Управляващото мнозинство не се е отказало от идеята да създаде

...
Управляващото мнозинство не се е отказало от идеята да създаде
Коментари Харесай

До дни управляващите ще кажат какво е фалшива новина

Управляващото болшинство не се е отказало от концепцията да сътвори орган на истината, които да споделя коя вест е подправена и коя - не. Това ще стане посредством промени в Закона за радиото и малкия екран, които към този момент са написани, само че още не са показани публично. " Новият закон е подготвен и е в комисията по културата и медиите. С този закон ще търсим пътища по какъв начин лъжливите вести да са изолирани. Чакаме малко да ни провиснал да влезнем да заседаваме. Мисля, че след седмица ще почнем ", заяви шефът на комисията Вежди Рашидов по Българска национална телевизия. Той добави, че след рестартът на парламентарните съвещания " ще създадем бързо едно публично разискване, тъй като измененията касаят добруването на медиите ".

През август м.г. Рашидов и правосъдният министър Данаил Кирилов към този момент един път разпространиха известие, че са се срещнали да обсъдят по какъв начин да унищожат подправените вести у нас и в Европа. Въпреки че Европейски Съюз в никакъв случай не е давал определение що е fake news и макар че в Европа се внимава с изявленията в тази посока, двамата оповестиха, че е належащо построяването на обединен европейски стандарт за битка с явлението, който да откри отражение и в националното законодателство. Докато Кирилов въпреки всичко призна, че дефиницията на явлението е проблем и за европейските политици, Рашидов небрежно заключи, че подправената вест е „ непроверената вест, която няма нищо общо с истината “. Днес той не даде повече информация кой и по какви критерии ще взема решение коя вест има нещо общо с истината и коя - не.    

Веднага след въвеждането на изключителното състояние законопроект против подправените вести внесе и Вътрешна македонска революционна организация. От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов желаеха Съвет за електронни медии да бъде длъжен да управлява онлайн пространството и да стопира достъпа до уеб сайтове, в случай че те разпространявали подправени вести. Информацията няма да е наложително да е обвързвана с короновируса, а може да е от всевъзможен темперамент, разясниха вносителите. Вместо дефиниция на понятието " подправени вести " Вътрешна македонска революционна организация се стопираха на структурата " дезинформация в интернет среда ". Според вносителите това значи " разпространяване посредством обществени мрежи, интернет уеб сайтове, или по различен метод в интернет средата посредством интернет страници, налични от територията на Република България на обява, която съдържа погрешна информация, засягаща физически или юридически лица ".  Формулировката " погрешна информация " наподобява много обща и дава необятни благоприятни условия за репресивно потребление. Въпреки това ВМРО предложи имуществена глоба от 500 до 2 000 лева за притежателя на домейна, в която е публикувана въпросната " погрешна информация ". Предвижда се в това число и затвор до 3 години за човек, който  " посредством слово, щемпел или други средства за всеобща информация или по различен метод подава или популяризира погрешна информация, погрешно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника ". Критерият една вест да бъде оповестена за подправена е под нея да няма име на създател и също по този начин на уеб страницата да липсва лице за контакт, което да се се занимава със спазването на новите европейски правила за отбрана на персоналните данни (GDPR).

Законопроектът на Вътрешна македонска революционна организация бе подложен на критика от журналистически и други организации. От Българската стопанска камара изпратиха писмо до Рашидов, в което се споделя, че препоръчаната формулировка на понятието „ дезинформация в интернет среда “ е в противоречие с водещия в Европейски Съюз документ по отношение на битката с дезинформацията. " Широката формулировка на понятието може да докара до цензуриране на отзиви на потребителите на интернет уеб сайтове, което от своя страна да рефлектира върху медиите, само че и да докара до боязън у българските жители да показват мнението си ", написа още в писмото.

 

По-дълги мандати за шефовете на Българска национална телевизия и БНР

ГЕРБ още веднъж ще внесат предложение мандатите на генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР ще бъдат удължени от 3 година, колкото са сега, на 5 година " Мое предложение е и сътрудниците го поеха доста добре мандадът да стане най-малко 5 година Имаме ние, българите, един нрав: 3 година са пай интервал за промени, да се преустрои една такава институция. Докато пристигна един общоприет шеф, до момента в който почне нещо да размества, внезапно 3 година минават. Идва идващият, който мисли, че светът почва от него ", разяснява Рашидов. В началото на 2019 година  ГЕРБ и Движение за права и свободи към този момент един път предложиха сходно предложение за 5-годишни мандати на шефовете на Българска национална телевизия и БНР, само че през март м.г. то бе краткотрайно оттеглено. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР