Управляващото мнозинство официално поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев,

...
Управляващото мнозинство официално поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев,
Коментари Харесай

Протести, скандали, спецоперации: Прокуратурата при Гешев


Управляващото болшинство публично изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев, като Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България дадоха ясно да се разбере, че в случай че Обвинител №1 не се отдръпна самичък, това ще се случи със законови промени. Макар и зрелищен, това е единствено един епизод от комплицираните връзки сред държавното обвиняване и властта - сюжет, който се развива през цялата ни най-нова история, без значение кой е министър председател и кой – административен началник на прокуратурата.

По-долу припомняме някои от значимите дати към работата на Иван Гешев за основен прокурор.

22 юли 2019 година Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев е номиниран за основен прокурор на 22 юли 2019 година Това става с невижданите 11 гласа на членовете на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Номинацията му провокира два митинга пред постройката на държавното управление на Темида – срещу и за кандидатурата на Гешев.

24 октомври 2019 година С 20 против 4 гласа и като единствен претендент Иван Гешев беше определен за основен прокурор. Трябваше обаче още едно гласоподаване във Висш съдебен съвет преди да седне на стола на обвините номер 1.

7 ноември 2019 година Президентът Румен Радев се възползва от пълномощието си и върна с декрет избора на Гешев. Мотивът – изборът е бил превдварително решен.

14 ноември 2019 година Висш съдебен съвет прегласува избирането на Гешев и той става основен прокурор.

20 декември 2019 година Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи организираха огромна интервенция по разнообразни линии против предприемача Васил Божков. Божков не беше арестуван, защото се оказа, че ден по-рано е отпътувал за Дубай. Той обаче получи задочно 18 обвинявания за разнообразни закононарушения, лотарийният му бизнес остана в предишното, а сбирката му от артефакти беше иззета.

9 януари 2020 година Едно от първите знакови каузи в мандата на Гешев беше това за водната рецесия в Перник.

Тогава измежду арестуваните се оказаха настоящ министър на околната среда и водите Нено Димов.

28 януари 2020 година Гешев внесе в Конституционния съд запитване –до къде се простира имунитета на президента от наказателно гонене. В същото време прокуратурата популяризира записи, в които се чуваше и гласа на президентът.

28 май 2020 година Друго дело, с което беляза мандата на Гешев до момента е това за вноса на италиански отпадък, поради което бяха задържани предприемачите Пламен и Ангел Бобокови. И в този проблем беше заплетен името на президенра Румен Радев, откакто държавното обвиняване популяризира като доказателства връзка сред Бобокови и президентския консултант Пламен Узунов.

9 юли 2020 година Узунов и още един от президентски съветници - Илия Милушев бяха арестувани при спецакция с присъединяване на Бюрото за отбрана, при която прокуратурата влезе в президентството. Акцията провокира митинг пред президентството, който продължи седмици, а по-късно съдът разгласи арестите на Узунов и Милушев за противозаконни.

Цялата 2021 година Конфликтът сред Гешев и Радев се трансферира и даже задълбочи през идната година при служебните кабинети, които президентът назначи. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи публично обявяваха, че нямат доверие една на друга като институции и не могат да работят дружно. Особено по битката с пазаруването на гласове. В средата на година Народното събрание закри Бюрото за отбрана на очевидците, което беше наричано преторианската армия на Гешев. Главният прокурор се появи на дебатите по този проблем и напомни, че той е единствено административен началник, не повдига обвинявания и не проверява. И че закриването на Бюрото работи единствено в интерес на мафията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР