Управляващото мнозинство в парламента - ГЕРБ и Обединени патриоти, се

...
Управляващото мнозинство в парламента - ГЕРБ и Обединени патриоти, се
Коментари Харесай

Разкол в управляващите! Патриотите бойкотираха ГЕРБ за КФН

Управляващото болшинство в Народното събрание - ГЕРБ и Обединени патриоти, се разцепи по въпроса с номинираните претенденти за зам.-председатели на Комисията за финансов контрол (КФН). По тази причине кандидатурите на Румен Соколов и Йордан Чомпалов не бяха утвърдени през днешния ден от Народното събрание.

Въпреки че двамата събраха поддръжката на ГЕРБ, депутатите от Обединени патриоти гласоподаваха с " въздържал се ", а опозицията беше срещу и по този начин гласовете не бяха задоволителни за избор на заместници в КФН, съобщи Дарик.

Процедурните правила за избор бяха признати от депутатите на 26 юни. Румен Соколов беше претендент за зам.-председател на ръководството " Надзор на капиталовата активност ", а Йордан Чомпалов за " Осигурителен контрол ".

Двамата бяха изслушани в Комисията по бюджет и финанси на 25 юли. Кандидатурите им бяха показани на депутатите от ръководителя на КФН Карина Караиванова.

" Двамата претенденти са експерти с безукорна известност. Ще допринесат за работата на комисията и повишението на нейния капацитет ", съобщи тя.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия сподели, че Йордан Чомпалов няма управнически опит, а Румен Соколов нямал професионален опит и обучение в сферата, за която се кандидатира. Затова Българска социалистическа партия няма да поддържа двете кандидатури, отсече социалистът.

Лидерът на Българска социалистическа партия и ръководител на левицата в Народното събрание Корнелия Нинова не пропусна случая да разяснява от трибуната различията в ръководещата коалиция.

" Борисов да вземе да си изиска избор на доверие от съдружните сътрудници, откакто през днешния ден го неодобряваха с Комисията за финансов контрол ", съобщи тя.

В декларация на парламентарната група на левицата Нинова регистрира и свършеното през изтичащия политически сезон.

" Вот на съмнение към момента не сме обсъждали нито в политическите органи на Българска социалистическа партия, нито в парламентарната група. Не сме обсъждали този въпрос. Можем да го слагаме в бъдеще, само че към днешна дата нямаме такова решение ", изясни шефката на столетницата.

Тя обаче не пропусна да подчертае дебело " първото съществено пропукване " сред парламентарните сътрудници.

" Като че ли през днешния ден се прояви първото съществено пропукване сред съдружните сътрудници ГЕРБ и Обединени патриоти. Сериозен удар сред съдружните им връзки, имайки поради отхвърлянето на предложенията на ГЕРБ за избор на зам.-председатели на КФН. Когато направиха държавното управление те обрисуваха общата си политика, само че споделиха, че по разнообразни политики ще останат на разнообразни отзиви, да вземем за пример новите изборни правила. Днешният случай не е от този, в който те са заявявали, че ще останат на разнообразни отзиви. Днес ръководещото болшинство се разцепи - може би за пръв път съществено по сериозна тематика. Досега са имали разлики, само че през днешния ден беше съществено ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

" Днес съдружен сътрудник в държавното управление неодобрява предлагането на болшинството. Това е сериозна симптоматика за напрежение в държавното управление. Като прибавим и вътрешнопартийните разправии в ГЕРБ във връзка с НДК, борбата на лобитата, взаимните обвинявания, " Суджук гейт " и така нататък, явно, че освен в ръководещото болшинство, само че и във водещата партия има вътрешнопартийни проблеми, които водят до неустойчивост. Така че може би да го кажа шеговито: Г-н Борисов да вземе да си изиска избор на доверие от съдружните сътрудници ", заключи Нинова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР