Управляващият директор за Югоизточна Европа коментира участието на ФМИ на

...
Управляващият директор за Югоизточна Европа коментира участието на ФМИ на
Коментари Харесай

Христос Харпантидис, Филип Морис Интернешънъл: Очаква ни нов старт

Управляващият шеф за Югоизточна Европа разяснява присъединяване на ФМИ на Икономическия конгрес в Делфи, реакцията на компанията в интервала на рецесия и какво следва пред бизнеса след изолацията
Г-н Харпантидис, през юни участвахте в Икономическия конгрес в Делфи в Гърция, прочут още като „ Давос “ на Балканите. Какви са усещанията Ви от разискванията по време на събитието? Това рестарт ли е или е нов старт за международната стопанска система и за мултинационалните компании в света след пандемията?
Тази година Икономическият конгрес в Делфи 2020 се организира виртуално. Това е индикатор за значителната смяна, настъпила в резултат на пандемията, която прекатурна света. Но макар че по разпоредбите за съблюдаване на обществена отдалеченост участниците и лекторите бяха разграничени, би трябвало да призная, че обмяната на хрумвания и взаимоотношенията бяха толкоз динамична, колкото и в случай че събитието се организираше онлайн. Темата на тазгодишното издание бе „ На идващия ден “ и това, което изкристализира като главен претекст на полемиките бе, че „ несигурността е единственото несъмнено “ за всички страни, всички компании и всички хора, без значение от държавните граници. В този смисъл, опитът да се очертае какъв ще е идващият ден в международната стопанска система постанова наложително да се премисли метода, по който националните цели могат да бъдат в синхрон и да регистрират непрекъснато изменящата се икономическа среда в света. Следователно, не приказваме за рестарт. Очаква ни нов старт в неповторимия подтекст на света след пандемията и това изисква да се даде нова формулировка за това какво, по какъв начин и най-много за какво фирмите, национални и мултинационални, ще създадат за своето бъдещо стабилно развиване. Радвам се да отбележа, че макар разликите и затрудненията, зародили в тази нова епоха, бе реализиран консенсус по отношение на потребността от съдействие и съгласуваност за напредък. Съвместната работа е нужна за по-доброто общо бъдеще.
В последните месеци бизнесът трябваше да стане доста еластичен и да се приспособява бързо към спешната обстановка, а фирмите - скоростно да се реорганизират. Как мина този развой на акомодация за Вашата компания и беше ли сложен?
Никой не може да каже, че е бил квалифициран за тази рецесия. През последните три години ние работим по своята цифрова промяна и това ни даде известно преимущество при акомодацията към изключителните условия през този интервал. Засилихме цифровата си инфраструктура, с цел да можем да поддържаме връзката с над 14 милиона пълнолетни консуматори по целия свят. Това не значи, че плавахме в спокойни води. Трябваше да изградим инфраструктурата на компанията по този начин, че бързо да се приспособяваме към новите потребности, само че трябваше и да се подхващат доста незабавни дейности за обезпечаване на непрекъснатост на активността ни, като в същото време се подсигурява най-важното – сигурността и сигурността на хората. Времената постановиха бърза актуализация на нашия бизнес проект, прибавяне на нови цифрови принадлежности и намиране на новаторски решения. Като организация ние доказахме, че имаме подготвеност за отдалечена работа. Не загубихме нито ден, а пандемията сигурно бе най-тежкия тест за издръжливостта на нашата екосистема и действия. Най-важното е, че в тези сложни времена гъвкавостта ни ни разреши да разработим и въведем процедури и решения, които ще продължим да прилагаме и в бъдеще.
Как Вашата компания избегна спирания в активността си по време на изключителното състояние, въведено в доста страни в района? Продължиха ли Вашите заводи да работят и имаше ли проблеми по веригата на доставките?
Непрекъснатостта на активността бе от основно значение в нашите старания за превъзмогване на пречките, подбудени от рецесията и изключителната обстановка поради COVID-19. Ние създадохме условия за безпрепятствена работа на най-важните звена в организацията, тъй че служащите във фабриките да продължат да работят при безвредни условия на труд и без спирания, а също да посрещнем потребностите на вътрешния и външния пазар. За да осигурим непрекъснатост на активността рябваше да приспособяваме метода си на работа, като прилагаме редом доста решения и нови способи за подкрепяне по цялата верига на доставки. За тази цел изготвихме разнообразни разновидности на нашия проект за непрекъснатост на активността, тъй че да подсигуряваме наличия както на първични материали, по този начин и на крайни артикули. Същевременно успяхме да предоставим нужната грижа на нашите консуматори от разстояние без спирания, като се стараехме да поддържаме същото високо равнище на потребителското обслужване в цифровите канали. Щастлив съм, че с помощта на отдадеността и високия професионализъм на чиновници ни, успяхме да преодолеем провокациите, които породиха в интервала на изключителното състояние.
Каква е ролята на бизнес водачите в такива шокиращи рецесии като пандемията с COVID-19? И каква, съгласно Вас, би трябвало да е ролята на бизнеса, когато рецесията премине?
Бизнес водачите имат моралното обвързване да откликват на зараждащите потребности на обществото. Кризата, подбудена от пандемията с COVID-19, сложи на тестване рефлексите на бизнес водачите по света. Ние всички трябваше да отговорим на потребностите на обществото. Трябваше да реагираме бързо. Да предоставим решения.
Стремим се да сътворяваме добавена стойност за обществото посредством стратегиите ни за стабилно развиване и подкрепяне на локалните общности. Правим това всеки ден, а освен, когато възникне такава нужда. Дори и действия, които нямат подобен неотложен и пряк резултат, като битката с противозаконната търговия на тютюневи произведения.
Това не значи, че бизнесът може или би трябвало да размени напъните на страната. Бизнес водачите би трябвало да допълват страната и да оказват помощ там, където страната няма задоволително запаси, с цел да предложат решения на обществото. Големите компании би трябвало да дават съществени решения на проблемите на обществото. Вярвам, че това е верният път напред.
Как очаквате да се промени бизнеса ви след изолацията?
Единствената сигурност след пандемията е, че светът ще бъде друг. И че несигурността, подбудена от такива рецесии, ще продължи да се отразява на основни сфери от бизнеса. Важното сега е да се направи спокойна и вярна оценка на поуките, които извлякохме от ръководството на рецесията с Covid-19. Защото единствено по този начин можем да се възползваме най-добре от новите и новаторски принадлежности и практики, които сме възприели. Продължаващата цифрова промяна на нашите действия, вложенията в редица цифрови канали за даване на грижа и подпомагане на потребителите ни, по-нататъшното развиване на електронната търговия и увеличената поддръжка за нашата екосистема и сътрудници посредством обогатяване на софтуерното им съоръжение и по-активно образование и ще останат главен наш приоритет в идващите години. Оставаме оптимисти. Готови сме да продължим да бъдем част от решенията на значимите проблеми в обществото. Продължаваме да действаме за осъществяването на нашата визия за създаване на бъдеще без пушек.
***
Христос Харпантидис е ръководещ шеф за Югоизточна Европа във Филип Морис Интернешънъл от август 2015 година

Неговата кариера стартира в компания Coca-Cola Hellenic през 1997 година, като той става част от екипа на Филип Морис в Гърция - Папастратос през 2003 година През годините заема редица основни длъжности в комерсиалния отдел на компанията в Гърция и чужбина.

От 2012 до 2015 година заема позициите на шеф, отговарящ за световната тактика за продажби и шеф с сектор комерсиална реализация на артикули с понижен риск в Оперативния център на Филип Морис Интернешънъл в Лозана (Швейцария).

Христос учи физика в Солунския университет Аристотел. Има магистратура по бизнес администрация МВА от Университета в Кент, Англия и магистърска степен по стопанска система от същия университет.
Интервюто е оповестено с поддръжката на Филип Морис България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР