на запад, чак до столицата Хавана. В очакване на стихията управляващите в Куба изтеглиха над 50 000 непознати туристи.

Във Флорида бе подредена невиждана евакуация на 5,6 млн. души – над 25% от популацията на щата, както и на други 540 000 в Джорджия. Властите отвориха стотици убежища за хора, които не могат да изоставен, а хотели, чак до Атланта, се изпълниха с евакуирани.

“Времето ни изтича, в случай че сте в зоната за евакуация, незабавно напуснете. Това ще е най-катастрофалната стихия, която щатът в миналото е виждал ”, прикани губернаторът Рик Скот.

Президентът Доналд Тръмп прикани във видеообръщение хората да извършват рекомендациите управляващите, като акцентира, че Ирма е “буря с исторически унищожителен капацитет ”.

Около 9 млн. души във Флорида може да останат без ток, някои в продължение на седмици, предизвести енергийната компания “Флорида пауър енд лайт ”, която ще затвори две атомни електроцентрали. Насред евакуацията съвсем една трета от бензиностанциите в градските региони на щата останаха без гориво, дефицит има в Джорджия, Северна и Южна Каролина.

Щетите от Ирма единствено на островите Сен Мартен и Сен Бартелеми се правят оценка на 1,2 милиарда евро, заяви френската Централна каса за презастраховане. На двата острова са починали минимум 10 души.

Кризисен щаб в посолството ни
US самолетоносач в подготвеност да оказва помощ


Американските военноморски сили оповестиха през вчерашния ден, че придвижват самолетоносача си “Ейбрахъм Линкълн ” в позиция да окаже филантропична помощ, в случай че е нужно на потърпевшите от урагана Ирма, съобщи Ройтерс. Заедно със самолетоносача заповед за напредване са получили и щурмовият транспортен съд амфибия “Айво Джима ” и огромният десантен транспортен съд “Ню Йорк ”. Към тях може да се причисли и миноносец.
Заради наближаващия щата Флорида вихър Ирма вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и дипломат Тихомир Стойчев разпоредиха основаването на спешен щаб към българското посолство във Вашингтон. Щабът предложи на българските жители в Съединени американски щати непрестанно да се осведомят за обстановката и прецизно да извършват напътствията на локалните управляващи. При изключителна обстановка те могат на звънят на денонощния дежурен телефон: 202-387-5770.

Бурята Катя пощади страната
Мексико дири оживели от труса, 61 станаха починалите

Най-много са разрушенията в Хучитан, щата Оаксака, където една трета от жилищата са разрушени или негодни за живеене.
Спасителни екипи в Мексико се надпреварваха с времето през вчерашния ден, търсейки оживели в руините на стотици здания, срутени или развалени след земетресението с магнитуд 8,1 по Рихтер, което разтресе южното тихоокеанско крайбрежие на страната в четвъртък минути преди среднощ, съобщи Би Би Си. Най-малко 61 души са починали, а ранените са над 200 заяви президентът Енрике Пеня Нието, обявявайки ден на народен печал.
Най-тежко обиден е град Хучитан в щата Оаксака, където са починали 36 души и една трета от жилищата са срутени или развалени дотам, че са негодни за живеене. В щата Чиапас 428 жилища са разрушени и върху 1700 са нанесени вреди. Нието заяви, че в щата Оаксака починалите са минимум 45, в Чиапас – 12, и 4 в Табаско, където също има опустошения. В столицата Мексико сити няма огромни провали, като само се срути част от мост на строяща се автомагистрала към планувано ново интернационално летище.
Мексико обаче бе пощадено от друго злополучие – урагана Катя. Той удари източното крайбрежие откъм Мексиканския залив с ветрове със скорост 120 км/ч, само че навлизайки в сушата бързо отслабна до тропическа стихия, като ветровете отслабнаха до 72 км/ч. Катя обаче остана към планините Сиера Мадре, като се чакаха превалявания от близо 40 литра на квадратен метър и наводнения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР