Ураганът Дориан“ е причинил “големи щети на Бахамските острови, заяви

...
Ураганът Дориан“ е причинил “големи щети на Бахамските острови, заяви
Коментари Харесай

“Дориан” засегна 13 000 домове и отмени 1 000 полета

Ураганът „ Дориан “ е предизвикал “големи вреди ” на Бахамските острови, съобщи Червеният кръст, предупреждавайки, че 13 000 къщи може да са съществено развалени или разрушени.

“Все още нямаме цялостна картина на случилото се ”, споделя в изказване Суне Булоу, началник на Международната федерация за незабавни интервенции на сдруженията на Червения кръст (IFRC) и Червения полумесец в Женева.

„ Но е ясно, че ураганът „ Дориан “ е имал пагубно деяние “, сподели той и добави, че „ се предвуждат огромни потребности от заслон, наред с нуждата от краткосрочна икономическа поддръжка, както и от чиста вода и здравна помощ “.

Ураганът „ Дориан “ нападна Бахамите със яростен вятър и дъжд в неделя. Чудовищната стихия от категория 5 унищожи градове и домове, до момента в който се движеше към американския бряг, където стотици хиляди бяха евакуирани.

Нямаше непосредствена информация за потърпевши на ниско разположените острови.

IFRC обаче съобщи, че до 13 000 къщи може да са мощно наранени.

Организацията също предизвести, че се счита, че необятното наводняване на остров Абако е замърсило кладенци със солена вода.

IFRC съобщи, че е отделила 250 000 швейцарски франка (252 000 $, 230 000 евро) от своя Фонд за незабавна помощ при бедствия като отговор на рецесията и за даване на помощ за към 500 фамилии, нуждаещи се от незабавни убежища.

С устойчиви ветрове със скорост от 295 километра в час, „ Дориан “ доближи сушата на Абакосовите острови, в северозападната част на Бахамите, като най-силната стихия, която в миналото е удряла карибската верига.

След дни на нервна неустановеност към пътя на бурята, югоизточните американски щати Флорида, Джорджия и Южна Каролина подредиха най-сетне жителите на крайбрежието да се изтеглят в всеобщо изселване, което засегна стотици хиляди.

Американският Червен кръст пресметна, че към 19 милиона души живеят в региони, които биха могли да бъдат наранени от бурята, като към 50 000 души във Флорида, Джорджия и Южна Каролина евентуално ще се нуждаят от незабавен заслон, според от провалите.

IFRC съобщи, че стотици доброволци от Червения кръст, транспортни средства за незабавни случаи и повече от 30 камиона с товари за помощ са мобилизирани, с цел да оказват помощ на хората, живеещи по пътя на урагана.

Най-малко 1 054 полета бяха анулирани в Съединените щати заради приближаването на урагана „ Дориан “, съгласно FlightAware, който наблюдава пътя на полета на цивилен самолети.

Според уеб страницата множеството полети са анулирани във Флорида. Отбелязва се, че повече от половината отпътувания и пристигания са анулирани на летищата във Форт Лодърдейл, Орландо и Палм Бийч.

В петък „ Дориан “ доближи до рядката пета, най-висока категория. Очаква се той да стане най-мощният вихър от десетилетия. Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина вкараха изключително състояние, а в Джорджия и Южна Каролина беше оповестена евакуация, която ще засегне общо 1,4 милиона души.

„ Дориан “ е четвъртият вихър през този сезон. От трите предходни единствено „ Бари “ е взел една жертва. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР