УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО - 2018Вестник "БАНКЕРЪ" представя всяко тримесечие - от

...
УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО - 2018Вестник "БАНКЕРЪ" представя всяко тримесечие - от
Коментари Харесай

Фондовете улавят емоцията на капиталовия пазар

УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО - 2018

Вестник "БАНКЕРЪ " показва всяко тримесечие - от 2006 година насам, две свои неповторими ранглисти: за най-добре представящите се "Управляващо сдружение " и сдружение "Инвестиционен медиатор ". Годишният цикъл приключва с самопризнание за най-успешните мениджъри. "Елана фонд мениджмънт " оглави подреждането като най-хубаво ръководещо сдружение у нас за 2017 година.

В този брой представяме следващата годишна ранглиста за активността на ръководещите сдружения през 2018 година. Данните, които са употребявани при подреждането на обособените компании, са предоставени от самите тях, от Българската асоциация на ръководещите сдружения или са резултат от лични калкулации на създателя. Класацията обгръща интервала от 1 октомври 2017 до 30 септември 2018 година.

Пазарът за ръководство на активи продължава да пораства. Около 9.98% е растежът на паричните средства, които ръководят българските капиталови фондове в края на септември. Така за девето следващо тримесечие чистата стойност на активите на фондмениджърите в портфейлите им надскача сумата от 1 милиарда лв.. При падащите банкови лихви това е добра вест за взаимните фондове - съумяват да привлекат най-малко част от парите на недоволните вложители.

Раздвижване - като размер на активите, като брой клиенти или нови групови схеми, регистрират през миналите дванадесет месеца множеството от сдруженията от сектора. А това е и повода вложителите да се интересуват от тези благоприятни условия за инвестиции.

Прогнозите са продължаващото намаляване на лихвите по банковите депозити да се изяви като един от факторите за преливането на пари от влогове към фондовете. Наред с това въздействие върху търсенето на нови благоприятни условия за вложения от семействата и от компаниите оказват и положителните резултати на груповите схеми. То пък е подкрепено и от появяването на пазара на 15 нови договорни фонда, които също оферират опция за икономисване.

Точки по критериите, които използваме за класацията ни, получават 16 от ръководещите сдружения, които имат лиценз от Комисията за финансов контрол, а и показаха данни за активността си. Но единствено 13 от тези компании (съгласно правилата) участваха в разпределението на призовите места в крайното нареждане.

Три от тези компании - "Елана фонд мениджмънт ", "ОББ асет мениджмънт " и "Компас Инвест ", завоюваха място в Топ 10 и по петте индикатора, което, напълно естествено, ги сложи в първата половина на листата на най-хубавите за интервала сред юли и септември 2018-а. Това обаче не е нещо извънредно за тях, защото те са били измежду номинираните през всяко едно от тримесечията на предходната и през тази година.

Девет от номинираните сдружения от класацията през 2017 година резервират местата си и в тазгодишното нареждане. Едно от тях - "Астра асет мениджмънт ", отпадна и отстъпи мястото си на "Конкорд асет мениджмънт ". Промяна обаче има в челната тройка. "ОББ асет мениджмънт " с петте си номинации и със извоюваните 41 точки (от вероятните 50) заслужи признанието за

"Управляващо сдружение на 2018 година "

Компанията от банковата група ОББ направи впечатляващ скок от деветото място, което заемаше в класацията за предходната година и оглави подреждането. "Елана фонд мениджмънт " (също с пет номинации), само че с 32 точки, слезе едно ходило надолу.

"ДСК Управление на активи " (с едно първо място по обособените номинации) резервира мястото си на почетната стълбица, само че компанията в този момент е на трета позиция.

Банковите фондмениджъри потвърдиха мощното си показване в бранша за ръководство на активи през миналите дванадесет месеца, а три от тях резервираха местата си във финалния Топ 10. "ДСК Управление на активи ", "Райфайзен асет мениджмънт (България) " и "ОББ асет мениджмънт " още веднъж са сдруженията с най-големи активи, което пък е разумно, като се регистрира фактът, че те имат и доста договорни фондове, които ръководят. От друга страна, принадлежността към банкови групи им дава достъп до по-широка потребителска база, което разрешава преливане на парични средства от депозити в групови схеми, и назад - без те да изтичат отвън групата. И по този начин да се възползват от моментните "хитови " благоприятни условия за вложения.

В края на септември тази година българските групови схеми са управлявали общо 1.451 милиарда лева, а активите им са нарастнали със 130 млн. по отношение на резултата им преди година. Добрата вест за вложителите е, че съвсем всички компании са акумулирали повече средства в портфейлите си. По критерия

чиста стойност на обществено акумулираните активи

няма промени - най-големите и авторитетни ръководещи сдружения от 2017-а пазят позициите си в листата на номинираните. Три банкови фондмениджъри още веднъж са окупирали челните три места.

С 213.24 млн. лева "ДСК Управление на активи " изпревари съперниците си. В портфейла на "Райфайзен асет мениджмънт (България) " са акумулирани в допълнение над 30 млн. лева парични средства през този интервал. А с акумулираните 203.975 млн. лева сдружението си подсигури втората позиция. Най-усърдни са били специалистите от "ОББ асет мениджмънт ", които са добавили в портфейла на сдружението си към 32 млн. лева, и със 198.476 млн. лева то резервира мястото си на почетната стълбица.

"Елана асет мениджмънт " още веднъж е най-добре представилият се небанков фондмениджър, привлякъл към 2 млн. лева и който ръководи общо 99.629 млн. лв..

Повечето от вложителите постоянно търсят самостоятелен метод към тях и към парите им във връзка с риск, ликвидност, валута и така нататък Това пък кара фондмениджърите да се стремят да създават специфични схеми за инвестиции за някои от клиентите си, които търсят сходна услуга. А задачата на предлагания самостоятелен портфейл или доверително ръководство е да обезпечи по-висока облага, за разлика от общоприетите банкови или небанкови капиталови артикули.

Предвид на специфичните връзки с тези клиенти, ръководещите сдружения не са доста склонни да разкриват информация за тези свои планове. По тази причина е по-трудно да се съберат данни и да се направи правилно нареждане на компаниите по индикатора

чиста стойност на активите под доверително ръководство

както и по другия аршин, обвързван с него - междинна сума от такива активи на клиент. Първите три компании в таблицата ни остават измежду най-предпочитаните за този вид услуги, както бе и в предходните тримесечни ранглисти на вестник "БАНКЕРЪ ". Заедно с това те се възползват и от принадлежността си към огромни финансови групи.

"Ти Би Ай асет мениджмънт " остава водачът по този индикатор, а в портфейла му са акумулирани към 8 млн. лева и в края на септември ръководи активи за 226.212 млн. лв.. Фирмата е единствената, която съумя да прескочи границата от 200 млн. лв.. Доверителната скица за вложение на "Карол капитал мениджмънт " също е била измежду най-търсените през интервала, като привлечените в нея средства са нарастнали до 55.857 млн. лв.. В тройката на най- "богатите " в сегмента на доверителното ръководство се включва и "Елана фонд мениджмънт ". Дружеството е нараснало размера на привлечените средства, а неговите клиенти са му доверили 27. 475 млн. лв..

Липсата на задоволително информация не дава опция за цялостно изясняване на "картината " в тази ниша от ръководството на активи. Изчислението на

междинните активи на клиент под доверително ръководство

внесе дребни разбърквания по този индикатор през интервала. "Ти Би Ай асет мениджмънт " води безапелационно и в това нареждане, а междинният размер на парите на един клиент, които умножава, леко се усилва. След него са "ОББ асет мениджмънт " и "ПФБК асет мениджмънт ".

Управляващите сдружения не престават да търсят пътя към портфейла на клиентите си. Освен че са отворени към "търсенията " на вложителите, някои от тях се пробват да съберат интереса в бранша за ръководство на активи, като оферират и нови договорни фондове през последните дванадесет месеца. Това пък внесе някои промени по индикатора

брой на груповите капиталови схеми

В последна сметка номинираните в Топ 10 ускоряват въздействието си в бранша. Те ръководят към този момент 83 фонда от общо 129-те, проведени от 31 лицензирани фондмениджъри. "Експат асет мениджмънт " към този момент има в портфейла си 14 схеми. "ДСК Управление на активи " го следва с 12 схеми, а най-близо до тях е "ОББ асет мениджмънт " - с девет фонда. След преобразуването на три от своите групови схеми "Конкорд асет мениджмънт " към този момент има седем фонда, колкото са и в портфейла на "Елана фонд управител " и "Компас Инвест ".

Безспорно седемте банкови ръководещи сдружения са значим фактор в бранша, откакто управляват над една трета от проведените у нас взаимни фондове за вложение (39 броя).

Все още има вложители, които търсят нови благоприятни условия за облага. Тези разбърквания по индикатора

брой на самостоятелните клиенти

към този момент не въздействат по този начин значително върху активността и размера на акумулираните активи на ръководещите сдружения. Клиентите към този момент знаят какво могат да чакат от другите сдружения и бързат при всеки слух в бранша да изтеглят парите си. Доходността на договорните фондове се обезпечава от структурирането на разнообразни по риск портфейли, а стремежът е по този метод да отразят желанията за усъвършенстване на приходите, както и да привлекат нови клиенти. Колективните схеми към момента са по-встрани от интереса на българите, в случай че се гледат като опция за инвестиция при ниските лихви по депозитите. Така че капацитетът за растеж в бранша за ръководство на активи е тъкмо в умеенето за привличане на парите на семействата и компаниите, които в този момент се "пазят " в банките.

"ОББ асет мениджмънт " решително е отпред с привлечените 18 970 клиенти. "ДСК Управление на активи " е едно от сдруженията с най-сериозно разгръщане и предлага услугите си на 14 860 души. От услугите на "ПФБК асет мениджмънт " се употребяват 14 хиляди души в петте й фонда. "Райфайзен асет мениджмънт (България) " също отбелязва следващо нарастване на броя на клиентите си, които в края на септември към този момент са 12 974.

ПОБЕДИТЕЛЯТ

"ОББ асет мениджмънт " АД има лиценз за ръководещо сдружение от 2004 година. В портфейла му има девет групови капиталови схеми. Със своите активи за 198 млн. лева компанията е измежду трите най-големи ръководещи сдружения, привлекли по над 100 млн. лева от своите клиенти. То е водач в ръководството на взаимни фондове и самостоятелни портфейли от 2004 година.

От юни 2017 година фондмениджърът е част от "KBC Груп България ", в която влизат ОББ, ДЗИ, "ОББ Интерлийз ", "ОББ Факторинг ", "ОББ Застрахователен брокер ", "ОББ Метлайф ЖЗД ". Акционери във фонд мениджъра са Обединена българска банка, притежаваща 90.86% от капитала, и KBC BANK - Белгия, с дял от 9.14% от капитала.

През 2016-а оценката в класацията на в. "БАНКЕРЪ " за управител на най-хубаво ръководещо сдружение отиде при Катина Пейчева, която е изпълнителен шеф на "ОББ асет мениджмънт " АД от юли 2007 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР