Управляващото мнозинство предлага законови промени, регламентиращи възможност за въвеждане на

...
Управляващото мнозинство предлага законови промени, регламентиращи възможност за въвеждане на
Коментари Харесай

След края на извънредната епидемична обстановка: Какво следва

Управляващото болшинство предлага законови промени, регламентиращи опция за въвеждане на ограничения след края на изключителната епидемиологична конюнктура.
Законопроектът за промени в Закона за здравето, импортиран от депутати от " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ", е оповестен на интернет страницата на Народното събрание. 

Извънредната епидемиологична конюнктура изтича на 31 март т.г., предлагането е измененията да влязат в действие от 1 април. Измененията плануват, след края на изключителната конюнктура, министърът на опазването на здравето - по предложение на основния държавен здравен контрольор - със заповед да може да вкарва противоепидемични ограничения за попречване на епидемиологичното разпространяване на заразни заболявания и надзор на риска, се показва в плана.

Мерките ще могат да са за цялата страна или за обособена област за избран интервал от време. Предлага се такава опция да имат и шефовете на районните здравни инспекции (РЗИ).

Мерките, които ще могат да се вкарват, след анулацията на изключителното епидемиологично състояние са от общ темперамент като съблюдаване на отдалеченост, стерилизация, носене на защитни маски на избрани публични места, имунизационни акции откриване на пунктове за имунизация и други

При нужда ще могат да се вкарват здравни условия за идващите в страната лица като документи за имунизация, да вземем за пример, е записано в законопроекта. В него категорично се показва, че не може да се постанова възбрана за влизане в страната и ограничение на предвиждането на територията й. Както и краткотрайно затваряне на обекти от публично значение и/или други обекти и услуги, предоставени на жителите.

Чрез промени в Закона за НЗОК се планува три месеца след края на изключителната конюнктура, Министерството на здравеопазването да продължи със дотациите за лечебните заведения за поддържане на тяхната подготвеност за оказване на здравна помощ на пациенти с потвърдена коронавирусна зараза.

Предвид информацията, че изключителната конюнктура няма да бъде продължена, предлагаме да се запазят благоприятни условия за реакция на Министерство на здравеопазването в едни по-нормални времена, когато няма изключителна епидемиологична конюнктура, изясни пред публицисти в Народното събрание ръководителят на здравната комисия Антон Тонев ( " Продължаваме Промяната " ), който е един от вносителите на плана.

Смятаме, добави той, че с насъбраната информация за протичане на болестта, последните разновидности на вируса, имаме много по-голяма сигурност, че няма да се стигне до блокиране още веднъж на страната. Друга цел на законопроекта е да се резервира заплащането на медиците, които се борят към момента с това заболяване , означи Тонев. Затова сътворяваме опция спомагателното финансиране да продължи, уточни ръководителят на здравната комисия. Дава се опция да се запазят някои от противоепидемичните ограничения като носене на маски в закрити пространства, да вземем за пример. Дава се опция да се запазят и някои от финансовите помощи за бизнеса в размерите, в които са били до момента, сподели още Антон Тонев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР